2024. március 19. 04:18
KezdőlapMotoGPLegnagyobb ellenfele „ellopta” a címvédő „tulajdonát”, ám ő ezt nem bánta

Legnagyobb ellenfele „ellopta” a címvédő „tulajdonát”, ám ő ezt nem bánta

Humoros párbeszéd zajlott le a MotoGP legutóbbi világbajnokai között a közösségi médiában. Fabio Quartararo „elvette” Francesco Bagnaia 63-as rajtszámát, az olasz versenyző pedig nem késlekedett a reakcióval.

Valaki szerint jó, mások szerint kevésbé, mindenesetre tény, hogy a MotoGP-ben manapság nincsenek akkora rivalizálások, mint öt, tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Annak ellenére, hogy tavaly sokáig négy-öt versenyzőnek is volt esélye a világbajnoki címre, semmilyen botrány vagy komolyabb konfliktus nem robbant ki az élmenők között, sőt, sokkal inkább barátságos volt a légkör.

Erre utal Fabio Quartararo és Francesco Bagnaia legutóbbi üzenetváltása is, amelyet a közösségi médiában, nyilvánosan folytattak le. Az elmúlt két év eseményei azt indokolnák, hogy a gyári Yamaha, illetve Ducati pilótája a mai MotoGP legnagyobb rivalizálását szolgáltassa a nagyközönségnek, hiszen 2021-ben és 2022-ben is ők végeztek a tabella első két helyén, tavaly ráadásul az utolsó futamig tartott a küzdelem kettejük között. Mindez azonban a pályán kívül egyáltalán nem nyilvánul meg.

A francia versenyző Instagram-történet formájában közzétett egy videót, amelyben minden bizonnyal éppen motokrosszedzésre készül. A felvételen lévő motoron jól látszik a 63-as rajtszám, Quartararo pedig odaírta, hogy „most elveszem a 63-asodat”, majd megjelölte ellenfelét. Ezzel arra utalt, hogy a 26 esztendős motoros idén nem ezzel, hanem címvédőként az 1-es rajtszámmal fog versenyezni.

Bagnaia válaszára nem kellett sokat várni: az olasz pilóta az azóta törölt történetében úgy fogalmazott, hogy „jó kezekben van, szóval rendben”. A címvédő a gyári Ducati bemutatóján jelentette be, hogy idén az 1-es rajtszámmal fog versenyezni, amire 2012, illetve Casey Stoner óta nem volt példa. Ugyanakkor a régihez is igyekezett hűséges maradni.

Ez az a szám, amellyel megnyertem a bajnoki címet [a MotoGP-ben] – nyilatkozta a Ducati bemutatóján. – Az én számom a 21-es, ezzel arattam az első győzelmemet a Moto3-ban. A 21-es duplájával nyertem meg a Moto2-es bajnoki címet, a háromszorosával pedig a MotoGP-t. Szóval a 63-as sokat jelent nekem, és nagyon közel áll hozzám. Igaz, hogy a motoron és a bokszutcában az 1-es szám lesz az enyém, de minden másban maradok a 63-asnál. A garázsban és sok minden máson is a 63-as lesz a számom, mint mindig, mert úgy gondolom, hogy az emberek ezzel azonosítanak.”

Ezzel a motorral védené meg címét a Ducati, rég nem látott jelenség tér vissza a MotoGP-be (kép, videó)

Könnyen lehet, hogy Bagnaia és Quartararo ezúttal is az egész szezonon átívelő, kiélezett párharcot fognak vívni a bajnoki címért. Persze ehhez minden bizonnyal a Yamaha javulására is szükség lesz, de a francia pilóta képességei valamilyen szinten ellensúlyozzák a teljesítménybeli hátrányt. Emellett pedig az sem kizárt, hogy kettejük mellé más is csatlakozni fog.