2024. április 19. 19:58
KezdőlapSuperbikeBautista nyugodtsága kifizetődött

Bautista nyugodtsága kifizetődött

Sokáig úgy tűnt, hogy Toprak Razgatlıoğlu vagy Jonathan Rea nyeri az első Superbike-futamot Estorilban. A futam végén Álvaro Bautista kihasználta a Ducati erejét és behúzta a futamot.

A rajtrács 3. helyéről induló Álvaro Bautista a rajt utáni első kanyarban elfékezte magát, ami után sokáig úgy tűnt, hogy a spanyolnak nem lesz beleszólása a győzelem kérdésébe. Négy kör kellett ahhoz, hogy megelőzze a harmadik helyen álló Andrea Locatellit. Amikor ez sikerült a spanyolnak, 2 és fél másodperces hátrányt kellett ledolgoznia az elsőség megszerzéséért.

15 kör után Rea annyira elhasználta az első gumiját, hogy komoly hibát követett el, elfékezte magát és Bautista megelőzte. Több sikertelen előzési manőver után az utolsó métereken Razgatlıoğlut is sikerült maga mögé utasítania.

„A Yamaha nagyon erős ezen a pályán, jól fékeznek és a motor jól kormányozható” – elemezte Bautista. „Csak amikor Locatelli hátsó gumija egy kicsit elkopott, tudtam kihasználni az előnyömet és megelőzni őt. Ekkor Toprak és Jonathan már olyan messze voltak, hogy nem gondoltam, hogy utolérhetem őket. Az első kanyarban elkövetett hibám után elégedett voltam a harmadik helyemmel. Ezután már csak a stílusomra koncentráltam, és próbáltam nem hibázni. Nem erőltettem tovább, hogy utolérjem őket. Ennek semmi értelme nem lett volna, mert a lemaradásom nem változott. De ők ketten folyamatosan előzgették egymást, ami csökkentette a különbséget. Ekkor gondoltam először arra, hogy talán lesz belőle valami, ha továbbra is így küzdenek, vagy ha hibáznak. Nyugodt maradtam, nem engedtem a kísértésnek, hogy túlnyomjam, és mentem tovább a saját tempómban. Mindig a határ közelében voltam, de soha léptem túl azt.”

Ez a gondolkodás a futam végére kifizetődött. „Csak az utolsó kanyar kijáratánál voltam erősebb nála” mondta a spanyol. „Ott több tapadásom volt. Szóval megpróbáltam minél közelebb kerülni hozzá az utolsó kanyarban, majd jobban kigyorsítani. Kijátszottam a kártyáimat és nyertem, hihetetlenül boldog vagyok. Főleg azért, mert soha nem adtam fel, és mindig nyugodt maradtam. A dobogónak is örültem volna, de a következetességem és az előzési manőverek jutalmazást értek. Itt nem vagyok olyan erős, mint más pályákon.”

A Superbike-világbajnokságban aratott 20. győzelmével, amely idén hét futam alatt a negyedik volt, Bautista 27 pontra növelte előnyét az összesített tabellán a második helyen álló Rea-vel szemben. A harmadik helyen álló Razgatlioglu már 50 ponttal van lemaradva.

A vb pontverseny állása:

1 ALVARO BAUTISTA Aruba.it Racing Ducati 134
2 JONATHAN REA Kawasaki Racing Kawasaki 107
3 TOPRAK RAZGATLIOGLU Pata Yamaha Yamaha 84
4 ANDREA LOCATELLI Pata Yamaha Yamaha 68
5 IKER LECUONA Team HRC Honda 60
6 MICHAEL RUBEN RINALDI Aruba.it Racing Ducati 50
7 XAVI VIERGE Team HRC Honda 41
8 ALEX LOWES Kawasaki Racing Kawasaki 37
9 AXEL BASSANI Motocorsa Racing Ducati 34
10 LORIS BAZ Bonovo Action BMW BMW 34
11 SCOTT REDDING BMW Motorrad BMW 27
12 GARRETT GERLOFF GRT Yamaha Yamaha 25
13 PHILIPP OETTL Team Goeleven Ducati 15
14 LUCAS MAHIAS Kawasaki Puccetti Kawasaki 14
15 MICHAEL VAN DER MARK BMW Motorrad BMW 11
16 EUGENE LAVERTY Bonovo Action BMW BMW 11
17 ILLIA MYKHALCHYK BMW Motorrad BMW 9
18 ROBERTO TAMBURINI Yamaha Motoxracing Yamaha 9
19 LUCA BERNARDI BARNI Spark Racing Ducati 9
20 CHRISTOPHE PONSSON Gil Motor Sport Yamaha 8
21 XAVI FORES Team Goeleven Ducati 5
22 LEON HASLAM Pedercini Racing Kawasaki 3
23 KOHTA NOZANE GRT Yamaha Yamaha 2
24 LEANDRO MERCADO MIE Racing Honda Honda 1
25 ISAAC VINALES Pedercini Racing Kawasaki 0
26 OLIVER KONIG Orelac Racing Kawasaki 0
27 MARVIN FRITZ Yamaha Motoxracing Yamaha 0