2024. április 24. 21:36
KezdőlapSuperbikeDonington - Razgatlıoğlu behúzta a mesterhármast

Donington – Razgatlıoğlu behúzta a mesterhármast

A kezdeti izgalmak után Toprak Razgatlıoğlu nagyon sima győzelmet aratott a harmadik futamon, beteljesítve álmát, a mesterhármast Donington Parkban.

Az időjárás továbbra is kegyes volt a Superbike világbajnokság mezőnyéhez, hamisítatlan nyári időben kezdődött meg a doningtoni versenyhétvége zárófutama, 29 fokos levegő és 43 fokos aszfalthőmérséklet mellett.

A brit regnáló bajnok, szabadkártyás Tarran MacKenzie 5 rajthelyes büntetést kapott felelőtlen motorozásért, amikor a Superpole futamon megpöckölte Viergét.

Razgatlıoğlu sprintfutamon elért győzelme után a török indulhatott a pole-ból, mellőle rajtolt Rea és Redding, mögöttük Bautistával.

Razgatlıoğlu kapta el ismételten a legjobban a rajtot, Rea meg tudta tartani második helyét, Bautista pedig Reddinget megelőzve feljött a harmadik helyre. A kawasakis az első körben szorosan haladt Razgatlıoğlu mögött, nem akarta elengedni ezen a futamon török riválisát. A yamahás viszont arra hajtott, hogy megvalósítsa álmát és mindhárom futamgyőzelmet hazavigye Donington Parkból. A verseny kezdeti szakaszában a török ismét nagyon magas hőfokon pörgött, de Rea ott volt az árnyékában, a vezető duó némi előnyt is ki tudott motorozni a mezőnyhöz képest. Nagy csatába kezdtek, amivel Bautista ismét közel került hozzájuk.

18 körrel a leintés előtt Razgatlıoğlu hibázott, amit Rea ki is tudott használni, de csak nagyon rövid időre, hiszen a török visszatámadt és újra az élre állt. Rea nyomás alá helyezte yamahás ellenfelét, de a féktávokon nem találta az ellenszert török riválisa ellen.

Bautista sem szakadt le a vezető duóról, közelről követte legfőbb bajnoki riválisait. A futam felénél a trió teljesen együtt motorozott. Eközben Rinaldinak sikerült megelőznie a délelőtt első BMW-s dobogós helyezését megszerző Reddinget.

10 körrel a verseny vége előtt lenyugodtak a kedélyek az élen, Razgatlıoğlu meglógott északír ellenfelétől. Bautista is nyugodtan motorozott a harmadik helyen. A hetedik helyért Locatelli és Bassani folytatott csatát, a kilencedik helyért pedig Lecuona és Baz küzdöttek egymással.

Razgatlıoğlu körről körre tudta növelni előnyét, a futam utolsó harmadához érve már több, mint egy másodperccel vezetett kawasakis ellenfele előtt. Rea-nek már nem előre, hanem hátrafelé kellett figyelnie, hiszen Bautista folyamatosan lopta a tizedeket mögötte. 5 körrel a kockás zászló előtt már szorosan követte a spanyol a kawasakist és el is tudott menni mellette, az északírnek esélye sem volt visszatámadni. Rea futam eleji nyomása nem tűnt kifizetődőnek a verseny végére, teljesen elfogyott alatta a motor, a folyamatos szélárnyékban motorozás következtében az első féke túlmelegedett.

Razgatlıoğlu végül sima győzelmet aratott, megelőzve Bautistát és Rea-t a dobogós helyeken. A török versenyző a harmadik olyan pilóta Rea és Bautista után, aki mesterhármast tudott elérni egy hétvégén. A spanyol dobogója egyben a 999. Ducati pódiumot is jelentette, így Mostban az olasz márka behúzhatja az 1000. elsőséget. Mögöttük Rinaldi, Redding, Lowes, Bassani, Locatelli, Baz, Lecuona sorrendben érkezett meg a célba az első tíz versenyző.

Tarran MacKenzie ismét pontot tudott szerezni, a 15. helyen zárta debütáló versenyhétvégéjét a WSBK mezőnyben.

Donington – WSBK 2. főfutam végeredménye: 

1 T. RAZGATLIOGLU Pata Yamaha Yamaha
2 A. BAUTISTA Aruba.it Racing Ducati 1,102
3 J. REA Kawasaki Racing Kawasaki 2,615
4 M. RINALDI Aruba.it Racing Ducati 5,067
5 S. REDDING BMW Motorrad BMW 8,256
6 A. LOWES Kawasaki Racing Kawasaki 10,114
7 A. BASSANI Motocorsa Racing Ducati 13,422
8 A. LOCATELLI Pata Yamaha Yamaha 15,514
9 L. BAZ Bonovo Action BMW BMW 23,119
10 I. LECUONA Team HRC Honda 23,512
11 G. GERLOFF GRT Yamaha Yamaha 23,596
12 P. OETTL Team Goeleven Ducati 24,142
13 X. VIERGE Team HRC Honda 24,896
14 L. MAHIAS Kawasaki Puccetti Kawasaki 32,872
15 T. MACKENZIE McAMS Yamaha Yamaha 33,356
16 L. BERNARDI BARNI Spark Racing Ducati 44,719
17 L. MERCADO MIE Racing Honda Honda 51,052
18 K. NOZANE GRT Yamaha Yamaha 52,320
19 P. HICKMAN FHO Racing BMW 52,457
20 H. SYAHRIN MIE Racing Honda Honda 57,785
21 R. TAMBURINI Motoxracing Yamaha 58,338
22 O. KONIG Orelac Racing Kawasaki 103,669
Nem ért célba
RET E. LAVERTY Bonovo Action BMW BMW 4 kör
RET L. HASLAM Pedercini Racing Kawasaki 16 kör
RET I. MYKHALCHYK BMW Motorrad BMW 21 kör