back to top
2024. május 02. 23:34
KezdőlapMotoGPBemutatkozott a gyári Honda, ezzel a motorral térne vissza a csúcsra Marc...

Bemutatkozott a gyári Honda, ezzel a motorral térne vissza a csúcsra Marc Márquez (kép)

Hosszabb szünet után folytatódott a bemutatók sora a MotoGP-ben. Ezúttal a sepangi teszten halványan szereplő, de elsősorban Marc Márquez révén a csúcsra igyekvő Repsol Honda leplezte le idei festését.

Eddig öt csapat mutatta be idei motorját, illetve általában inkább csak annak festését a MotoGP-ben, köztük három gyári istálló. Azonban a legutóbbi is már szűk négy hete volt a Red Bull KTM révén, hiszen időközben megrendezték a shakedownt, majd az év első tesztjét Sepangban. Szerdán délelőtt viszont folytatódott a leleplezések sora, és egy sokak által várt esemény következett.

A gyári Honda a madridi Repsol Campusban, vagyis a névadó szponzor központjában mutatta be az RC213V idei festését, a japán közönség miatt magyar idő szerint a délelőtti órákban. A japánok mindenképpen szeretnének javítani a tavalyi eredményen, amikor a csapatok között a kilencedik, míg a gyártóknál a hatodik, azaz utolsó helyen végeztek az összetettben.

A teszten látottak azonban nem feltétlenül adnak okot a bizakodásra, hiszen a Honda egyik napon sem tudott az élmezőnyben zárni, ráadásul a lemaradásuk is igen nagy volt a Ducatihoz képest. Több érintett is kijelentette, hogy ennél mindenképpen több kell ahhoz, hogy futamgyőzelmekért és a világbajnoki címekért szálljanak harcba riválisaikkal szemben.

A japán alakulat alighanem elsősorban Marc Márquezben bízik, aki 2022-ben annak ellenére is a legtöbb pontot gyűjtötte a gyártón belül, hogy nyolc futamot kihagyott. A spanyol versenyző 2020-as sérülése óta próbálja minél inkább visszanyerni az egészségét, ennek érdekében tavaly nyáron negyedszer is kés alá feküdt. Bár a teszten ő sem tudott igazán villantani, saját állapotáról pozitívan nyilatkozott.

A Honda idei teljesítménye a nyolcszoros világbajnok jövője szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Márquez 2024 végéig rendelkezik szerződéssel a Hondával, de már most megkezdődtek a találgatások, hogy meddig maradhat ott. Ő maga úgy fogalmazott, hogy az az álma, hogy a jelenlegi csapatával, illetve gyártójával térjen vissza a csúcsra, de ha úgy látja, hogy ez nem lehetséges, akkor keres magának más lehetőséget.

Itt lehet megnézni a Repsol Honda bemutatóját

Márquez hat év alatt már az ötödik csapattársat kapja, hiszen a másik motoron Joan Mir váltotta Pol Espargarót. A 2020-as világbajnok a tavalyi idény végén távozó Suzukitól érkezett. A szintén spanyol pilóta a teszten nem sokkal maradt el Márquez idejétől, és úgy fogalmazott, hogy kezdik megérteni, mire van szüksége a számára új technikán.