2024. április 25. 06:51
KezdőlapMotoGPValentino Rossi rendezésében bemutatjuk: a Mooney VR46 motorjai 2023-ban (videó, galéria)

Valentino Rossi rendezésében bemutatjuk: a Mooney VR46 motorjai 2023-ban (videó, galéria)

Valentino Rossi csapata, a VR46 Mooney alakulat is bemutatta 2023-as motorjait.

Valentino Rossi 2014-ben alapította csapatát, Sky Racing Team VR46 néven. Ekkor még csak a Moto3-ban indult az alakulat, de 2017-ben már a középső géposztály küzdelmeibe is becsatlakozott. 2021-től a legkisebb kategóriában nem indított már csapatot a MotoGP-legenda, hiszen 2022-ben már a királykategóriában is részt vesznek, aminek érdekében átcsoportosították erőforrásaikat.

2014 óta számos sikert értek el, többek között egy Moto2-es világbajnoki címet 2018-ban Francesco Bagnaia révén. 28 alkalommal ünnepelhettek a dobogó legfelső fokán, 18-szor volt övék a második, míg 27-szer a harmadik helyezés. Annak ellenére, hogy a királykategóriában tavaly debütáltak a Ducatival, sikeres szezont tudhatnak maguk mögött. Luca Marini a tabella 12. helyén fejezte be a szezont, míg Marco Bezzecchi a 14. pozícióban zárt. Utóbbi versenyző elnyerte az év újonca címet, illetve egy alkalommal ünnepelhetett a dobogón is, megszerezve a csapat számára az első pódiumot. A csapatok ranglistáján 231 pontot gyűjtve a 8. helyen zárták az évet.

Az idei esztendőre nagy ambíciókkal indulnak a versenyzők, továbbra is a Ducati nyergében. A pilóta-felálláson nem változtatott Valentino Rossi, bizalma töretlen Luca Marini és Marco Bezzecchi irányába.

Az előszezoni tesztek bíztatóan alakultak eddig számukra, Sepangban az első napon Bezzecchi, míg a harmadikon Luca Marini zárt a legjobban.

A bemutató

A csapatbemutatón a pilóták beszélgettek egymással, megcsodálták új versenygépeiket, és megállapodtak abban, hogy a motor nem csak szép, de nagyon gyors is.

Bezzecchi gondolatai a motorról: „Nagyon tetszik, egy fekete versenymotor mindig nagyon szép, agresszív külsőt kölcsönöz. A tavalyi évhez képest azt hiszem agresszivitásban még egy szintet léptünk.” – mondta, amiben csapattársa, Marini is egyértett vele.

„Jól kell magunkat érezni az idei évben, ezzel a festéssel az élen kell lennünk minden versenyen.” – folytatta Luca Marini.

A motor kapott egy új logót is, ami egy új színt is vitt a versenygépre. Miután a pilóták megcsodálták a külsőt, a motor erősségeiről is beszélgettek.

Fotó: MotoGP Media

„A teszten egyértelműen éreztem a különbséget a tavalyi évihez képest. Egyből jónak éreztem, az első pillanattól kezdve. A gázadást érzem a legnagyobb különbségnek, mert ez most nagyon pontos, nagyon tetszik. Az aerocsomag is más számomra.” – mondta Bezzecchi. Marini is elégedett az idei motorral, ami segíti „a sebességet az egyenesekben, de a kanyarokban is nagyon stabil a motor.”

Mindkét versenyző elmondta, hogy a motor „közel van a tökéletességhez”. A pozitív teszt után nyilvánvalóan vannak elvárásaik is a 2023-as szezonra, erről is faggatták egymást a versenyzők.

„Ez a motor az elejétől kezdve nagyon kényelmes nekem, az elvárásokkal még egy kicsit várnunk el. Először is azért, mert a teszt során nem próbáltunk ki túl sok mindent, a csomag most nagyon jó, a tempó is nagyszerű volt az időmérő-szimuláción, nagyon elégedett vagyok vele, de várnunk kell még. Azt gondolom az első 5 pozícióért harcolhatunk minden versenyen. A szezon elején meg kell mutatnunk a bennünk rejlő potenciált. Azt hiszem a gyári csapatoknak többet kell még dolgozni az új specifikációikon. Mi készen vagyunk arra, hogy megpróbáljunk győzni, szóval ez a cél az első versenyeken.” – árulta el Marini.

„Nekem is hasonló az elvárásom. Szeretném megszerezni az első győzelmemet, ez a cél az első futamokon. Ahogy te is elmondtad, inkább készen vagyunk, mint a gyári csapatok, szóval ezt a kis előnyünket ki kell használnunk, mert meg fognak érkezni a többiek is.” – zárta a beszélgetést Bezzecchi.

A csapatbemutató videója:
Galéria: