2024. március 28. 19:03
KezdőlapMotoGPLorenzóval állította párhuzamba új világbajnok versenyzőjüket a gyári Honda főnöke

Lorenzóval állította párhuzamba új világbajnok versenyzőjüket a gyári Honda főnöke

Alberto Puig hangsúlyozta, a Honda gyári istállójánál mindkét versenyzőnek képesnek kell lennie a futamgyőzelemre, ami az utóbbi években nem történt meg. A Repsol Honda csapatmenedzsere elárulta, Joan Mirt hasonló okból szerződtették, mint anno Jorge Lorenzót.

Kis túlzással ki lehet jelenteni, hogy a Honda az elmúlt években egyenlő volt Marc Márquezzel. A spanyol versenyző még tavaly, összesen nyolc futamot kihagyva előrébb végzett minden márkatársánál. Ami pedig a korábbi éveket illeti, utoljára 2018-ban, Cal Crutchlow révén történt meg, hogy rajta kívül bárki más futamot nyert a japánok motorjával.

MotoGP, Joan Mir, Sepang teszt 1. nap, 2023
Idén Joan Mir lesz Marc Márquez csapattársa (Fotó: MotoGP Media)

Ami a gyári istállót illeti, még rosszabb a helyzet, hiszen Dani Pedrosának a 2017-es szezonzárón szerzett diadala óta kizárólag Márquez volt képes győzni. A nyolcszoros világbajnok még sérülése után, a 2021-es idényben is háromszor ünnepelhetett a dobogó tetején. A Honda csapatmenedzsere azonban kijelentette, hogy ez nem tartható állapot.

A történelem azt mutatja, hogy egy olyan csapatban, mint a Repsol Honda, mindkét versenyzőnek képesnek kell lennie futamot nyerni – nyilatkozta Alberto Puig a motorbemutatón. – Az elmúlt években viszont Marc volt az egyetlen, akinek ez sikerült, és legutóbb másfél karral tette meg ezt. Mindig azt szeretnénk, ha a pilótáink a lehető legelőrébb lennének, és csapaton belüli versengést akarunk. Rendszerint mindkét motorost támogattuk, hogy mindent beleadhassanak a csapatért és az eredményekért.”

A gyári Honda a 2020-as idény végső győztesét, Joan Mirt igazolta le a távozó Pol Espargaró helyére. Ennek következtében 2019 óta először fordul elő, hogy két MotoGP-világbajnok ugyanannál a csapatnál versenyez. Akkor Jorge Lorenzo volt Márquez csapattársa, és az amögött meghúzódó gondolatmenet hasonlított a mostani helyzetre.

Azért, amit ez a csapat képvisel – válaszolta Puig arra a kérdésre, hogy miért Mir mellett döntöttek. – Ugyanazért, amiért Jorge Lorenzót szerződtettük, az általa elért eredmények miatt, és mert úgy véljük, jól fog teljesíteni. Pol Espargaró esetében azt gondoltuk, hogy miután egy másik gyártónál volt, hozzá tud járulni [a csapat teljesítményéhez] a tapasztalatával. Sok információt gyűjthettünk, és hasznos volt a motorunk fejlesztése szempontjából.”

Lorenzo szerződtetése azonban borzalmasan sült el, és miután egyetlen futamon sem állhatott dobogóra, az ötszörös világbajnok visszavonult. Utódai, Álex Márquez és Espargaró sem nyújtottak sokkal jobb teljesítményt, de Puig úgy fogalmazott, hogy ez „néha jól sül el, máskor rosszul”. A Repsol Hondánál most nyilvánvalóan abban reménykednek, hogy Mir beváltja a hozzá fűzött reményeket.

MotoGP, Jorge Lorenzo, Honda, Amerikai Nagydíj 2019
Lorenzo leigazolása rosszul sült el (Fotó: Honda Racing Corporation)

Joant azért szerződtettük le, mert úgy gondoljuk, sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely illik a mentalitásunkhoz – magyarázta a spanyol szakember. – Gyors és tapasztalt versenyző, oka van annak, hogy bajnok. A Suzukival nagyon átgondolt és megfontolt módon nyert bajnoki címet. Teljes mértékben bízunk a képességében.”