2024. április 19. 02:38
KezdőlapSuperbikeA GMT94 csapata debütál a WSBK-ban, méghozzá Lorenzo Baldassarrival

A GMT94 csapata debütál a WSBK-ban, méghozzá Lorenzo Baldassarrival

A WorldSBK mezőnye jövőre tovább bővül, mivel a GMT94 Yamaha a Supersport kategóriából fellép a „nagyok” közé, versenyzőjük pedig nem más lesz, mint a jelenleg sikeres újonc szezonját teljesítő Lorenzo Baldassarri.

Az alakulat továbbra is szerepel a Supersport kategória küzdelmeiben is 2023-ban. A GMT94 Yamahának rengeteg sikere van a WorldSSP osztályban, és bár a bajnoki címről eddig lemaradtak, rengeteg futamgyőzelmet tudhatnak magukénak. Jules Cluzel 2019-ben a csapatot a bajnokság harmadik helyére vezette. 2020-ban egy sérüléssel tarkított szezonban lemaradt az elsőségről, de 2021-ben visszatért a győzelem útjára. A francia az év végén visszavonul, helyét Valentin Debise foglalja el a rajtrácson.

Christophe Guyot csapatfőnök izgatottan várja a GMT94 projekt új fejezetét: „Pályafutásom kezdete óta ez volt a célom, versenyzőként is, és ez volt a cél akkor is, amikor 2018-ban megérkeztünk a WorldSSP-be. Köszönöm mindenkinek, aki a projekt mögött áll. Először is a Dornának és Gregorio Lavillának. Ők a kezdetektől fogva támogattak, valamint Andrea Dosolinak és a Yamahának, illetve természetesen minden partnerünknek. Lorenzo Baldassarri azért indul a WorldSBK-ban, mert megérdemli. Idén az első vagy második helyen fog végezni a WorldSSP-ben. Az volt az első kívánságom Andrea Dosolival, hogy olyan versenyzőt igazoljunk, aki megérdemli, és ugyanez a helyzet Valentin esetében is a WorldSSP-ben.”

Guyot ezután megköszönte Jules Cluzelnek, a csapat jelenlegi versenyzőjének az elmúlt négy szezonban végzett kemény munkáját: „Sok embernek kell köszönetet mondanom, de az első, akinek szeretném megköszönni, az Jules. Merci, Jules. Jules-el már hét győzelmet és 25 dobogós helyezést értünk el. Nélküle biztosan nem lennénk most abban a helyzetben, hogy a WorldSBK-ban induljunk. Szeretnénk segíteni neki, hogy a szezon vége előtt még győzni tudjon.”

A 25 éves Baldassarri készen áll a WorldSBK-ban való bevetésre, és nagyon szeretné kihasználni a nagyobb, erősebb motorok előnyeit: „Nagyon boldog vagyok, mert ezt a projektet a Yamahával a WorldSSP-ben kezdtem a Moto2után, és az volt a célom, hogy a WorldSBK-ban versenyezzek. Idén nagyon jó szezonunk volt, együtt nőttünk fel, és folyamatosan fejlődöm. Készen állok a következő lépésre a Yamahával és a GMT94 Yamaha WorldSBK csapattal. Köszönöm nekik, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget; alig várom, hogy elkezdhessem ezt az új kalandot.”

A Yamaha WorldSBK-projektje egyre növekszik, és évről évre egyre erősebbé válik.  A japán gyártó 2023-ra bővülő jelenlétét Andrea Dosoli, a Yamaha Motor Europe versenysportért felelős vezetője izgatottan várja: „Ez jó hír a Yamaha és a GMT94 számára. Ez azt jelenti, hogy a program működik és elég jól megy. A GMT sokat fejlődött, és ahogy a múltban a GRT-nél is láttuk, jó, hogy ez a csapat képes feljebb lépni. Kemény kihívás lesz, de Christophe és a GMT94-es srácok keményen dolgoznak, hogy készen álljanak a következő szezonra.

„Nem vagyok álmodozó, tudom, hogy nehéz egy újonc csapatnak, és azt is tudom, hogy nehéz egy újonc versenyzőnek ebben a bajnokságban. A WorldSBK színvonala évről évre emelkedik, így reálisnak kell lennünk. Lorenzo idén bebizonyította, hogy képes alkalmazkodni egy új bajnoksághoz és új versenyzőkhöz. Megmutatta a gyorsaságát és a motivációját. Meg van győződve arról, ahogy mi is, hogy a WorldSBK illik hozzá a vezetési stílusát tekintve, de a legfontosabb az elkötelezettség. Minden nap keményen dolgozik, hogy a lehető legjobb eredményeket érje el idén. A bajnoki címért küzd, és reméljük, hogy megvalósítja az álmát. Egyértelmű célt tűzött ki maga elé 2023-ra a WorldSBK-ban, és mi támogatni fogjuk ezt a fontos lépést.”