2022. december 09. 14:29
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapSuperbikeVáltozások a 2023-as Superbike bajnokságon

Változások a 2023-as Superbike bajnokságon

- Hirdetés -

Bejelentették a 2023-as Superbike világbajnokság mezőnyére vonatkozó első szabályváltoztatásokat a 2022. október 6. és 8. között tartott ülések után.

A Superbike Bizottság tagjai: Gregorio LAVILLA (Dorna, WorldSBK ügyvezető igazgató), Franck VAYSSIÉ (FIM Circuit Racing Bizottság igazgatója), Biense BIERMA (MSMA főtitkár), Paul DUPARC (FIM Commission of Circuit Racing Manager – SBK), a Bizottság titkára Jorge VIEGAS (FIM elnök), Ludovic REIGNIER (FIM WorldSBK műszaki igazgató), Roland BERGER (FIM CTI igazgatója) és Scott SMART (FIM WorldSBK műszaki igazgatója) jelenlétében a következő döntéseket hozta Portimaóban 2022. október 6-án és 8-án.

Technikai szabályok

Szuper koncesszió

Egy átdolgozott koncessziós pontrendszert fogadtak el, amely több célba érő (5) számára osztja ki a koncessziós pontokat a relatív motorteljesítmény jobb egyensúlyának rögzítése érdekében. A koncessziós pontokat minden harmadik eseményen összesítik. Az előnyökben részesülő gyártók ezután választhatnak a meglévő koncessziós alkatrészek (motor) vagy az új szuperkoncessziós alkatrészek (alváz) portfóliójából.

- Hirdetés -

A 2022-es szuperkoncessziók alváz alapúak. A nagyobb beállítási tartomány lehetővé tételével a gyártók jobban tudják majd optimalizálni gépeiket a Superbike világbajnokság intenzív versenyeire. Az SBK Bizottság október 6-i, csütörtöki első ülése óta ezt a szuperkoncessziós koncepciót alkalmazzák, elsősorban a 2022-es szezon végi koncepció tesztelésére és a 2023-as szezonra való felkészülésre.

Fenntartható üzemanyag minden WorldSBK kategóriában

- Hirdetés -

Az SBK Bizottság megállapodott abban, hogy a 2024-es szezontól kezdődően fenntartható üzemanyagot vezetnek be minden WorldSBK osztályban, legalább 40%-os fenntartható üzemanyag-tartalommal. Ennek az E40-es üzemanyagnak meg kell felelnie a MotoGP-ben elfogadott specifikációnak.

Árplafon

A világgazdasági helyzet és az infláció miatt elfogadták a homologizált gyártási modellek kiskereskedelmi árának maximális százalékos emelésére vonatkozó általános javaslatot. A pontos összegeket és százalékokat a későbbiekben teszik közzé.

Sportszabályzat

Pódium ceremónia

A többi FIM világbajnoksággal összhangban jóváhagyták, hogy „ha a dobogó a boxutcában vagy felette van, a boxutca nem lehet nyitva a dobogós ceremónia alatt”. Ez azért történik, hogy elkerüljék a biztonsági problémákat a boxutcában.

Szabadkártyák

Amikor egy szabadkártyás jelöltet visznek az SBK Bizottság elé, a nemzeti szövetségeknek biztosítaniuk és validálniuk kell, hogy a versenyző, személyzetük, felszerelésük és csapatuk megfelel a Superbike Világbajnokság szintjének.

- Hirdetés -