2024. március 29. 03:17
KezdőlapSuperbikeEstoril, WSBK: Rea az utolsó métereken verte Razgatlıoğlut

Estoril, WSBK: Rea az utolsó métereken verte Razgatlıoğlut

Vegyes körülmények között, vegyes gumiválasztással vágott neki a Superbike-vb mezőnye az estorili Superpole-futamnak. Rea nyert.

Eső áztatta Estoril pályáját vasárnap reggel, így pedig egy nagy káosz alakult ki a második portugál verseny, a Superpole-futam rajtrácsán. A száradó pályán nem volt egyértelmű a taktika. Voltak, akik teljes egészében esőgumikkal vágtak neki a versenynek, voltak, akik megkockáztatták a száraz pályás abroncsokat. Még olyanokat is láttunk, akik a vegyes gumiválasztás mellett tették le a voksukat.

A rajtot kiválóan kapta el a pole-ból induló Rea, valamint mellette Razgatlıoğlu is, az első kanyarban a török állt az élre. Ők ketten kiemelkedtek a mezőnyből, de az látszott, hogy Rea a jobb esőmenő. Razgatlıoğlu esetében sokkal több energiába került, hogy Rea tempóját tartsa, az északír viszont a képek alapján könnyedén tempózott az élen.

Az első futamot megnyerő Bautista a vegyes körülmények között közel sem tudott úgy versenyezni. Bár a dobogót tartotta, honfitársa, Iker Lecuona komolyan megdolgoztatta ezért.

Razgatlıoğlu négy körrel a vége előtt aztán lépésre szánta el magát, és az élre állt. Ennek érdekében azt is bevállalta, hogy összeérjen Rea-jel, de ezúttal mindketten talpon maradtak. Rea ezzel rendesen kibillent az addigi ritmusából, és hirtelen majdnem egy másodperc hátrányba került, mindössze egy kör alatt.

A harmadik-negyedik helyen lévő másik pár, Bautista és Lecuona a verseny végére már szétszakadt, Bautista hozta a papírformát és leszakította HRC-s riválisát. A verseny elején Scott Reddinget még dobogós pozícióban is láthattuk, később azonban a BMW-s fokozatosan visszaesett.

Az élen Razgatlıoğlu előnyéből végül nyolc tized maradt, és nézett ki, megszerezheti első győzelmét. Az utolsó körre teljes nyugalomban fordulhatott, azonban a sikánban hibázott, így tálcán kínálta Rea-nek a győzelmet. Bautista kényelmes különbséggel lett harmadik, így Iker Lecuonának csak a 4. hely jutott. Az ötödik-hatodik helyen néhány tizedre egymástól ért be Locatelli és Lowes. A top 10-be még Redding, Rinaldi, Forés és Bassani fértek be.

A verseny végeredménye

Poz. Versenyző Csapat Motor Idő/Különbség
1 Jonathan Rea Kawasaki Racing Team Kawasaki 10 kör
2 Toprak Razgatlıoğlu Pata Yamaha Yamaha +0.174
3 Álvaro Bautista Aruba.it Ducati Ducati +4.925
4 Iker Lecuona Team HRC Honda +7.050
5 Andrea Locatelli Pata Yamaha Yahama +8.240
6 Alex Lowes Kawasaki Racing Team Kawasaki +8.684
7 Scott Redding BMW Motorrad BMW +10.293
8 Michael Rinaldi Aruba.it Ducati Ducati +29.516
9 Xavi Forés Goeleven Ducati +29.541
10 Axel Bassani Motocorsa Ducati +32.114
11 Kohta Nozane GRT Yamaha +32.141
12 Christophe Ponsson Gil Motor Sport Yamaha +52.258
13 Isaac Viñales Team Pedercini Kawasaki +53.209
14 Leandro Mercado MIE Racing Honda +55.481
15 Luca Bernardi Barni Spark Racing Ducati +1:06.281
16 Hafizh Syahrin MIE Racing Honda +1:07.723
17 Oliver König Orelac Racing Kawasaki +1:07.758
Nem értek célba
Eugene Laverty Bonovo Action BMW +6 kör
Loris Baz Bonovo Action BMW +7 kör
Xavi Vierge Team HRC Honda +9 kör
Marvin Fritz Motoxracing Yamaha +10 kör
Lucas Mahias Puccetti Kawasaki +10 kör