2024. március 28. 16:56
KezdőlapMotoGPDani Pedrosa ismét versenyezni fog a MotoGP-ben

Dani Pedrosa ismét versenyezni fog a MotoGP-ben

A KTM bejelentette, hogy Dani Pedrosa idén versenyezni fog a MotoGP-ben. Az osztrák gyártó tesztpilótája a Spanyol Nagydíjon fog elindulni szabadkártyásként.

A KTM csütörtökön bemutatta motorjának idei festését, de mint kiderült, nem ez volt az egyetlen említésre méltó dolog, amivel az osztrák gyártó készült. Később ugyanis bejelentették, hogy Dani Pedrosa pilótaként visszatér a MotoGP-be, még ha csak egy futamra is. A spanyol versenyző hazájában, Jerezben fog elindulni a bajnokság negyedik hétvégéjén.

Vajon mennyit ér a világbajnoki segítség? – újabb gyári MotoGP-csapat mutatta be idei külsejét

Pedrosa 2018-ban, 31 győzelemmel a háta mögött fejezte be pályafutását a MotoGP-ben. A Honda egykori motorosa azóta a KTM-nél tevékenykedik tesztpilótaként, és Mika Kallióval együtt fontos szerepet játszik az RC16-os fejlesztésében. Kezdetben azonban elutasította a lehetőséget, hogy a sportágban bevett szokással élve szabadkártyásként elinduljon egy futamon, ezzel is segítve a mérnökök munkáját.

2020-ban aztán kijelentette, hogy fontolóra veszi ezt a fajta visszatérést, amennyiben a KTM azt szeretné, hogy versenykörülmények között is kipróbálja a motort. Ám a koronavírus-járvány közbeszólt, és ideiglenesen betiltották a szabadkártyát, hogy ezzel is csökkentsék a paddock területén tartózkodók számát. Ennek következtében csak a 2021-es Stájer Nagydíjon versenyezhetett ismét.

A spielbergi futam meglehetősen emlékezetesen alakult számára: a 3. körben elesett, és az Aprilia jócskán mögötte haladó versenyzője, Lorenzo Savadori túlságosan későn vette észre a motorját, így belehajtott, aminek látványos tűz lett a vége. Az olasz versenyzőt hordágyon kellett elszállítani, és nem sokkal később kiderült, hogy lábközépcsonttörést szenvedett. Vele ellentétben Pedrosa megúszta az incidenst, és az újraindítás után a tizedik helyen ért célba eddigi utolsó MotoGP-futamán.

Fantasztikus hír, hogy Dani friss élményeket akar a MotoGP-ben ebben a szezonban idézi a KTM közleménye Francesco Guidotti csapatmenedzsert. – Ennek Jerezben nagyon is van értelme, mivel ez egy népszerű tesztelési helyszín, és nagyon jól ismeri. Ideális lehetőség lesz számára, hogy további információt gyűjtsön a versenymotorunk jövőbeli fejlesztéséhez, és már alig várjuk, hogy ott legyen velünk a bokszban.”

Mika Kallio, Dani Pedrosa és a tesztprogramunk [minden tagja] nagyon fontos, [ám] természetesen korlátozott pályaidő áll rendelkezésükre ezek már Pit Beirernek, a KTM Motorsports igazgatójának szavai. – Dani erős srác, erős mentalitással, és mindig is azt mondtuk, hogy ha szabadkártyát szeretne, örömmel eleget teszünk ennek. A tökéletes »teszt« mindig egy versenyhelyzet. Ha azokon a részeken tudunk dolgozni, amelyeket a jövőben fejleszteni akarunk, akkor ez rendkívül fontos, és nagyon örülök, hogy Dani újra versenyezni fog.”