2024. március 28. 15:05
KezdőlapMotorsportViñales: „Az első futamig próbálok teljesen felkészülni”

Viñales: „Az első futamig próbálok teljesen felkészülni”

Maverick Viñales a meglehetősen előkelő 5. helyet szerezte meg a sepangi teszten. Lemaradása minimális, és úgy véli, alig van feladatuk a motorral.

A 27 éves pilóta teljesítette mind az ismerkedős, mind a hivatalos tesztet. A vasárnapi tesztnap eredményeképp az ötödik helyen zárt, mindössze 0,130 ezredmásodperc hátránnyal az éllovas, Enea Bastianini mögött. A spanyol összesen 98(!) kört tett meg a pályán.

„Nagyon sok mindent kipróbáltunk.” – idézi az Aprilia versenyzőjét a Speedweek.com – „Nagyon nagy előny volt számunkra, hogy az időt annak tudtuk szentelni, hogy a motoron és a beállításokon dolgozzunk. Minden alkalommal, ha visszatértem a bokszba, egyre jobban éreztem magam a motoron, magamat is megdolgoztattam. Egyelőre még nehéz számomra a határon menni és mindent kihozni egy gyors körből, ez még nem lehetséges, de a minél jobb rajzpozíciókért fogok menni, nehogy kicsússzak a Q2-ből. Úgy gondolom, a motorral alig van probléma, nagyon jól megy és tudok alkalmazkodni hozzá. Számomra nehézség, megfelelő időben nyomást adni, mert mindig rossz időben próbálom és ez hibához vezet. Megértettem, hogy ezt a gépet nagyon agresszívan kell vezetni, hogy jó időt érjen el az ember. A tesztek minden csapat számára fontosak, hogy minden ki legyen dolgozva, új dolgokat próbáljanak ki, de maga a versenyző számára nem kimondottan lényeges, mert 10-20 kör megtétele után ugyanazon a szinten vagy, mint a téli szünet előtt. Szeretnék Katarra teljesen felkészülni, azonban ha ez nem sikerül, akkor biztos vagyok benne, hogy legkésőbb Jerezre ki tudjuk hozni a maximumot a dologból. Úgy gondolom, jó alapot dolgoztunk ki, és az első versenyre már startra kész lesz a motor, de azt vártam, hogy ez sokkal hamarabb megtörténik.”

A spanyol versenyző arról is beszélt, milyen a hangulat a bokszban:
„Több mint motiváló. Olyan, mint egy hitvallás. Látod, hogy elöl vagy, és megállapítod, hogy a motorod gyors és a helyezés is stimmel. Ezek a dolgok egy csomó önbizalommal töltik el az embert, amiből nem csak a versenyző profitál, hanem az egész csapat is. Nagyon jól dolgoztunk a héten, még akkor is, ha a gyors körök tekintetében többet vártam. Elkövettem egy hibát viszont, azt nem tudom már kijavítani.”

Fotó: MotoGP Media