2024. április 20. 12:00
KezdőlapSuperbikeBautista: Nem voltam a határon

Bautista: Nem voltam a határon

Álvaro Bautista először hibázott az idei szezonban, és 20 pontot veszített a tabella második Jonathan Rea-vel szemben. Azonban nem keseredett el, továbbra is a maximumot akarja nyújtani Donington Parkban.

Az első futam előtt úgy tűnt, hogy Jonathan Rea és Toprak Razgatlioglu fognak a győzelemért, azonban a spanyol képes volt tartani a lépést a Kawasaki versenyzőjével, miután egy rossz első kör után Rea az első helyről az ötödikre esett vissza.

Bautista és Rea a második helyért vívott ádáz csatát, amelynek során többször helyet cseréltek. Amikor Rea végül megelőzte a Ducati versenyzőjét, arra lehetett számítani, hogy el fog húzni, de ehelyett Bautista volt az, aki még nagyobb tempóra kapcsolt. Rea hibázott Goddardsnál, Bautista pedig kihasználta ezt, de nem sokkal később bukott.

A bukás ellenére Bautista jókedvű volt: „Az a kanyar mindig egy kicsit trükkös. Soha nem ugyanazt az ívet motorozod, mert nehéz, és attól függ, hogyan mész át a bukkanókon. Kár volt, mert akkor keményen fékeztem, de talán [egy kicsit gyorsan] mentem be, rámentem a bukkanóra, majd elvesztettem az elejét. A versenyzésben ez megtörténhet. De boldog vagyok, mert a teljesítményünk elég jó volt, és elég erősnek éreztem magam a motoron.”

„Toprak nagyon gyors volt az elején, aztán néhány kör után Jonathan elkezdett előzni, de csak azért, hogy megfogjon. Nem azért, mert nagyobb volt a tempója, mint nekem, csak megpróbálta megfogni a ritmusomat.”

„Próbáltam védekezni, de aztán arra gondoltam, hogy ‘oké, ha előttem akarsz lenni, akkor maradj és próbáld meg elkapni talán Toprakot’. Azt gondoltam, hogy talán pár tizeddel több van bennem, és hogy együtt elkaphatjuk Toprakot. De nem, valójában lassabbak voltunk. Csak néhány kört maradtam mögötte, aztán döntöttem; láttam, hogy a határon van, így úgy gondoltam, hogy egy-két tizeddel gyorsabb tudok menni. Elkezdett védekezni, és elkezdtünk oda-vissza előzgetni, és nagyon jó móka volt. Nagyon óvatosnak kellett lennem minden kanyarban, mert tudtam, hogy mindig megpróbál majd belülről elmenni.”

„Úgy éreztem, hogy nem voltam a határon. Azt hiszem, azért buktam, mert nem találtam a limitet. Az a kanyar aljas” – folytatta Bautista.

„Szerintem a pálya többi része teljesen rendben volt, szóval lehet, hogy holnap 2 vagy 3%-kal lassabban megyek abban a kanyarban, és akkor ott messzebb leszek a határtól.

„Jonathan mögött úgy éreztem, hogy egy kicsit gyorsabban tudnék menni. Ha vissza tudok jönni, akkor ugyanezt fogom tenni.”

Bár Donington a Ducati eddigi legnagyobb tesztjének ígérkezett az idei szezonban – ami be is igazolódott -, Bautista tempója az első futamon nagyon biztató volt.

„Három évvel ezelőtt nem volt meg a teljesítményem, de ma meg volt” – mondta Bautista. „Úgy gondolom, hogy a motor olyan volt, mint amilyennek a szezon elején gondoltam – talán a teljesítménye nem jobb, de kiegyensúlyozottabb. Egy olyan pályán, ahol három évvel ezelőtt szenvedtünk, most úgy tűnik, kiegyensúlyozottabbak és gyorsak vagyunk. Ez egy jó dolog, és jól érzem magam a motorral. Nem megyünk sokkal gyorsabban azokon a pályákon, ahol eddig is gyorsak voltunk, de azokon a pályákon, ahol szenvedtünk, most közelebb vagyunk a maximális teljesítményünkhöz.”