2024. április 25. 03:22
KezdőlapMotorsportLettenbichler lett az Erzbergrodeo nyertese

Lettenbichler lett az Erzbergrodeo nyertese

Hétvégén zajlott az enduro-versenyzés ékköve, a 2019 után először megrendezett Erzbergrodeo. Gigamezőny jött össze a versenyre.

A legendás Red Bull Erzbergrodeo 2019 óta nem fogadhatta a műfaj legjobbjait világszerte, 2022-ben tehát jókora érdeklődés mutatkozott a verseny 26. kiírása iránt. Ennek megfelelően egészen elképesztő, 1200 fős nevezési lista gyűlt össze a hardenduro-világbajnokság osztrák futamára.

Az első sorban ott volt az összes nagy esélyes, így Manuel Lettenbichler, Michael Walkner, Teodor Kabakcsiev és Mario Román is. A verseny első drámáját Graham Jarvis hozta, a tabella éllovasa ugyanis egy órát vesztegelt egy műszaki hiba javítása alatt.

Tulajdonképpen rögtön a verseny elején Manuel Lettenbichler állt az élre, őt szorosan követte Walkner és Román. Később Lettenbichler növelni tudta előnyét, a második helyre viszont Román zárkózott fel. A háromfős élboly végül kettővé zsugorodott, a győzelem kérdése egyre inkább Lettenbichler és Román között dőlhetett el. Három óra versenyzés után végül mindössze három perc döntött előbbi javára.

2022 Erzbergrodeo
Fotó: Red Bull Content Pool

A harmadik helyre az a Trystan Hart ért fel, aki már a nap elején is a top 5-ben volt. Bár később némileg visszaesett, és voltak időszakok, amikor csak hetedik helyen állt, végül fel tudott kapaszkodni. Ezzel Hart az Erzbergrodeo történetének első kanadai dobogósa lett. Később Michael Walkner a jó kezdés után visszaesett, így ő csak a hatodik helyen tudott befutni. A negyedik hely így Billy Bolt és Alfredo Gómez között dőlt el, kettejük között végül valamivel több, mint két perc döntött.

2015-ben még Manuel Lettenbichler apja, Andreas tudott diadalmaskodni a versenyen, ezzel ők lettek az Erzbergrodeo történetének első győztes apa-fiú párosa. Az első sorból induló Zsigovits Norbert az 500 induló közül a 76. helyen ért célba, hamarosan az ő beszámolóját is olvashatjátok a versenyről!

A versenyt ténylegesen nyolcan fejezték be, a többieket az elért checkpointok száma alapján értékelték.

A dobogósok nyilatkozatai

Manuel Lettenbichler: „Rettenetesen fáradt vagyok. Nagyon keményen kellett nyomnom, de most a fellegekben járok. Az Erzbergrodeo megnyerése mindig ott volt a saját személyes bakancslistámon. Többször kerültem már közel ehhez, most pedig végre megvan! Rettenetesen stresszes volt az egész verseny, miután főleg a második félidőben Mario ott volt a nyakamon. Miután elsőnek értem oda a Motorey Highway-szakaszhoz, még ív sem volt, így fákon kellett másznom. Nagyon kimerültem. Mindig mondtam, hogy akarok vinni még egy trófeát a Lettenbichler házba, most pedig ez megtörtént!

Mario Román: „Nagyon kemény verseny volt. Bejártunk rengeteg szakaszt, de még így is szembesültünk meglepetésekkel. Talán minden idők legkeményebb versenye volt azok közül, amin én ott voltam. Nagyon közel voltam Manihoz, de egyszerűen nem tudtam tovább csökkenteni a hátrányomat. Hétfőn elvesztettem a nagypapámat, így ezt az eredményt most neki ajánlom.

Trystan Hart: „Egy jókora hibát vétettem a Carl’s Dinner szakasz előtt, ami miatt visszaestem a nyolcadik helyre. Ott azt hittem, minden esélyem elszállt. Amikor odaértem, tudtam, hogy valami nagyot kell nyújtanom, ha valamit akarok még ettől a versenytől. Ez viszont rengeteget kivett belőlem. Nem voltam extrém fáradt, de rendesen görcsölt már a lábam. Ez a dobogó óriási eredmény számomra. Nagyon szerettem volna felhelyezni Kanadát a hardenduro térképére, ez pedig most az Erzbergrodeo alkalmával sikerült is!

Az Erzbergrodeo végeredménye

# Versenyző Motor Idő
1 Manuel Lettenbichler KTM 2:58:51
2 Mario Román Sherco 3:02:17
3 Trystan Hart KTM 3:11:53
4 Billy Bolt Husqvarna 3:18:25
5 Alfredo Gómez GasGas 3:20:30
6 Michael Walkner GasGas 3:40:32
7 Wade Young Sherco 3:55:13
8 Matthew Green KTM 3:55:54

A bajnokság állása az Erzbergrodeo után

# Versenyző Motor Pont
1 Billy Bolt Husqvarna 45
2 Mario Román Sherco 43
3 Manuel Lettenbichler KTM 40
4 Graham Jarvis Husqvarna 37
5 Teodor Kabakcsiev KTM 35
6 Alfredo Gómez GasGas 33
7 Wade Young Sherco 32
8 Michael Walkner GasGas 29
9 David Cyprian KTM 16
10 Matthew Green KTM 16