Sofőrállás – versenyben a pozíciókért

Az álláspiacon mindig találunk olyan pozíciókat, melyek folyamatosan magas érdeklődésre tartanak számot. Különösen igaz ez azokra a munkákra, amik a bemeneti feltételek szempontjából nem várnak el sokat, de kiemelkedő jövedelmet kínálnak. Ez pedig a volán mögött is megvalósítható.

Az online megoldások elterjedése óta az álláshirdetések böngészése jóval egyszerűbb, hiszen tényleg másodpercek alatt érheti el őket mindenki. Az ilyen széles körben terjedő, sokszor szinte virális hirdetések pedig értelemszerűen a versenyt is növelik egy-egy kedvezőbb, nagyobb rétegek számára népszerű álláslehetőség esetén. Ez elsősorban azokra a pozíciókra igaz, melyek a bemeneti feltételek alapján nem szűrik túl szigorúan a jelentkezőket, így sokan érezhetik esélyesnek magukat.

Ilyen állások mindig is voltak és lesznek is, népszerűségük pedig valóban töretlen. Habár sokszor érvényesül a mondás, mely szerint olcsó húsnak híg a leve, természetesen itt is vannak kivételek. Olyan álláslehetőségek, melyek minimális belépési elvárásokért cserébe szép karriert és kedvező béreket garantálnak. Egy sofőrállás például ilyen lehetőség, melynek okán egyre nagyobb verseny tapasztalható ezekért a munkákért.

Fotó: Profession.hu

A sofőrállások ugyan korábban is nagy népszerűségnek örvendtek, de az egyre bővülő lehetőségek és a korábbi járványhelyzet okozta pályamódosítási kényszer sokakat terelt éppen erre a pályára. Ez pedig úgy tűnik, sokaknak bevált, mely tendencia egyre többeket sarkall, hogy ezt a pályát válasszák. Egy belépő szintű sofőrállás ugyanis tényleg nem támaszt sok előfeltételt, az előrelépési lehetőségek ugyanakkor egészen kiválóak. Feltéve persze, ha valaki szeretne ezért dolgozni is.

Munkával az előrejutásért

Ahogy a legtöbb munka, úgy egy sofőrállás esetén is igaz, hogy a sikerért meg kell dolgozni. Ezek a pozíciók azonban kiváló előrejutási lehetőségeket garantálnak azok számára, akik tényleg tesznek is a sikerért. Tekintve, hogy egy sofőrállás több különböző kategórián belül kínál lehetőségeket, a karrierépítés bárhonnan elkezdhető, ám itt is létezik egy klasszikusan értelmezhető szamárlétra. Az alapot ehhez mindenképpen egy B-kategóriás jogosítvány jelenti.

Egy ilyen vezetői engedéllyel olyan sofőrállások érhetők el, mint pl.: taxisofőr, futár állások, privát sofőr és még sorolhatnánk. Előbbi egy hagyományosan is jól fizető szakma, napjainkban pedig az átlagosnál jóval kedvezőbb feltételekkel számolhatnak a taxisok. Ugyanúgy népszerűek azonban – főleg a COVID óta – a különféle futárállások. A futárcégek folyamatosan keresik az új sofőröket, a meghirdetett pozíciók pedig jellemzően nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

Természetesen az sem probléma, ha valaki nem szeretne előrébb lépni a sofőrállások képzeletbeli ranglétráján, hiszen egy ilyen B-kategóriás jogosítvánnyal végezhető állás hosszú távon is kielégítő lehet. A megbízható, pontos és nagy teherbírású sofőrökre mindenhol szükség van, adott esetben pedig akár vállalkozóként is végezhető egy ilyen sofőrállás. Az önállósodás pedig mindig is vonzó opció volt az álláspiacon belül.

Vállalkozás négy keréken

Az álláspiacon fellelhető legtöbb sofőrállás értelemszerűen alkalmazotti státuszt kínál. Valahol azonban el kell kezdeni, erre pedig nem is találhatnánk alkalmasabb helyet, mint a nagyobb szállító cégek. Ezekben a munkakörökben ugyanis mind a munka, mind a logisztikai folyamatok szempontjából hatalmas tapasztalatokra tehetünk szert. Ezek a tapasztalatok pedig később akár önállóan is kamatoztathatók, egy saját vállalkozás keretein belül.

A szállítmányozás területén tevékenykedő cégek között ugyanis legalább akkora a verseny, mint az álláspiacon a nyitott sofőrállásokért. A nagyvállalatokkal persze nehéz lenne versenyezni, de vállalkozóként akár nekik is bedolgozhatunk, de immáron a saját szakállunkra. Egy vállalkozás keretében végzett sofőrállás jóval rugalmasabb feltételeket garantál, sikerünk pedig szinte csak rajtunk múlik.

Fotó: Profession.hu

Ha valaki nem ebben az útban gondolkozik, a különböző sofőrállások akkor is széleskörű lehetőségeket kínálnak, és egyben teret a fejlődésre. Az álláspiacon a B-kategórián túl is számos pozíciót találunk, leginkább a teherszállítmányozás területén. A munkába állás a megfelelő engedélyek birtokában minden esetben relatíve egyszerű. Maga a munka persze ettől már jóval több teherrel jár, de ha valaki tenni akar a sikerért, egy sofőrállás minden lehetőséget megad arra, hogy el is érje azt.