2024. április 23. 09:46
KezdőlapMotorsportKovács Bálint: „Tökéletes lezárása volt ez a 2022-es évnek!”

Kovács Bálint: „Tökéletes lezárása volt ez a 2022-es évnek!”

A H-Moto Team sajtóközleménye.

A H-Moto Team 21 éves versenyzője szinte tökéletes versenyzéssel búcsúztatta el az idei szezont a Ducatija nyergében. Kovács Bálint a Bol d’Oron a hatodik helyen zárt, amit az elmúlt hétvégén két dobogós hellyel – mindkétszer második lett a Superbike kategóriában – tett teljessé az Alpok Adria Bajnokság Brnóban rendezett szezonzáróján.

Úgy tűnik, most már nem múlhat el hétvége Kovács Bálint sikeres szereplése nélkül. A H-Moto Team 21 éves motorosa előbb két futamot is megnyert a Takarékbank Magyarország Nyílt Nemzeti Gyorsasági Bajnokság és Kupa utolsó két versenyhétvégéjén az Open 1000-es kategóriában, miközben Rijekában győzelemre vitte a Ducatit az Alpok Adria Bajnokságban, végül pedig a hatodik helyen zárt csapatával a Bol d’Oron, az Endurance-vb legutóbbi 24 órás viadalán. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a Hungaroringen megfutotta a leggyorsabb kört – 1.49:428 –, amit magyar versenyző valaha elért a mogyoródi aszfaltcsíkon, akkor elmondhatjuk, tényleg csak egy remek zárás hiányzott a 2022-es teljesítményének megkoronázásához.

Kovács Bálint (27) és az idei bajnok cseh Michal Filla (55) Fotó: racebg.net

Az elmúlt hétvégén Brnóba látogatott el az Alpok Adria Bajnokság mezőnye: Kovács Bálint, aki a HUMDA Academy támogatott pilótája, az MW Performance gárdájának Ducatijával ismét bebizonyította, jelenleg talán ő a legjobb formában lévő magyar versenyző. Az Alpok Adria Bajnokság utolsó versenyhétvégéjén előbb – Rijekához hasonlóan – a negyedik helyet szerezte meg a rajtrácson, majd a szombati és a vasárnapi viadalt is a második helyen zárta, annak ellenére, hogy végig tapadási gondokkal küzdött.

Fotó: racebg.net

„Nem titok, kicsit feszültebben vártam az Alpok Adria szezonzáróját, ugyanis egyrészt a brnói pályán két évvel ezelőtt motoroztam utoljára, míg a Ducatival több mint egy hónappal ezelőtt versenyeztem. Ugyanakkor abszolút nem volt rajtam teher, egyet szerettem volna elérni, hogy ezt a sikeres évet megfelelően tudjam lezárni. Nem tagadom, az első pillanattól az utolsóig voltak gondjaim, a szabadedzéseken végig hadilábon álltam a gumikkal, egyszerűen nem volt a motornak tapadása néhány kör megtétele után. Az időmérőkön kipróbáltam kétfajta keveréket is, elsősorban a versenyre készültem, így végül a negyedik helyre értem oda. Szombaton a sprintverseny alatt is folyamatos volt a tapadásvesztésem, a tempóm sem volt elég a győzelemhez, ezek alapján elégedett voltam a második hellyel, valamint a versenyen futott legjobb köridővel. Sajnos vasárnap a rendezők hibájából lemaradtam a warm up-ról, így esélyem sem volt kipróbálni azt a beállítást, amit a futamon akartunk használni. Ennek ellenére egy jó rajt után hamar az élre álltam, ám a verseny felénél ismét elfogyott a gumim, ráadásul az utolsó három körben technikai gondjaim is adódtak, így a Superbike kategóriában ismét a második hely lett az enyém” – fogalmazott Kovács Bálint.

Annak ellenére, hogy Bálint, bár csak két versenyhétvégén vett részt, a negyedik helyen zárta a 2022-es Alpok Adria Superbike bajnokságot.

Az Alpok Adria bajnokság végeredménye:

1 MICHAL FILLA CZE Ducati 286
2 MICHAL PRAŠEK CZE BMW 228
3 HANNES SCHAFZAHL AUT Yamaha 165
4 KOVÁCS BÁLINT HUN Ducati 105
5 RICHARD BALCAR CZE Honda 99
6 GYUTAI ADRIÁN HUN Ducati 93,5
7 STANISLAV POLAK CZE Yamaha 75,5
8 JIRI BROŽ CZE Ducati 70
9 FLORIAN HUSLER SUI Yamaha 66
10 MILOŠ ČIHAK CZE Honda 66
11 TOMAŠ SVITOK SVK Yamaha 58
12 CHRISTOPHER BERGMAN SWE Yamaha 50
13 MARTIN TRITSCHER AUT BMW 49
14 IRENEUSZ SIKORA POL BMW 49
15 ENZO BOLUOM FRA Yamaha 33
16 MIOMIR POJIC SRB Ducati 31,5
17 PETER DUCHYNA SVK Honda 24
18 MAREK SZKOPEK POL Yamaha 22
19 PAWEL SZKOPEK POL Yamaha 17
20 ALEKSANDAR IVKOVIĆ SRB Yamaha 8
21 ŽELJKO VARAGIĆ SRB Aprilia 8
22 ALEN PERVANIĆ BIH BMW 5
23 VLADAN RADOVANOVIĆ SRB Yamaha 4
24 JURAJ KNEZOVIC SVK 3
25 DOMINIK BUTERIN CRO Yamaha 0