2024. április 25. 18:55
KezdőlapMotoGPMarc Marquez bioüzemanyagot tesztelt

Marc Marquez bioüzemanyagot tesztelt

Minden motorsport-szakágban, így a MotoGP-ben is fontos témává vált a fenntarthatóság, illetve a környezetvédelem. Egyelőre a jövő üzemanyagaként hívják, de hamarosan ez lehet a mindennapos nemcsak a versenypályán, hanem a közutakon is. A törekvés folyamatos, és ezúttal egy újabb lépést tettek felé.

A MotoGP-ben 2024-től minimum 40%-ban írták elő a nem-fosszilis üzemanyagot, amellyel 2027-re a 100%-ot kell elérni. Ennek egyik előszele is volt ez a teszt, ahol Marquez visszajelzéseiből elindulva kifejleszthetik a legjobb üzemanyagot 2024-re. Hiszen a versenypályán a végső cél minden esetben a teljesítmény maximalizálása.

Forrás: MotoGP Media

Marc Marquez a Hondával karöltve a Repsol saját gyártású bioüzemanyagját próbálta ki Jaramában, ahol 12 kört teljesített.

Marc Marquez: „Ez egy jó teszt volt, jól éreztem magam, és nem vettem észre a különbséget a bioüzemanyaggal. De végső soron ez is a cél, hogy a magas teljesítmény megmaradjon. Amikor a Repsol a pályára hozta ezt a terméket, már túl volt néhány sikeres teszten, de mindig fontos a pályán is kipróbálni. Itt tudjuk ellenőrizni, hogy az eredmények nem változnak a páratartalom, vagy az időjárás-változás hatására. Ezek a változók mindig hatással vannak rád, amikor a legjobb teljesítményt keresed. Megosztottuk egymással az adatokat, szóval most a központban tudnak reagálni arra, ami a pályán történt. Versenyzőként mindig a motor reakciójára figyelsz. A fordulatszám növelése, az érzés, amikor húzod a gázt minél simább legyen, és ez függ az égéstől is, ami néha túl agresszív. Ebben az esetben ez rendben volt. Azt is észreveszed, hogyha a motor magas fordulatszámon jól működik, ami akkor van, amikor maximális teljesítményen van.”

A tesztről videó is készült, mely a motogp.com-on megtalálható. A környezetvédelmi felhívást, a jövő üzemanyagjáról szóló videót pedig a MotoGP hivatalos youtube csatornáján lehet megtekinteni, ahol Marquez, illetve a Repsol illetékesei részletesebben is kifejtik az álláspontjukat a bioüzemanyagokról.