2024. április 25. 13:56
KezdőlapMotorsportKovács Bálint: „Fantasztikus ez az eredmény, főleg úgy, hogy a versenyen ültem...

Kovács Bálint: „Fantasztikus ez az eredmény, főleg úgy, hogy a versenyen ültem először ezen a Yamahán”

A H-Moto Team sajtóközleménye.

A H-Moto Team versenyzője, Kovács Bálint ismét bebizonyította, hogy a legjobb privát versenyzők között kell őt számon tartani, ugyanis a Spa-Francorchampsban rendezett 24 órás vb-futamon elért 5. helye után a 85. Bol d’Oron a hatodik helyen végzett, ezúttal a Maco Racing tagjaként.

A múlt hétvégén rendezték meg az Endurance világbajnokság újabb 24 órás viadalát, a századik évfordulóját ünneplő Bol d’Ort. Kovács Bálint, a H-Moto Team versenyzője ezúttal is fantasztikus teljesítményt nyújtott, és a Maco Racing kölcsönpilótájaként az abszolút hatodik helyén végzett a Superbike kategóriában, azaz a legutóbbi, Spa-Francorchampsban elért 5. helye után ismételten világra szóló sikert aratott.

Fotó: Izsó Krisztián

Eddigi EWC-s pályafutása újabb remek hétvégéjén van túl Kovács Bálint: a H-Moto Team versenyzője a Maco Racing Team kölcsönversenyzőjeként újfent világra szóló sikert ért el a Superbike mezőnyben az idei Endurance-világbajnokságon. Legutóbb a belga Spa-Francorchampsban rendezett 24 órás vb-futamán végzett az 5. helyen – sokáig még a dobogóért is harcban volt a csapatával, a Wójcik Racing Teammel –, és ezt most kis híján sikerült megismételnie. Ráadásul úgy, hogy Kovács Bálint – aki a HUMDA Academy támogatott pilótája – a jubileumi Bol dOrt ezúttal is a Wójcik Superstock csapatában kezdte, végig motorozta a lengyel alakulatnál a tesztet, a szabadedzéseket és az időmérőt, aztán amikor elkezdődött a 24 órás száguldás, a rajtnál már a Maco Racing pilótájaként a Superbike-ban vágott neki az újabb nagy kalandnak.

Az időmérőn, még a Wójcik Racing Team színeiben.Fotó: Izsó Krisztián

Maga a verseny szeptember 17-én délután háromkor indult, és két safety carral megszakított időszak után szeptember 18-án, 15 órakor ért véget. Ráadásul fantasztikus magyar sikerrel, hiszen Bálint és két csapattársa, a francia Enzo Boulom és az ausztrál Anthony West végül a hatodik helyen zárt, és ezzel a csapat a világbajnoki pontversenyben végül a 12. helyen végzett. Soha rosszabb szereplést, és most már reménykedhetünk abban, hogy Bálint ott lesz majd a Endurance-világbajnokság következő szezonjában is az indulók között.

Fotó: Izsó Krisztián

„Nagyon izgalmas hetem volt, és most már visszatekintve az elmúlt hétvégére, kijelenthető, a századik Bol d’Or nem adta könnyen magát. Ezúttal is a Superstock csapatba neveztek, nagyon jól ment a motor alattunk az edzéseken, ám ezúttal rám esett a tartalékpilóta szerepe. Úgy tűnt a verseny indulása előtt pár órával, hogy ezúttal nem az aszfalton, hanem a boxból tudom majd segíteni a csapatomat. Ám ekkor a Maco Racing megkereste a Wójcikot, hogy kölcsön vennének erre a futamra, ráadásul a Superbike kategóriában. A lengyelek rábólintottak, ám a bemelegítő edzésnek ekkor már vége volt, így egyrészt biztossá vált az indulásom, illetve az is, hogy a csapat Yamahájára az első felmenetelkor tudok majd felülni.

Fotó: Izsó Krisztián

Kellett pár kilométer, mire ráéreztem a motorra, ráadásul a tizedik kör táján levált a futófelület a gumikról, így be kellett hoznom a Yamahát a boxba. Amikor egy gyors szervízt követően visszamentem a pályára, összesen harmincöt kört kellett teljesítenem, így már mire átadtam Anthonynak a Yamahát, olyan köridőkre voltam képes, mintha egész héten ezzel motoroztam volna. Nagyon fárasztó verseny volt, főleg éjszaka, ráadásul Enzo úgy ment a pályán, hogy amikor leszállt a Yamaháról, a sérülése miatt csak mankóval tudott járni.

Bálint az egyik éjszakai körén, féktávon. Fotó: Izsó Krisztián

Sajnos hajnalban estem egyet, így a fentiek ismeretében elképesztő eredmény ez a hatodik hely, főleg annak tükrében, hogy a Bol d’Ornak csak a tizenötödik helyről vághattunk neki. Mindenesetre a csapat nagyon elégedett volt a teljesítményemmel, és úgy érzem, immár elértem oda, hogy a privát csapatok legjobbjai közé tartozom. Nagyon megérte a kemény munka, mindenkinek köszönöm, aki segített, és őszintén remélem, jövőre is tagja lehetek a vb-mezőnynek” – fogalmazott Kovács Bálint.

A H-Moto Team tulajdonos-csapatvezetője, Kelemen Krisztián szerint pilótája ismét emberfeletti teljesítményt nyújtott, és nem titkolja, a múltkori, Spában elért ötödik, illetve a mostani hatodik hely bizony sokat segít abban, hogy Bálint jövőre is tagja legyen az EWC mezőnyének.

Kelemen Krisztián és Kovács Bálint. Fotó: Izsó Krisztián

„Újra hihetetlen verseny részesei voltunk! Bálint kiegyensúlyozott versenyzése is kellett ehhez az elképesztő eredményhez, aminek értékét növeli, hogy nem a megszokott csapattal, szerelőkkel és motorral dolgozhatott a verseny alatt. Azt hiszem, nem kell megmagyarázni, mit is jelent egy világbajnokságon előbb ötödikként, majd hatodikként célba érni egy huszonnégy órás embertpróbáló száguldást követően. Nem titkolom, ez a kiemelkedő teljesítmény megkönnyíti a menedzsment dolgát a jövő évi szerződés előkészítéséhez” – jelentette ki Kelemen Krisztián.