2024. április 25. 22:49
KezdőlapSuperbikeÍgy lett világbajnok Álvaro Bautista

Így lett világbajnok Álvaro Bautista

A Superbike-világbajnokság legsikeresebb gyártója tizenegy év után ismét világbajnok. A mandalikai pályán rendezett második futamon Álvaro Bautistának a második hely is elég volt a bajnoki címhez.

Carlos Checa 2011-ben szolgáltatta a Ducati utolsó diadalát, azóta az olaszok csak győzelmeket, dobogós helyezéseket szereztek. 2022. november 13-ig kellett várni, hogy Álvaro Bautista a szezon utolsó előtti versenyhétvégéjén, a mandalikai pályán elért második helyével megnyerje az idei világbajnokságot.

A spanyol már a szezonnyitó előtt is a bajnoki cím egyik favoritjának számított. A 37 éves pilóta ugyanis már a szezon elején világbajnokság élére lépett. A Ducati pilótája megingathatatlan következetességgel megőrizte a világbajnoki vezetést.

Doningtonban Bautista először gyengült meg, amikor az első futamon önhibáján kívül bukott, és a Superpole futamon a negyedik helyen lemaradt a dobogóról. Bautistát ez nem tántorította el, és ezt követően az 1. futamon megszerezte a szezon hetedik győzelmét a Mostban.

A spanyol a szezon személyes csúcspontját hazai versenyén, Barcelonában érte el, amikor a 2022-es Superbike-világbajnokságban először szerezte meg mindhárom győzelmet.

A tizenkettőből tizenegyedik szezonbeli találkozón Bautista Mandalikában az első meccspontot kihasználva, a második futam második helyével a Superbike-világbajnokság győztesévé koronázta magát. A Ducati versenyzője 14 győzelmet és 14 további dobogós helyezést ért el.

A Ducati számára ez a 17. győzelem a gyártók bajnokságában és a 15. versenyzői cím.