2024. április 24. 14:01
KezdőlapMotorsportSokat vár a North West 200-as visszatéréstől Josh Brookes

Sokat vár a North West 200-as visszatéréstől Josh Brookes

2014 után először versenyez az északír utcákon Josh Brookes. A 2014-es brit Superbike-bajnok nem számolt ezzel az opcióval.

Saját elmondása szerint Josh Brookes „nagy reményekkel” várja az eheti North West 200-at. Az ausztrál motoros 2014 óta először indul. A kétszeres brit Superbike-bajnok nem tervezte, hogy 2022-ben az utakon versenyezzen. Brookes számára azonban adódott egy lehetőség, amikor az északír Michael Dunlop drámai módon távozott a Paul Bird Ducati csapatától. Dunlop úgy volt, hogy egy gyárilag támogatott Panigale V4R-t vezet majd az észak-nyugati és a Man-szigeti TT-n. A múlt havi hivatalos TT-bemutatón viszont tett egy sokkoló bejelentést, miszerint távozik a csapattól.

A 33 éves versenyzőt azóta több különböző gyártóval is kapcsolatba hozták. Dunlop biztosította az NW200 szervezőit, hogy a héten ott lesz az északi parton, ahol ma már kezdődnek is az edzések. A szombati Superbike futamokon kívül Dunlop egy Yamaha R6-ossal és egy Honda Fireblade-del indul a Supersport, illetve a Superstock osztályban. Emellett a Supertwin-versenyekre is nevezett egy Kawasakival. Brookes nyolc évvel ezelőtti utolsó szereplésén a Superbike versenyén pont Dunlop mögött másodikként ért célba.

A 39 éves versenyző a győzelemre látszott esélyesnek, amíg a Milwaukee Yamahával a Mather’s sikánban hibázott a fékezésnél. Így aztán Dunlop a Hawk Racing BMW-vel átvehette a vezetést az élen.

Nagy várakozás

Brookes, aki akkor másodszor vett részt a versenyen 2013-ban debütálása után, egy 122,958 mérföld/órás körrekordot állított fel a versenyen. Utoljára utcán 2018-ban versenyzett, a Man-szigeti TT-n egy Norton motorral. És bár Brookes hosszú időre elszakadt az észak-nyugati régiótól, bizakodóan tekint a verseny elé.

Eredetileg nem terveztük, hogy a PBM-mel és az MCE Ducati Racing Team-mel kötött idei szerződésem részeként indulok a North West 200-on. De kellemes, utolsó pillanatban érkező meglepetésként ért, amikor felmerült a lehetőség” – mondta Brookes, aki mellett idén a korábbi Superbike-világbajnok Tom Sykes is rajthoz áll a BSB-csapatban.

Mindenki azt kérdezi, hogy mennyire lesz versenyképes az MCE Ducati az NW200-as pályán, és erre a kérdésre nem tudok válaszolni, amíg nem ültem rajta. De nincs okom azt hinni, hogy ne tudnánk jól, sőt, nagyon jól teljesíteni. A Ducati köztudottan gyors, és bár a BSB-ben hiányzik néhány tized, nem hiszem, hogy ez probléma lenne a verseny jellegéből adódóan.

Brookes régi ismerősökkel találkozhat. Aztán pedig jöhet a Man-szigeti TT, és már az is itt van a kertek alatt. Ott az edzések nagyságrendileg három hét múlva kezdődnek.

Jó lesz látni néhány ismerős arcot (Észak-Írországban). Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz hozzánk, és az összes tervezett pályabejárást meg tudjuk tartani. Minden bizalmam megvan a motorban és a csapatban, és bár 2014 óta nem versenyeztem ott, emlékszem, majdnem megnyertem a Superbike futamot, és akkor új körrekordot állítottam fel. Szóval nagyok az elvárásaink, és nagyon várom már, hogy újra láthassam a szurkolókat az elmúlt évek után.