2023. február 07. 11:57
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapOffroadÍgy készült a Superenduro-vb budapesti pályája – kulisszatitkok a tervezőtől (videó)

Így készült a Superenduro-vb budapesti pályája – kulisszatitkok a tervezőtől (videó)

Ifjabb Németh Kornél elárulta, milyen szempontokat kellett figyelembe vennie a Superenduro-világbajnokság budapesti pályájának kialakításakor. A mezőny legnagyobb alakjai szerint a nyomvonal tervezője mindig remek munkát végez, és élvezik az itteni versenyzést.

Kevesebb mint három hét múlva, február 4-én rendezik a Superenduro-világbajnokság harmadik, budapesti fordulóját. Az eseményen ott lesz a legjobb magyar versenyzőnek tartott Zsigovits Norbert, aki az elitkategóriának számító Prestige-ben fog indulni, az Európa-kupában pedig többek között Szőke Márknak és Liszka Rolandnak is szurkolhatunk, akik Németországban a dobogón végeztek, így így az összetettbeli győzelemért is harcolhatnak. Mellettük természetesen a legnagyobb sztárok is ott lesznek.

Közülük ketten is megszólaltak a pálya építésével kapcsolatos kulisszatitkokról szóló videóban, és mindketten kiemelték, hogy ifjabb Németh Kornél, a nyomvonal tervezője általában remek munkát végez. A kétszeres világbajnok, egyben a mostani kiírás első két fordulóját megnyerő Billy Bolt úgy véli, gyors, ugyanakkor technikás pályáról van szó, és az eseménynek otthont adó Papp László Budapest Sportarénát is méltatta. A hatszoros világelső Taddy Błażusiak pedig hangsúlyozta, hogy bár a pálya sok kihívást tartogat, ő élvezni szokta az itteni versenyeket.

A videóban amellett, hogy mind a képi világ, mind a tervező szavai útján betekintést nyerhetünk a munkálatok kulisszái mögé, az is kiderül, hogy honnan szerzik be a különböző elengedhetetlen kellékeket. Németh Kornél, aki korábban ugyancsak a sportág prominens pilótája volt, az elmúlt három évben pedig ő tervezte meg a budapesti nyomvonalat, elmondta, hogy ez a terület már aktív versenyzőként is érdekelte. Ahogyan egyre több tapasztalatot szerzett, látta, hogy mi számít nehéznek, ami fontos, hiszen a vb-mezőnyének a lehető legnagyobb kihívásokat tartogató pályát kell megteremteni.

Németh a Papp László Sportaréna sajátosságaira is kitért, és ezt is elmondta, hogy mi nehezítette meg a munkálatokat a gyorsaság, illetve a hatékonyság szempontjából. Hozzátette, hogy nem mindent lehet előre megtervezni, ezért valamikor fontos a spontaneitás. Emellett az is fontos különbség más helyszínekhez képest, hogy nem tudnak éjt nappallá téve dolgozni.

Az egykori versenyző arra is kitért, hogy számára melyik pályarész feküdt a legjobban, és melyik kevésbé. Ami a mátrixot illeti, a pályaépítők igyekeztek látványossá tenni ezeket a szakaszokat. (Hogy mik azok a mátrixok, arról nemrég Zsigovits Norbert beszélt egy rövid videó keretében.)