2024. április 24. 18:25
KezdőlapSuperbikeTom Sykes visszatérhet a Superbike világbajnokságba?

Tom Sykes visszatérhet a Superbike világbajnokságba?

A Kawasaki csapatfőnöke, Manuel Puccetti egy tapasztalt versenyzőt szeretne 2023-ra, a 37 éves korábbi bajnok Tom Sykes pedig a Superbike-világbajnokságba való visszatérésén dolgozik.

Amikor Tom Sykes 2021 augusztusában megtudta Scott Redding érkezik a gyári csapatnál, nem volt számára ígéretes alternatíva a Superbike-világbajnokságban.

A 2013-as világbajnok a Brit Bajnokságba és a Ducatihoz igazolt, de ott eddig nem volt sikeres. Sykes 21 futam után a csalódást keltő 15. helyen áll összesítésben; még Donington Parkban sem végzett 7. helynél jobb pozícióban. Az a hír járja, hogy Paul Bird csapata nem reagál Sykes kívánságaira, és hogy hiányzik a támogatás. Csapattársa, Josh Brookes, aki 2020-ban bajnok volt a Ducatival, szintén csak a tizenkettedik helyen áll az összesítésben.

A múlt hétvégén a Cadwell Parkban rendezett BSB fordulón elhangzott, hogy Sykes már aláírt a 2023-as Superbike-világbajnokságra, és visszatér a Kawasakihoz. A most 37 éves versenyző a japán gyártóval ünnepelte legnagyobb sikereit: 2012 és 2017 között mindig az első háromban végzett a világbajnokságon, és 34 győzelmet aratott.

Mivel Sykes nem jöhet szóba a Kawasaki gyári csapatánál, hiszen 2023-ban is Jonathan Rea és Alex Lowes versenyez náluk, ezért a Puccetti csapatot vette célba. Az olaszországi alakulat egyike azon kevés privát csapatoknak, amelyek az elmúlt tíz évben győzelmeket és dobogós helyezéseket értek el.

A Donington Parkban megrendezett SBK versenyhétvégén Manuel Puccetti számos megbeszélést folytatott, többek között a korábbi világbajnok Tom Sykes-szal és Sylvain Guintolival. „Szükségünk van egy olyan Superbike-pilótára, akivel azonnal jó eredményeket érhetünk el” – hangsúlyozta a csapattulajdonos. „A szponzorainknak, a Kawasakinak és nekem is erős eredmények kellenek, egy tapasztalt versenyző valószínűleg jobb erre, mint egy fiatal.”

„Tárgyalunk Sykes-szal, de még nincs megállapodás” – mondta Puccetti a SPEEDWEEK.com-nak. „Semmi sincs lefixálva, még a jelenlegi versenyzőmmel, Lucas Mahias-szal sem beszéltem. Ő már négy éve motorozik nálunk, valószínűleg az idei szezon után befejezzük az együttműködést. Különböző nevek vannak az asztalon 2023-ra, Tom is köztük van. A Kawasaki Europe-al tárgyalunk a különböző lehetőségekről, de jelenleg mindenki szabadságon van. Szeptember végére, Barcelonára már pontosabb elképzeléseim lesznek. A szezonunk december előtt ér véget, még hátra van a bajnokság fele és rengeteg időnk van. Ezt az időt ki fogom használni a döntésre. Ami biztos, hogy egy motorunk lesz a Superbike és két versenyzővel indulunk a Supersport-világbajnokságon.”