2024. április 19. 09:31
KezdőlapMotoGPSérülést, furcsa hibát és meglepetéselsőt hozott a MotoGP második szabadedzése Portugáliában

Sérülést, furcsa hibát és meglepetéselsőt hozott a MotoGP második szabadedzése Portugáliában

Pol Espargarót percekig kellett ápolni balesete után a Portugál Nagydíj második szabadedzésén a MotoGP-ben. A spanyol versenyző mellkas- és hátsérüléseket szenvedett. Meglepetésre Jack Miller végzett az élen, Enea Bastianini épphogy bejutott a Q2-be, Marc Márqueznek ez nem sikerült.

Késő délután megrendezték a Portugál Nagydíj második szabadedzését a MotoGP-ben, Az első gyakorláson és az itt futott köridőket figyelembe véve a tíz legjobb versenyző már most bejutott a Q2-be. A nyitótréningen Álex Márquez végzett az élen, Joan Mirt és a VR46 két pilótáját megelőzve, miközben a gyári Ducatik várakozáson alul szerepeltek. Franco Morbidelli és Fabio Di Giannantonio is bukott, de mindketten részt tudtak venni a szabadedzésen.

Látványos bukással és Márquez-elsőséggel indult a MotoGP-szezon

A gumiválasztás változatos volt, hiszen az első abroncsok esetlben mindhárom keverék előkerült, és a hátsóknál is csak a kemény maradt ki. Az első próbálkozások után 1:39.707 másodperccel Maverick Viñales állt az élre, 124 ezreddel megelőzve csapattársát, Aleix Espargarót, valamint Joan Mirt. Ezt követően Miguel Oliveira vette át a vezetést , de nem sokáig, hiszen az Apriliák ismét élre álltak, és Espargaró már ekkor megjavította az első szabadedzésen futott idejét, miután 1:38.838-at motorozott.

Öccsének, Polnak nem indult jól a gyakorlás, hiszen még 10 perc sem telt el, és balesetet szenvedett. A spanyol pilótának nem esett baja, de vissza kellett szállítani őt a garázsba, és a tartalékmotorjával kellett tovább próbálkoznia.  Hasonlóan járt Mir is, aki pár perccel később bukott. Szűk negyedóra elteltével azonban félbeszakították a körözést, de nem baleset, hanem technikai problémák miatt. Az okokat ennél jobban nem részletezték, de vélhetően az időméréssel volt gond, mert Aleix Espargaró neve valamiért a középmezőnyben tűnt fel, miközben ideje alapján vezetnie kellett volna egészen addig, amíg Viñales és Jorge Martín meg nem előzték.

A szünet sokáig, majdnem 30 percig tartott, magyar idő szerint 16:43-kor aztán folytatódott a körözés. A pálya következő áldozata Marco Bezzecchi volt, aki a 9-es kanyar előtt, nagy sebességgel esett el. Pol Espargaróhoz és Mirhez hasonlóan nem esett baja, de ő sem tudott visszaülni a motorjára. Szinte rögtön ezután a mezőny egyetlen újonca, Augusto Fernández is elesett.

Az újraindítást követően Francesco Bagnaia volt az első, aki komolyabb mértékben javított: az olasz pilóta 1:38.898-as körével feljött a harmadik helyre, mindössze 72 ezreddel lemaradva Viñalestől. A címvédő itt nem állt meg, hiszen a következő körében már átvette a vezetést, egészen pontosan 68 ezredes előnnyel. Csapattársa, Enea Bastianini azonban továbbra sem találta a ritmust, és 35 perccel a vége előtt csak a tizenharmadik pozíciót foglalta el.

Viñales aztán visszavette a vezetést, de mindössze 13 ezreddel, ami azt jelentette, hogy 3 ezreddel továbbra is elmaradt Álex Márqueznek az első szabadedzésen futott legjobb idejétől. Az első motoros, aki felülmúlta az idejét, az bátyja, Marc Márquez volt, aki 1:38.665-tel vette át a vezetést. Igaz, nem sokáig állt az élen, ugyanis Martín 295 ezreddel felülmúlta a nyolcszoros világbajnokot. Luca Marini viszont csak a harmadik helyre jött fel, 4 századdal elmaradva a Honda versenyzőjétől.

Bő 20 perccel a vége előtt Bagnaia jó körön volt, de aztán majdnem eldobta a motort, épphogy sikerült megmentenie a Ducatit. Vele ellentétben az ifjabbik Márqueznek sikerült javítania, és 39 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba. Igaz, ezt nem sokáig tarthatta meg, ugyanis Mir 15 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. Ekkor hihetetlenül szoros volt az állás, ugyanis Zarco és Viñales is 1 tizeden belül volt Martín idejéhez képest.

Negyedórával a vége előtt Aleix Espargaró vette át a vezetést 1:38.253 másodperccel. Még pont időben sikerült teljesítenie a kört, ugyanis nem sokkal később sárga zászló volt érvényben Raúl Fernández bukása miatt. Ő azonban messze nem esett akkorát, mint Pol Espargaró, aki másodszor is elvesztette az irányítást a motorja felett. Maga a baleset nem volt nagy, de a motor ugyanazon az útvonalon csúszott, mint a spanyol pilóta, Espargarót percekig ápolták, mielőtt kórházba szállították, de az jó hír, hogy magánál volt. Később kiderült, hogy mellkas- és hátsérülést szenvedett. Nagyjából ugyanakkor Oliveira is nagyot bukott, de ő „csak” a lábát ütötte meg.

Ijesztő balesete után kórházba szállították a MotoGP pilótáját

Az újraindítás után a két VR46-os versenyző, Bezzecchi és Marini volt a továbbjutás határán, előbbi a tizedik, utóbbi a tizenegyedik helyet foglalta el. Valentino Rossi féltestvére azonban hibázott, és ő is elesett. Bastianini viszont feljött a harmadik helyre, így Bagnaia került a kiesés határára, hiszen csak a tizedik helyen állt, Azonban sokáig nem kellett aggódnia, hiszen 1:37.856-tal átvette a vezetést, 135 ezreddel megelőzve az időközben szintén javító Martínt. A címvédő nem sokkal később félrehúzódott motorjával, majd megállt, de körrekordjának köszönhetően biztosnak volt tekinthető a továbbjutása.

Marini aztán feljött a második helyre, de nem sokáig volt ott, hiszen Viñales, majd Jack Miller vette át a vezetést. Pár perccel a vége előtt Marc Márquez is elesett, így nem volt esélye a továbbjutásra, végül a tizennegyedik helyen végzett. Öccse épphogy nem jutott tovább, miután a tizenegyedik lett Bastianini mögött. Rajta kívül Miller, Viñales, Bagnaia, Marini, Martín, Quartararo, Zarco, Bezzecchi és Aleix Espargaró jutott be már most a Q2-be.

A MotoGP portimãói első két szabadedzésének eredménye