2024. március 28. 23:58
KezdőlapMagyarokZsigovits újra döntős a Prestige-ben, magyar sikerek az Európa-kupában a Superenduro-vb-n

Zsigovits újra döntős a Prestige-ben, magyar sikerek az Európa-kupában a Superenduro-vb-n

Zsigovits Norbert ismét döntőbe jutott a Superenduro-világbajnokság németországi fordulójában, és célkitűzésének megfelelően javított krakkói eredményén a Prestige-kategóriában, ahol egy elsőre ijesztőnek tűnő baleset is történt. Az Európa-kupában kettős magyar dobogó és egy futamgyőzelem született.

Szombaton rendezték a Superenduro-világbajnokság második fordulóját a németországi Riesában. Az elitnek számító Prestige-kategóriában ezúttal is szurkolhattunk Zsigovits Norbertnek, míg az idei szezonban most kezdő Európa-kupa mezőnyében Tádics Dániel, Varga Imre, Mizsér Gergő, Liszka Roland és Szőke Márk személyében öt magyar versenyző is ott volt.

Zsigovits előzetesen azt a célt tűzte ki magának, hogy a javítson a krakkói nyitóversenyen megszerzett 13. helyén. Az első lépést teljesítette, hiszen a 14. pozícióban bejutott az esti döntőbe, igaz, az időmérőn nyújtott teljesítményével nem volt elégedett. Elmondása szerint nem volt tiszta köre, és többször is hibázott, ám a döntőknek így is motiváltan vágott neki.

Az első futamon a 8. helyen sikerült eljönnie, majd sokáig a 11. pozícióban haladt, ám kétszer is elesett, így az utolsó, 14. helyről kellett felzárkóznia. Ez végül két előzést jelentett, így tizenkettedikként zárt. A második, fordított rajtrácsos viadal rajtja után nem sokkal megint elesett, saját bevallása szerint önhibájából. Ezt követően viszont sokkal stabilabban tudott motorozni, így ismét a 12. pozícióban végzett.

A HUMDA Academy pilótája az utolsó versenyen nyújtotta a legjobb teljesítményt, és hiába esett vissza az utolsó helyre az elején, végül négy riválisát is meg tudta előzni. A 10. helynek már csak azért is örülhet, mert az idény elején azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél többször zár a legjobb tíz között. 14 pontot szerzett, ami az összesített tabella 12. pozíciójára volt elég, így javított a lengyelországi eredményén. A bajnoki tabellán szintén a 12. helyet foglalja el 24 egységgel.

A riesai fordulót Billy Bolt nyerte, aki így a krakkói nyitány után duplázni tudott, és növelte előnyét a pontversenyben. A dobogóra Jonathan Walker, valamint Taddy Błażusiak állhatott fel mellé. A verseny krónikájához hozzátartozik, hogy a második futam legvégén a lengyel versenyző pont úgy érkezett be a célba, hogy az ugratásnál Bolt útjába került, aki így telibe találta őt. Błażusiak egy időre lent maradt a földön, de aztán szerencsére részt tudott venni az este utolsó viadalán.

Ami az Európa-kupát illeti, Szőke és Liszka is bejutott a döntőbe, amely a Prestige-dzsel ellentétben csupán két futamból állt. Az elsőn Szőke az élre ugrott, utána viszont visszaesett az 5. helyre. Ezt követően azonban ismét felverekedte magát a 2. pozícióba, ám végül hárman is megelőzték. Többek között honfitársa is, aki a mezőny végéről zárkózott vissza, miután az elején felborították.

A második kör még jobban nézett ki, ugyanis Szőke vezetett, míg a rosszul rajtoló Liszka folyamatosan maga mögött hagyta a riválisait, és egészen a 3. pozícióig küzdötte fel magát. Szőke azonban a vége felé közeledve elvesztette a vezetést, és már nem tudta volna visszaszerezni azt Dan Peace-szel szemben, de a körülmények kedveztek neki, mert egy emelkedőnél kialakult tumultus miatt piros zászlóval leintették a futamot, és a korábbi állás számított. Mindez azt jelenti, hogy összesítésben a második helyet szerezte meg a brit versenyző mögött, míg Liszka a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

A következő fordulót Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezik február 4-én.

A Prestige 1. futamának végeredménye

1. Billy Bolt

2. Jonathan Walker

3. Webb Cody

12. Zsigovits Norbert

A Prestige 2. futamának végeredménye

1. Jonathan Walker

2. Taddy Błażusiak

3. Billy Bolt

12. Zsigovits Norbert

A Prestige 3. futamának végeredménye

1. Billy Bolt

2. Jonathan Walker

3. Taddy Błażusiak

10. Zsigovits Norbert

A Prestige összesített végeredménye

1. Billy Bolt (58 pont)

2. Jonathan Walker (56 pont)

3. Taddy Błażusiak (41 pont)

12. Zsigovits Norbert (14 pont)

A Prestige tabellájának állása

1. Billy Bolt (121 pont)

2. Jonathan Walker (107 pont)

3. Taddy Błażusiak (84 pont)

12. Zsigovits Norbert (24 pont)

Az Európa-kupa 1. futamának végeredménye

1. Grzegorz Kargul

2. Dan Peace

3. Liszka Roland

5. Szőke Márk

Az Európa-kupa 2. futamának végeredménye

1. Szőke Márk

2. Dan Peace

3. Liszka Roland

Az Európa-kupa összesített végeredménye

1. Dan Peace (34 pont)

2. Szőke Márk (31 pont)

3. Liszka Roland (30 pont)