2024. április 19. 15:52
KezdőlapSuperbikeEstorilra már csapattársa szintjét lőtte be magának Xavi Vierge

Estorilra már csapattársa szintjét lőtte be magának Xavi Vierge

Iker Lecuona már dobogót is hozott a 2022-es Superbike-világbajnoki szezon során. Most a szintén újonc csapattárs, Xavi Vierge is felnőne mellé.

Miközben Iker Lecuona harmadik volt a harmadik asseni futamon, addig Xavi Vierge azzal küzdött, hogy egyelőre nem teljesen egészséges. A másik újonc HRC-s így „csak” a top 10-ért küzdhetett, az első két hétvége hat futamán a legjobb eredménye egy hetedik hely volt. Az első két hétvége tehát Lecuona diadalmenete volt csapaton belül, de Vierge nagyon várja már Portugáliát. Estorilban ugyanis többek között már teljesen egészséges lesz, így minden adott egy erős hétvégéhez.

Az első két versenyen egy bordasérülés befolyásolt. Aragóniában még két hét sem telt el azt követően, hogy mindkét bordám eltört. Nagyon szenvedtem a fájdalomtól” – idézi fel a szezonkezdetet Vierge. „Assenig aztán ez egy kicsit javult, de mivel fizikailag nem tudtam edzeni, arra számítottam, hogy sokkal jobban fogom érezni magam. Végül nem így lett. Ez egy gyors irányváltásokkal teli pálya, különösen a hármas és a négyes szektorban, és ott fizikailag nagyon szenvedtem. Az egy hónap, hogy nem tudtam edzeni, megviselte az életemet, és az a hétvége is a túlélésről szólt. Assen után visszanyertem az erőmet, és még aznap hétfőn, amikor hazaértem, vissza tudtam térni a rendes napi rutinomhoz. Minden nap jártam a fizioterápiára, el tudtam kezdeni a konditermi edzéseket, hízni és motorozni. A terv az, hogy a motoros edzéseket is elkezdem, szóval hiszem és remélem, hogy a következő, estorili fordulóra már 100%-os leszek.

A sérülés jelentette korlátok mellett nem is volt rossz az első két hétvége Vierge számára. „Természetesen nem így vártam a bajnokság kezdetét; azt sem tudtam, hogy az első futamokon végig tudom-e csinálni. Így az, hogy 30 pontot hozzáadva jöttem ki ebből a két fordulóból, és egy másik versenyzővel holtversenyben a hetedik helyen állok a bajnokságban, annak örülni kell. Különösen csapattársam, Iker Assenben nyújtott teljesítményét látva. Szuper motivált vagyok, hogy újra 100%-os legyek és harcoljak vele.

Vierge örül a csapattárs sikereinek

Vierge célja a csapattárs, Iker Lecuona szintje. „Két fiatal versenyző vagyunk, és természetesen az a célunk, hogy minél hamarabb győzelmekért harcoljunk. A másik cél az, hogy megverjük a csapattársunkat. Ezáltal sokat fejlődünk, egymást tolva előre. Iker azért állhatott dobogóra, mert két versenyző, aki előtte volt, bukott, de ott kellett ehhez lenni. Ötödik volt, ketten buktak, ő pedig felállhatott a dobogóra. Én ugyanebben a futamban kilencedik lettem, szóval ott kell lenned, hogy kihasználd ezt a körülményt; az egész hétvége nagyon jól alakult.

Nagyon örülök neki, a csapatnak, mert nagyon keményen dolgoznak a boksz azon az oldalán. Nyilván nekem is örömteli hír ez, mert tudom, hogy az egész szezonban, ha 100%-os teljesítményt nyújtok, közel lehetünk egymáshoz. Azt akarom mondani, hogy remélem, hogy Estorilban vele együtt harcolhatok a top 5-ben vagy 6-ban. Jelenleg ez a realitásunk, és ha sikerül ott lennünk, és a riválisok elbuknak egy futamon, akkor a dobogót is megcélozhatjuk. Jelenleg három versenyző van, aki megelőzi a többieket, Toprak, Rea és Álvaro. Mögöttük aztán vagyunk mi, többiek. Szóval a célunk az, hogy minél közelebb legyünk ezekhez a versenyzőkhöz, és megpróbáljuk „elkapni” őket, amikor csak lehet.

Vierge egyébként ámulattal nézi a futamokat uraló hármas teljesítményét. „Azt hiszem, a nézők számára ez hihetetlen! Az összes idei futam nagyon kemény, rengeteg az előzés! Az, hogy három futam van a hétvégén, lehetővé teszi, hogy fejlődjünk, tanuljunk az első futamból és javítsunk az eredményeken, beleértve a 10 körös Superpole-versenyt is. Ha a hosszú futamokon mindannyian nagyon közel vagyunk egymáshoz, és sok az előzés, abban a tíz körben, ami lehetővé teszi, hogy ne gondolj annyira a gumikopásra, még inkább. Ez egy olyan bajnokság, amit a nézők élvezhetnek, akár otthonról, akár a pályáról nézik, hihetetlen.