hétfő, június 27, 2022
Moto GP - 🇵🇹 Portugál Nagydíj
Moto GP - 🇪🇸 Spanyol Nagydíj
Moto GP - 🇮🇹 Olasz Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Katalán Nagydíj
Moto GP - 🇫🇷 Francia Nagydíj
MotoGP - 🇩🇪 Német Nagydíj
MotoGP - 🇳🇱 TT Assen
🇬🇧 Brit Superbike - Oulton Park
🇬🇧 Brit Superbike – DONINGTON PARK
Superbike - 🇮🇹 Misano 1.verseny
Superbike - 🇮🇹 Misano 2.verseny
Superbike - 🇬🇧 Donington 1.verseny
WorldSBK - 🇳🇱 Assen 1.verseny
WorldSBK - 🇳🇱 Assen 2.verseny
WorldSBK - 🇵🇹 Estoril 1.verseny
WorldSBK - 🇵🇹 Estoril 2.verseny
Endurance VB - 🇧🇪 Spa 24h
Supersport - 🇮🇹 Misano 1.verseny
Supersport - 🇮🇹 Misano 2.verseny
🇬🇧 BSB - Knockhill sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Knockhill 2. verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Knockhill 3. verseny
Supersport - 🇬🇧 Donington 1.verseny
KezdőlapSuperbikeTesztgumit is hoz Assenbe hétvégén a Pirelli

Tesztgumit is hoz Assenbe hétvégén a Pirelli

A Pirelli az elmúlt években főleg a hátsó gumikkal foglalkozott, most saját elmondása szerint alternatívákat szeretnének nyújtani a mezőnynek elöl is.

- Hirdetés -

A Superbike-világbajnokság első hétvégéjén, Aragóniában Álvaro Bautista megnyerte a szezon első sprintfutamát, majd ezt követően a második főversenyt is. Jonathan Rea-é volt még a legelső futam, mögöttük pedig mindháromszor Toprak Razgatlıoğlu zárt.
Ezzel jelenleg összetettben Bautista vezet. A spanyol a 2019-es doningtoni versenyhétvége óta nem volt ebben a pozícióban.

A Pirelli az emlegetett 2019-es szezon óta rengeteget foglalkozott a hátsó gumik összetételével. 2020-ban érkezett az SCX kódnevű hátsó gumi, amit eredetileg a 10 körös Superpole-versenyekre terveztek, de az elmúlt mintegy 18 hónapban a csapatok képesek voltak optimalizálni ezek teljesítményét a teljes versenytávra. A 2022-es évre a Pirelli megszabadult a régi kvalifikációs abroncstól, és azt a Superpole-ra, valamint sprintversenyre egyaránt tervezett SCQ abronccsal váltotta fel.

Assenbe érkezve most a gumigyártó további opciókat szeretne kínálni a mezőny istállóinak. csak éppen most már elöl.

A Pirelli az alap első gumiabroncs, a lágy SC1 mellé két tesztkeveréket is hoz magával Assenbe. Az A0674-et tavaly Jerezben és Portimaóban, valamint idén Aragóniában is kipróbálhatták már. A célja ezeknek a kanyarok bejáratán, illetve azok közepén nyújtott jobb tartás biztosítása volt.

Az A0843-as gumiabroncs versenyhétvégén Assenben debütál. A konstrukciója ennek szinte teljesen ugyanaz, mint amit az A0674-esnél láthatunk, azonban ennek eltér a futófelülete. A Pirelli megfogalmazása szerint  “jobb mechanikai ellenállást és kopásvédelmet biztosít az olyan pályákon, mint ez, amelyek extrém módon igénybeveszik az abroncsokat.

Assen az első gumiabroncsok számára az egyik legnagyobb kihívást nyújtja a versenynaptár összes pályája közül, ezeknek ugyanis tartást kell nyújtaniuk a pályán egyaránt jelenlévő gyors és jóval lassabb tempójú kanyarokban is. A hátsó gumik esetében ezen a hétvégén az egyetlen fejlesztési opció az SCQ. Az SC1 és SCX opciók azoknak a gumiknak a “standard” változatai, amelyeket az elmúlt szezonban, valamint Aragóniában is használtak.

Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)