2024. március 29. 08:01
KezdőlapSuperbikeBautista egyre kevésbé érti a MotoGP-t

Bautista egyre kevésbé érti a MotoGP-t

Az idei WSBK szezon egyértelmű hármas csatát hoz a Ducati versenyzője, Bautista, a címvédő Toprak Razgatlıoğlu és Jonathan Rea között, a trió mind a 15 futamot megnyerte, és 10 alkalommal osztoztak a dobogón.

A MotoGP-ben azonban némileg kevésbé egyértelmű a kép: a szezon első felében öt különböző futamgyőztest, 13 különböző dobogós helyezettet és mindössze egyetlen olyan versenyzőt láthatunk, aki az eddigi versenyek több mint felén dobogós volt, a pontversenyben vezető Fabio Quartararo.

Ezt a MotoGP gyors változása okozza. Bautista úgy érzi, Valentino Rossi és más nagy nevek visszavonulása rontotta a MotoGP vonzerejét, és elismerte, hogy összezavarta a fiatalok érkezése, akiknek teljesítménye a győzelmekért és dobogós helyekért való küzdelemtől a nehéz pontszerzésig terjed.

„Rossi visszavonulása fontos tényező volt a MotoGP-ben, de emellett nagyon gyors generációváltás is történt” – mondta Bautista a Motorsport.com-nak adott interjújában. „Két-három év alatt rengeteg fiatal versenyzőt szerződtettek.

„Szóval nem csak Rossi rajongói [vesztették el az érdeklődésüket], hanem más versenyzők szurkolói is, és én is, akiket fiatal és tapasztalatlan versenyzőkkel helyettesítettek. Most már egyre kevésbé értem a MotoGP-t. Néhány versenyző az egyik héten a győzelemért küzd, a következőn pedig már nem.

„Manapság, amikor annyi technika van a motorokon, a versenyző már kevésbé számít. Sok pilóta a Moto2-ből érkezik és rögtön gyors, ami lehetetlen volt, amikor én versenyeztem. Akkoriban az első ötben való helytállás tényleg győzelemnek számított. Ott volt Casey Stoner, Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Marc Marquez… nagy nevek a gyári motorokon.

„Nem akarom egyik versenyzőtől sem elvenni a dicsőséget, de a motorok annyira hasonlítanak egymásra, hogy nem hiszem, hogy a versenyző annyira fontos lenne. Ezt gondolom, miután három éve nem vagyok a MotoGP-ben.

Bautista azonban kiemelte honfitársa és korábbi 125-ös csapattársa, Aleix Espargaró erőfeszítéseit, aki Fabio Quartararo mögött a második helyen áll a tabellán.

„2015-ben kezdtem el az Aprilia projektet, ő is ezt az utat követi, és örülök neki” – mondta Bautista Espargaróról. „Mindketten egy kicsit idősebbek vagyunk, keményen dolgozunk és mindig egy kicsit többet akarunk nyújtani.

„Ebben a szezonban Aleix 100 százalékot hoz ki a motorból és önmagából, ami manapság hiányzik a MotoGP-ből. Mostanság a versenyzők nem érik el lehetőségeik 100 százalékát, de ő igen.”

Bautista hozzátette, reméli, hogy a Superbike világbajnokság népszerűsége Spanyolországban is nőni fog, ahol hagyományosan a MotoGP a domináns kategória.

„Spanyolországban a WSBK másodosztályú sorozatnak tűnt, és én is így gondoltam, mielőtt idejöttem” – vallotta be. „Most már nem lehet összehasonlítani a MotoGP-vel. A versenyzők nem rosszabbak, mint a MotoGP-ben; sőt, néhány versenyző onnan jött ide, és semmit nem ért el.

„Ez egy teljesen más bajnokság, és most már egyre többen követik. A hangulat elképesztő, és ajánlom a spanyolországi motorrajongóknak, hogy látogassanak el egy-egy futamra.

„Itt nem olyan népszerű, mint más országokban, de szeretném, ha az emberek megértenék, hogy nem rosszabb, mint a MotoGP, hanem más, és igazán magas szintű a verseny.”