2024. április 18. 02:58
KezdőlapSuperbikePonsson: Folytatás vagy visszavonulás?

Ponsson: Folytatás vagy visszavonulás?

Portimão után Christophe Ponsson feladta a 2022-es Superbike-világbajnokságot, hogy felépüljön egy súlyos sérülésből és felkészüljön az új szezonra. Hogy a Yamaha privát versenyzője folytatni tudja-e a pályafutását, az még nyitott.

A júniusi misanói versenyhétvége nem végződött jól Chris Ponsson számára. A Yamaha versenyző az első futamban egy highside-dal bukott és eltörött bal kulcscsontja. Egy bonyolult műtét során izmokat és idegeket kellett átvágni, hogy a csontdarabokat vissza tudják helyezni a megfelelő helyre.

Bár a kulcscsontja rendesen gyógyult, a francia azóta az izmok és az idegek funkcionális károsodásától szenved. Ez erőhiányban és zsibbadásérzésben nyilvánul meg. Ettől kezdve a megszokott versenytáv kihívássá vált a 26 éves versenyző számára, csak az első, barcelonai futamon sikerült a 15. helyen a pontszerző helyeken végeznie – a balesete előtt három tizenkettedik helyet jegyzett, ami egy privát versenyzőtől tiszteletre méltó eredmény.

Portimão után Ponsson idő előtt befejezte a szezont, hogy eltávolíttassa a vállából a fémet, abban a reményben, hogy ez majd javít a meglévő panaszokon.

„Most egy kis szünetre van szükségem, hogy megműtsenek, majd teljesen felépüljek – a versenyzés és a fizioterápia nem fér össze” – mondta Ponsson. „Ez a szezon frusztráló nekem. Az elmúlt két évben sosem éreztem, hogy megvannak a feltételeim ahhoz, hogy teljesíteni tudjak. Az első évben voltak problémák a csapatban, ezért kellett átcsoportosítanunk a szezon második felében. Ezt követően mindig pontot szereztünk, és megszereztem az első top10-es eredményemet. Szóval nagyon vártuk már 2022-es szezont A tél folyamán jó volt a felkészülésünk a 2022-es szezonra. De aztán Misanóban megsérültem, és azóta szenvedek. Nagyon bonyolult volt egy privát motorral versenyezni ebben a bajnokságban a sok gyári motorral szemben, a sérüléssel ez a feladat sokkal nehezebbé vált.”

Ponsson saját csapatában, a Gil Motor Sportban versenyez. Most még kérdőjeles, hogy 2023-ban rajthoz fog-e állni.

„Most itt az ideje, hogy a teljes rehabilitációmra koncentráljak. Utána meglátom, mit hoz számomra a jövő” – elmélkedett Ponsson. „Köszönöm a családomnak, a szponzoraimnak, a csapatomnak és mindenkinek, aki támogatott ebben a nehéz szezonban.”