vasárnap, augusztus 14, 2022
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
EWC - 🇯🇵 Suzuka 8h
🇬🇧 Brit Superbike - Thruxton 1
KezdőlapSuperbikeA Supersport-vb csodagyereke volt, most szenved Luca Bernardi

A Supersport-vb csodagyereke volt, most szenved Luca Bernardi

A még mindig csak 20 éves Luca Bernardi tavaly, sérüléséig ígéretes eredményeket hozott a Supersport-vb-n. Ezt viszont 2022-re nem sikerült átmentenie.

- Hirdetés -

A Superbike-világbajnokság mezőnyének legfiatalabb versenyzője a cseh Oliver König. Luca Bernardi “hátránya” hozzá képest öt hónap. Mindketten újoncok, mindketten szenvednek a WSBK-mezőnyben. Azonban míg ez König esetében várható volt, miután egyből a Supersport 300-ból érkezett idei, kihagyva a középső lépcsőt, addig Bernardi küzdelme jóval inkább meglepetésként hat.

A Barni Spark Racing Team versenyzője tavaly ugyanis, még a Supersport-világbajnokságon egészen ígéretes eredményekkel vétette észre magát. Bernardi esetében egy top 5-ös helyezésre gyakorlatilag alapvetésként tekinthettünk, ettől csak egy-egy kilengést láthattunk tőle.

- Hirdetés -

Bernardi már a szezon második hétvégéjén, Estorilban dobogóra állhatott, amikor második lett. Ezt a következő helyszínen, Misanóban megfejelte újabb két ugyanilyen eredménnyel. A szezon hatodik helyszínén, a Circuito de Navarrán ismét jött két dobogó, akkor mindkétszer a harmadik hely képében.

Bernardi Magny-Cours-ban már a Superpole-t is megszerezte, és egyre inkább afelé haladtunk, hogy a győzelem csak idő kérdése a sanmarinói számára. Az első futamon ezt az első rajtkockát még egy harmadik helyre váltotta, a másodikon viszont nem hogy kiesett, még a csigolyáját is eltörte. A rehabilitációra ráment a 2021-es szezon teljes hátralévő része, de még így is kilencedikként zárta az évet.

A Barni ennek ellenére bízott benne, és leszerződtette 2022-re. Ezzel mindkét fél az ismeretlenbe ugrott, hiszen Bernardi úgy lépett kategóriát, hogy a szezon második felét ki kellett hagynia. Így ő maga sem tudta igazán, mit várhat magától, frissen felépülve, új bajnokságban, a Barni pedig szintén rengeteget kockáztatott.

Bernardi újonc szezonját leginkább talán a küzdelmes szóval lehetne jellemezni. Bár minden futamon célba tudott érni, ami már önmagában bravúr, a tizenkét futam felén ezt a pontszerző helyeken kívül tette. Hatszor ért be pontszerző helyen, egyszer sem a top 10-ben. Legjobbja egy 12. hely.

Zajlik a munka, cél a felzárkózás

Talán egyik fél sem azt várta a másiktól, amit eddig láthattunk. Viszont a Barni és maga Bernardi is eltökélt a javulás érdekében. Ennek egy lépése volt a nyári szünetben egy röpke misanói teszt.

Alapvetően rendkívül pozitív volt (a teszt). Egyre magabiztosabb vagyok a motoron” – mondta Bernardi. “A cél viszont a top 10. Azon vagyok, hogy a stílusomat a lehető legjobban hozzá tudjam igazítani a motorhoz. Egyelőre ugyanis még nem tudtam teljes egészében kihozni a Panigaléban rejlő teljes potenciált. Nem a köridőkre koncentráltunk, de sikerült javítani a tempómon a versenyhétvégéhez képest.

Hat pontszerzése során Luca Bernardi eddig összesen 15 pontot tudott összegyűjteni. Ezzel jelenleg a tabella 16. helyén találjuk a nevét. Csapata türelmes vele, ugyanis a Barni Bernardival kétéves szerződést kötött. Így 2023-ra is biztosított a fiatal motoros helye.

SourceSpeedweek
Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)