2024. március 28. 19:09
KezdőlapSuperbikeRea: "Rossz gumit választottam"

Rea: „Rossz gumit választottam”

Az Estorilban az első futamon elért harmadik hely nem katasztrófa Jonathan Rea számára. Azonban a Kawasaki versenyzője sokáig lehetségesnek tartotta a győzelmet, de rossz gumit választott.

A futam elején nagyon izgalmas és kiélezett csata zajlott Rea és Razgatlıoğlu között. Jó ideig úgy tűnt, hogy az első hely kettejük között fog eldőlni, azonban jött Álvaro Bautista és mindent felülírt.

Rea-nek elfogyott a gumija, így fékezési hibája után végül a dobogó harmadik foka maradt az északír versenyzőnek. A Kawasaki pilótája az utolsó körökben nem tudott már tempót motorozni, így 4,8 másodperccel lemaradva haladt át a célvonalon.

„A végén a motorom egyszerűen feladta. Egyre többet csúszkáltam, és egyre kevesebb tapadásom volt” – magyarázta Rea a SPEEDWEEK.com-nak adott interjújában. „Az SC0 volt a motoromon, és nagyon sokat esett vissza a teljesítménye. Az SCX gyorsabb volt, de a kopás még nagyobb volt. A keményebb versenyabroncs lassabb volt, de tovább tartott. Melegebb is lett, mint amire számítottunk. Mi 28 fokra spekuláltunk, de az aszfalt hőmérséklete 30 Celsius-fok felett volt. Ha újra megismételhetném a versenyt, az SCX-et választanám.”

A verseny első felében Rea még hitt a győzelemben. A 14. körben azonban egy elfékezés miatt az 1. helyről Bautista mögé, a 3. pozícióba esett vissza.

„Boldog voltam, hogy az első tíz körben a győzelemért tudtam motorozni. Ekkor úgy éreztem, hogy gyorsabb tudok lenni, mint Toprak” – mondta az északír. „Aztán az 1-es kanyarban történt az elfékezés. Az első féket már áthúztam a kormányon, ez volt minden, amit tehettem. Így a hátsó féket használtam, hogy lelassítsam a motort, és szélesre mentem. Álvaro megelőzött, és reméltem, hogy visz magával Toprak után, de a motorom már nem volt elég jó ehhez. Elégedett vagyok a helyezéssel és a pontokkal, de természetesen megpróbálunk egy jobb csomagot összerakni vasárnapra.”

Razgatlioglu és Rea pozícióharca lehetővé tette Bautistának, hogy felzárkózzon az élre. Nem lett volna bölcsebb, ha Toprakkal együtt nagyobb előnyre tesznek szert? – kérdezték tőle.

„Láttam, hogy Álvaro egyre közelebb jön – de nem tudok Toprakkal együtt dolgozni, hogy megverjem Álvarót. Toprak az én ellenfelem is, és meg kell küzdenem vele” – mondta el a kawasakis versenyző. „Az volt az érzésem, hogy gyorsabb vagyok nála. Az egyenes végén, még ha nem is fékezett ki, az 1-es kanyarban megelőzött. Ez az oda-vissza nem tett jót a futamnak. Mindkettőnknek ugyanaz volt a stratégiája és vezetni akartuk a versenyt. De Álvarónak volt a legjobb ritmusa, aki utolért minket, és meg tudta nyerni a versenyt.”

Az összesített tabellán Rea 107 ponttal a második helyen áll a világbajnokságot vezető Bautistától 27 ponttal van lemaradva, a vb-harmadik Razgatlıoğlu előtt pedig 23 ponttal.

A VB pontverseny állása:

1 ALVARO BAUTISTA Aruba.it Racing Ducati 134
2 JONATHAN REA Kawasaki Racing Kawasaki 107
3 TOPRAK RAZGATLIOGLU Pata Yamaha Yamaha 84
4 ANDREA LOCATELLI Pata Yamaha Yamaha 68
5 IKER LECUONA Team HRC Honda 60
6 M. RUBEN RINALDI Aruba.it Racing Ducati 50
7 XAVI VIERGE Team HRC Honda 41
8 ALEX LOWES Kawasaki Racing Kawasaki 37
9 AXEL BASSANI Motocorsa Racing Ducati 34
10 LORIS BAZ Bonovo Action BMW BMW 34
11 SCOTT REDDING BMW Motorrad BMW 27
12 GARRETT GERLOFF GRT Yamaha Yamaha 25
13 PHILIPP OETTL Team Goeleven Ducati 15
14 LUCAS MAHIAS Kawasaki Puccetti Kawasaki 14
15 MICHAEL VAN DER MARK BMW Motorrad BMW 11
16 EUGENE LAVERTY Bonovo Action BMW BMW 11
17 ILLIA MYKHALCHYK BMW Motorrad BMW 9
18 ROBERTO TAMBURINI Yamaha Motoxracing Yamaha 9
19 LUCA BERNARDI BARNI Spark Racing Ducati 9
20 CHRISTOPHE PONSSON Gil Motor Sport Yamaha 8
21 XAVI FORES Team Goeleven Ducati 5
22 LEON HASLAM Pedercini Racing Kawasaki 3
23 KOHTA NOZANE GRT Yamaha Yamaha 2
24 LEANDRO MERCADO MIE Racing Honda Honda 1
25 ISAAC VINALES Pedercini Racing Kawasaki 0
26 OLIVER KONIG Orelac Racing Kawasaki 0
27 MARVIN FRITZ Yamaha Motoxracing Yamaha 0