2024. április 26. 23:56
KezdőlapMotorsportMAMS OB - a Pannóniaringen zárult a szezon

MAMS OB – a Pannóniaringen zárult a szezon

A hétvégén a világ a MotoGP Aragóniai Nagydíjára, illetve a Bol d’Orra figyelt, de Magyarországon is volt motorsportrendezvény: a Pannóniaringen rendezték a MAMS Gyorsasági OB és Kupa zárófordulóját. A mezőnyt hűvös, esős, őszies idő fogadta.

Open 600

A kvalifikáción a címvédést a Hungaroringen bebiztosító Molnár Gergő szerezte meg a rajtelsőséget, mellőle az ifjú Kecskés Bence és a rutinos Chrobák János indulhattak. A második sorból a Northern Talent Cupban vitézkedő Varga Tibike, valamint a két hondás versenyző: Nagy Attila és Füleki Ádám várták a rajtlámpák kialvását.

A rajtnál Molnár Gergő jött el a legjobban, és tartotta is az elsőséget a harmadik körig, amikor is Kecskés Bence, valamint Varga Tibor is leelőzték. Ők nagy csatát vívtak az elsőségért, többször váltották is egymást az élen. Később Molnár egészen a negyedik helyre visszaesett, amikor megelőzte a hetedik helyről rajtoló, és élretörő Csányi Gergő.

Az élmezőny: Kecskés (25), Csányi (3), Varga (44), Molnár (48), Chrobák (119). Fotó: Erdélyi Károly

Csányi később az első helyet is átvette Kecskéstől aki rövidesen visszavette azt. Bence vissza tudta verni a támadásokat, így bő egy tizeddel, de megszerezte az idei első futamgyőzelmét! Csányi Gergőnek szintén ez volt az idei legjobb helyezése. A dobogó legalsó fokára Chrobák János állhatott fel.

Íme a befutó, valamint a futamgyőztes szavai:

A második helyezett Csányi Gergő csapata, az AM39 Motorsport az alábbi sorokat írta ki a facebook-oldalukra:

„HATALMAS ÉS EGYBEN HIHETETLEN MEGLEPETÉS MINDENKI SZÁMÁRA ÉS EGYBEN ÓRIÁSI ÖRÖM A SZÁMUNKRA A MAI NAP!!! Az időjárás nem igazán volt kegyes hozzánk így az év utolsó futamán, de a verseny ettől függetlenül megrendezésre került, bíztunk abban, hogy az esőcseppek hatására élményekben gazdag verseny elé nézhetünk ma is! Versenyzőnk és egyben Büszkeségünk is Csányi Gergő a mai izgalmakkal teli versenyen megszerezte a versenyben mért legjobb köridőt! Élete legjobb teljesítményét hozta ma Nekünk! Néhány kör után még vezette is a mezőnyt, de végül egészen a dobogó 2 fokáig taktikázta magát. Őrület amit ma produkált a Versenyzőnk. Szavakkal ki sem lehet fejezni mennyire büszkék vagyunk Rád Gergő! Csak így tovább, ma egy olyan Énedet mutattad be Nekünk a TAKARÉKBANK Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Bajnokság és Kupa V. fordulóján, hogy megmutattad Mindenki számára, hogy itt vagy és megérkeztél! Méltó befejezése volt részedről az évnek a Magyar Bajnokságban! Reméljük jövőre rengeteg ilyen felejthetetlenül emlékezetes pillanatot szerzel majd Nekünk! Külön köszönet a Munkácsy Szalonnak, hogy együtt sírtak és nevettek Velünk, ahogy örömkönnyek szöktek mindannyiunk szemébe és együtt örültünk és ünnepeltünk! Felejthetetlen nap volt a mai az már biztos! Jövőre folytatjuk!”

Végeredmény:

1 KECSKÉS Bence New Times Racing YAMAHA 7 kör
2 CSÁNYI Gergő AM39 Motorsport TRIUMPH 0.124
3 CHROBÁK János Chrobák MSE TRIUMPH 2.904
4 MOLNÁR Gergő Geri Racing YAMAHA 4.651
5 VARGA Tibor VRT Motorsport  YAMAHA 4.714
6 NAGY Attila Chrobák MSE HONDA 5.009
7 ifj. LENGYEL Ákos Pannónia Motorsport YAMAHA 5.545
8 KERÉNYI Ádám Tomracing TRIUMPH 6.843
9 HODULA Dávid Pannónia Motorsport YAMAHA 13.056
10 LENGYEL Krisztián Pannónia Motorsport SUZUKI 13.831
11 FÜLEKI Ádám Pannónia Motorsport HONDA 14.348
12 KÁLÓCZI Ákos Pannónia Motorsport YAMAHA 14.500
13 VAKÁN Levente Pannónia Motorsport SUZUKI 17.099
14 ÁDÁM Róbert New Times Racing TRIUMPH 36.105
15 KÁZIER Zorán YAMAHA 55.317
16 MOLNÁR Bence Geri Racing YAMAHA 56.802
Nem értek célba
DNF KAKUSZI Ádám MW Performance KAWASAKI
DNF KUPECZ Zoltán XLR8 Racing HONDA
DNF TESZKÓ Tamás MW Performance KAWASAKI
DNF GINZER Attila Tomracing YAMAHA

 

A dobogósok: Csányi Gergő, Kecskés Bence, Chrobák János, illetve Molnár Gergő és Nagy Attila. Fotó: Erdélyi Károly

Open 1000

A szezonzáróról két nagy név is hiányzott: Kovács Bálint az Endurance VB zárófutamán, a Bol d’Oron vett részt, valamint a többször is dobogón végző hondás Érsek Dániel sem volt jelen.

Az időmérőt brutális fölénnyel nyerte meg Gyutai Adrián: öt és fél másodpercet adott a második helyezett Szarka Gábornak, és még pár tizeddel többet a Yamaha helyett ezúttal BMW-vel induló Majsa Gergelynek.

Gyutai Adrián a zárófordulót is uralta. A háttérben Majsa Gergely. Fotó: Erdélyi Károly

A hétkörös futamon Gyutai Adrián rajt-cél győzelmet aratott, bár az időmérőn látott óriási fölénye „elmúlt”: 2,7 másodperccel előzte le a rajtnál előrelépő, és második helyét végig megtartó Majsa Gergelyt. A dobogó legalsó fokára a BMW-s Szarka Gábor állhatott fel.

Végeredmény:

1 GYUTAI Adrián MW Performance DUCATI 7 kör
2 MAJSA Gergely Pannónia Motorsport BMW 2.763
3 SZARKA Gábor Pannónia Motorsport BMW 18.877
4 PAPP Tamás Tomracing YAMAHA 27.867
5 KOVÁCS Ádám Jam Racing SUZUKI 48.486
6 KOCZKA Tamás SUZUKI 49.719
7 KOVÁCS Zoltán SB Racing Team BMW 1:04.197
8 MOLNÁR Sándor Jam Racing KAWASAKI 1:30.896
9 MÁTYÁS Péter Pannónia Motorsport SUZUKI 1.36.658
10 MESTER Csaba XLR8 Racing HONDA 1:46.150
11 DÉRI Attila Pannónia Motorsport BMW 1 kör
12 KOKAVECZ János XLR8 Racing BMW 1 kör
Nem ért célba
DNF DEÁK Róbert Jam Racing SUZUKI

 

Az ezres dobogó: Majsa Gergely – Gyutai Adrián – Szarka Gábor, illetve Papp Tamás. Fotó: Erdélyi Károly

A 2022-es MAMS Gyorsasági OB végeredménye

Open 600

Molnár Gergő már a Hungaroringen bebiztosította a bajnoki címet, így megvédte a 2021-es bajnoki címét – a változás, hogy tavaly Hondával, idén pedig Yamahával diadalmaskodott. Kecskés Bence a győzelmével megerősítette az ezüstös pozícióját, az ifjú Varga Tibor pedig a Northern Talent Cup-os sikerei után egy hazai bronzérmet is begyűjtött.
Egy futamot pedig ő is kihagyott, ahogyan a negyedikként záró hondás Füleki Ádám is. Ő a dobogós helyezései miatt végzett az azonos pontszámmal záró márkatárs Nagy Attila előtt. A rutinos Chrobák János lett a hatodik, míg a mostani ezüstjével jelentőset előreugró Csányi Gergő zárt hetedikként.

1 MOLNÁR Gergő Geri Racing YAMAHA 108
2 KECSKÉS Bence New Times Racing YAMAHA 91
3 VARGA Tibor VRT Motorsport  YAMAHA 58
4 FÜLEKI Ádám Pannónia Motorsport HONDA 48
5 NAGY Attila Chrobák MSE HONDA 48
6 CHROBÁK János Chrobák MSE TRIUMPH 45
7 CSÁNYI Gergő AM39 Motorsport TRIUMPH 34
8 KERÉNYI Ádám Tomracing TRIUMPH 32
9 ifj. LENGYEL Ákos Pannónia Motorsport YAMAHA 32
10 KUPECZ Zoltán XLR8 Racing HONDA 30
11 ÁDÁM Róbert New Times Racing TRIUMPH 26
12 SEBESTYÉN Péter YAMAHA 25
13 VAKÁN Levente Pannónia Motorsport SUZUKI 24
14 OLÁH Barnabás HRE Team YAMAHA 18
15 KAKUSZI Ádám MW Performance KAWASAKI 17

A bajnok Molnár Gergő így nyilatkozott:

Az ezüstérmes Kecskés Bence szavait fentébb olvashattuk, a harmadik helyezett Varga Tibike gondolatait pedig itt:

Open 1000

Ahogyan a hatszázasoknál, úgy az ezreseknél is címvédés történt: 2022-ben is Gyutai Adrián a bajnok. És a hatszázasokhoz hasonlóan itt is márkát váltott a bajnok, hiszen Adrián tavaly Yamahával, idén pedig Ducatival győzött. Kovács Bálint a Bol d’Oron indult a hétvégén, így a kupagyőztes Majsa Gergely könnyűszerrel át tudta venni tőle az év végi ezüstöt az R1-es nyergében. A bronzérem az idén csak három futamon induló Kovács Bálinté lett: ő a második fordulón BMW-vel, a harmadikon és negyediken Adrián csapattársaként, Ducatival indult.
Idén csak ők ketten nyertek futamot: hármat Adrián, kettőt Bálint. Gergely állhatott fel a bajnoki dobogók legfelső fokára, de a kiegyensúlyozott teljesítményével teljesen megérdemelten övé az ezüst. Szarka Gábor végzett a negyedik helyen a BMW-vel, míg a hondás Érsek Dániel lett az ötödik.

1 GYUTAI Adrián MW Performance DUCATI 115
2 MAJSA Gergely Pannónia Motorsport YAMAHA / BMW 80
3 KOVÁCS Bálint MW Performance/H-Moto Team DUCATI / BMW 70
4 SZARKA Gábor Pannónia Motorsport BMW 55
5 ÉRSEK Dániel Sportolásért Egyesület HONDA 45
6 PAPP Tamás Tomracing YAMAHA 41
7 KOVÁCS Ádám Jam Racing SUZUKI 39
8 MÁTYÁS Péter Pannónia Motorsport SUZUKI 27
9 Ashley JONES XLR8 Racing KAWASAKI 25
10 Ales SENEKOVIC YAMAHA 24
11 KOVÁCS Zoltán SB Racing Team BMW 23
12 SZERZŐ Csaba XLR8 Racing HONDA 17
13 GYŐRFI Alen Sportolásért Egyesület SUZUKI 16
14 HIRCZI Zoltán Chrobák MSE YAMAHA 16
15 DEÁK Róbert Jam Racing SUZUKI 15


A P1Race szerkesztősége valamennyiüknek szívből gratulál!

A MAMS Gyorsasági Szakágának közleménye a zárófordulóról:

TAKARÉKBANK Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Bajnokság és Kupa
V. Forduló, Pannónia-Ring
2022.09.16.
Taktika, bátorság és stabil, biztonságos versengés! Rendkívüli izgalmakat hozott a magyar gyorsasági motorversenyzők legjobbjai számára a TAKARÉKBANK Magyar Bajnokság utolsó fordulója a Pannónia-Ringen!
A MAMS Gyorsasági szakága által kiírt TAKARÉKBANK Magyar Bajnokság ötödik fordulóján újra 4 futamban állhattak rajthoz a sportolók. Open 600 és Open 1000 hivatalos magyar bajnoki fordulók mellett két Tehetségkutató betétfutamba is nevezhettek az amatőr versenyzők is! Az Open kategóriák rajtrácsán a rendkívül viszontagságos időjárás ellenére is gyakorlatilag szinte minden élvonalbeli, nemzetközi bajnokságokban is induló versenyzőnk megjelent, ami óriási elismerés és büszkeség a Magyar Bajnokság szervezőinek. Versenyzőink példaértékű sportemberi magatartásról tettek tanúbizonyságot, hiszen az embert próbáló körülmények ellenére a versenyeket egyszer sem kellett megszakítani, balesetmentes, profi csaták jellemezték a napot. Egy új erényüket bizonyították sportolóink, amiért rendkívül büszkék vagyunk legjobbjainkra!
A TAKARÉKBANK támogatásával megrendezett bajnokság mezőnye az idei évre rengeteg fiatal tehetséggel bővült, akik szenzációs új energiákat hoztak a rajtrácsra. Gyutai Adrián és Molnár Gergő matematikailag már megdönthetetlen előnnyel érkezett a Pannónia-Ringre, mégis mindkét versenyző igazi sportemberként a vizes versenyen is versenytempóval bizonyította, hogy nem véletlenül ők kategóriáik leggyorsabbjai. Amikor az időjárás megkeveri a kártyákat, bizony rendkívüli izgalmakat hozhatnak a versenyek a kevésbé esélyes résztvevők számára is. Nem történt ez másképp ezen a hétvégén sem. Új riderek léptek a dobogókra, új sportolók bizonyíthatták tehetségüket. Micsoda versenyzők! Óriási büszkeség számunkra, hogy versenyzőink esős körülmények között is egyedülálló, magas létszámban tisztelték meg rajthoz-állásukkal a magyar bajnokságot. Köszönjük NEKTEK!
A rendkívül kiszámíthatatlan időjárás miatt rengeteg technikai nehézséggel küzdöttek a versenyzők. A 600-as futamon a rajt után Csányi Gergő kapta el legjobban a ritmust és tört az élre a vizes, felszáradó félben levő aszfalton. A 600-as verseny élmezőnye végig egy bolyban motorozott, végül Kecskés Bence nagyon szép, taktikus versenyzéssel nyerte meg a futamot! Az egész élmezőny küzdött a száradó aszfalton elolvadó esőgumikkal, ami egy új, rendkívüli kihívást jelentett a sportolóknak! A versenyzők sportemberi profizmusáról a legtöbbet az árul el, hogy kontakt és bukás nélkül, nagyon fair versenyzéssel küzdöttek a csúszós körülmények között is! Kecskés Bence nyert, Csányi Gergő a verseny legjobb körét futva jött be végül a második helyen, míg a legtapasztaltabb rider, Chrobák János ért a 3. helyen célba. Le a kalappal a versenyzők helytállása előtt!
Az 1000-esek között Kovács Bálint igazoltan volt távol ezen a versenyen, hisz a H-Moto fiatal versenyzője a FIM EWC világbajnoki futamán vett részt. Bálint távollétében Gyutai Adrián egyeduralmára lehetett számítani. Mindketten az MW Performance Ducatijával indulhattak a Magyar Bajnokságon, de most csak egy piros motornak szoríthattunk a finálén. Adrián a tőle megszokott stabil versenyzéssel megnyerte a futamot! Adrián, bár matematikailag megdönthetetlen előnnyel érkezett az utolsó futamra, nem ült a babérjain. Ő futotta a nap legjobb körét, 1.54:613-as ideje támadhatatlan előnyt biztosított számára és méltón nyerte meg az utolsó futamot és a bajnokságot is. Majsa Gergő az idei évben is óriásit fejlődött, és a kupát kinőve a bajnokság futamának második helyén végzett, míg a dobogó harmadik fokára Szarka Gábor állhatott fel a királykategóriában!
A Magyar Kupa mezőnyében voltak a legélesebbek a küzdelmek, hiszen az év végi sorrend még gyakorlatilag nyitva volt. A 600-as kategória jelenlegi végeredménye még jelentősen befolyásolhatta az év végi összetett eredményeket. Kerényi Ádám és ifj. Lengyel Ákos küzdelme végig izgalomban tartotta a nézőket. Ákos indult jobb pozícióból, de Ádám a versenyen jobb köröket futva meg tudta előzni. Ők nem csak a futam, hanem a kupa év végi első helyéért is küzdöttek. Végül Ákosnak sikerült visszaelőznie az autósport európa-bajnokát és így Ifj. Lengyel Ákos állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Harmadik helyen ismét egy feltörekvő fiatal újonc, Hodula Dávid végzett! Az ezresek között Majsa Gergő ugyan dominált és nyert, de itt is rendkívüli súlya volt az utolsó versenynek szorosan a „bajnok” mögött, hiszen Szarka Gábor, Papp Tamás és Kovács Ádám között még nyitva volt a Magyar Kupa 2. és 3. helyének sorsa. A nap végeredménye: Majsa első, Szarka második, Papp harmadik, Kovács negyedik. Így Szarka Gábor az összetett második, míg Kovács Ádám előnye ezzel a stabil negyedik hellyel elég volt az év végi összetett dobogóhoz, ő az év végi értékelés harmadik helyezettje.
A versenyzők köridejei, a sportolói magatartás példaértékű volt! Óriási dicséret illeti a nevezőket! Nagyon szép eredmények születtek a Pannónia-Ringen!

Magyar motorversenyzők a világ élvonalában!

A TAKARÉKBANK Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Bajnokság és Kupa egy új, magas színvonalú és sportértékű bajnokság sorozatot honosított meg a gyorsasági motorsport szerelmesei számára hazánkban. A Magyar Bajnokságban szereplő fiatal versenyzőink nemzetközi szinten is élvonalbeli sportolók, eredményeikre rendkívül büszkék vagyunk valamennyien.
A Magyar Bajnokságon túl, mind a hatszázas kategória, mind az ezres sorozat résztvevői közül is kiemelkedett a hétvégén két versenyző említést érdemlő eredménye.
Kovács Bálint sporttörténeti jelentőségű helytállással bizonyította tehetségét a FIM EWC világbajnokságon, ahol csapatával a szenzációs 6. helyen végzett, míg Molnár Gergő a bajnokság fináléját megelőző külföldi edző versenyén új, abszolút nemzetközi STK 600 pályacsúcsot (1:54:487) futott a Pannónia-Ringen. Mindkét eredmény sportolóink kiemelkedő tehetségét, és a Magyar Bajnokság, a magyar gyorsasági motorsport magas színvonalát bizonyítják! Mindkét eredményéhez külön is gratulálunk a Magyar Bajnokság két résztvevőjének!
A bajnokság ötödik fordulója egyértelműen bebizonyította, hogy a TAKARÉKBANK és a MAMS Gyorsasági Szakágának együttműködése egy új szintre emelte a magyar bajnokságot. A szakág ismét nagyon komoly nevezőszámmal büszkélkedhet. A rossz idő ellenére több, mint 100 motorversenyző állt a rajtrácson 16-án a Pannónia-Ringen! Köszönjük versenyzőinknek, hogy részvételetekkel megtiszteltétek finálénkat!
Eredmények:
Magyar Bajnokság Open 1000
1. Hely – Gyutai Adrián
2. Hely – Majsa Gergely
3. Hely – Szarka Gábor
Magyar Kupa Open 1000
1. Hely – Majsa Gergely
2. Hely – Szarka Gábor
3. Hely – Papp Tamás
Magyar Bajnokság Open 600
1. Hely – Kecskés Bence
2. Hely – Csányi Gergő
3. Hely – Chrobák János
Magyar Kupa Open 600
1. Hely – Ifj. Lengyel Ákos
2. Hely – Kerényi Ádám
3. Hely – Hodula Dávid
Valamennyi eredménylista letölthető a palyamotorozas.hu/letoltesek oldalról.
A beszámolóban szereplő fényképekért köszönet illeti Erdélyi Károlyt!
Az esemény létrejöttét A TAKARÉKBANK támogatása, MAMS Gyorsasági Szakága, valamint a palyamotorozas.hu szervezése biztosította!