2024. április 20. 01:54
KezdőlapSuperbikeUtolsó pillanatban bukta WSBK-ülését Isaac Viñales

Utolsó pillanatban bukta WSBK-ülését Isaac Viñales

Alig egy hét múlva kezdődik a Superbike-vb, a Motoxracing mégis most hozott váratlan döntést, és kötött útilaput Isaac Viñales talpára.

Azok után, hogy Maverick Viñales unokatestvére, Isaac 2019-ben és 2020-ban a Supersport-vb-n indult, tavaly bemutatkozhatott a Superbike-világbajnokság mezőnyében is. Viñales általában a pontszerző helyekért harcolt az Orelac Racing VerdNatura Kawasakiján. Legjobb eredménye egy kilencedik hely volt a szezon legutolsó futamán, Indonéziában.

2022-re aztán Viñales a Motoxracing Yamaha csapatához szerződött, egészen néhány nappal ezelőttig ő is szerepelt a nevezési listán, mint az istálló egyetlen versenyzője. Most a csapat mégis meglepő döntésre szánta el magát: Viñales távozik az újonc istállótól.

Nagy örömömre szolgál, hogy bemutatkozhatunk a Superbike-világbajnokság mezőnyében” – fogalmazott a csapatfőnök Sandro Carusi. „Sajnos néhány félreértés miatt meg kellett válnunk versenyzőnktől. Helyére az a Roberto Tamburini kerül, akivel az évek során többször dolgoztunk már együtt. Nagyon motiváltak vagyunk a jó teljesítményt illetően, és biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent meg fog tenni ennek érdekében.

A most 31 éves Tamburini a Supersport-vb mezőnyét erősítette 2010-től 14-ig, majd a Superstock 1000-ben versenyzett. A mára már megszűnt bajnokságban 2015-ben és 2018-ban is második lett.

Nagyon örülök annak, hogy életemben először a Superbike-világbajnokságon versenyezhetek” – fogalmazott a lehetőséggel kapcsolatban a Viñales helyére érkező Tamburini. „Egyik fél sem így tervezte a maga szezonját, de nagyon örülök a lehetőségnek. Nyilván óriási kihívás lesz, de pont emiatt is vagyok nagyon motivált.

A Superbike-világbajnokság 2022-es szezonja jövő hét végén kezdődik Észak-Spanyolországban, egészen pontosan a Motorland Aragón aszfaltcsíkján. Az egyetlen Motoxracing-Yamaha mellett további hat versenyző indul a japán gyártó motorjaival, köztük a vb-címvédő Toprak Razgatlıoğlu is.