2024. április 23. 15:06
KezdőlapSupersportJules Cluzel év végén visszavonul!

Jules Cluzel év végén visszavonul!

24 futamgyőzelem, 62 dobogós helyezés, számtalan csata és a World Supersport „majdnem embere” – Jules Cluzel a szezon végén visszavonul.

A Supersport Világbajnokság visszatér a pályára Magny-Cours-ban, ami mindenkinek fontos hétvége, különösen a francia versenyzők és csapatok számára. A forduló előtt Jules Cluzel bejelentette, hogy visszavonul. A francia több, mint egy évtizede a WorldSBK paddock egyik sziklaszilárd tagja, és többször is közel állt ahhoz, hogy behúzza a Supersport-világbajnoki címet, bár a sérülések és a balszerencse gyakran útját állta.

Cluzel 2012-ben került először a Supersport mezőnybe, Moto2-es pályafutása után, majd azonnal kihívóvá vált. Mindössze negyedik versenyén, Monzában győzni tudott a géposztályban. Abban a szezonban végül a második helyen végzett, 21 ponttal megelőzve Kenan Sofuoglut. Cluzel ezután a fellépett egy szezonra a Superbike mezőnyébe, ahol a tizedik helyet szerezte meg, és Silverstone-ban – a 2010-es Moto2-győzelmének színhelyén – dobogóra is állhatott. Ezután visszaváltott a WSSP kategóriára.

A Supersport géposztályban többször is a második helyen végzett, a bajnoki címet azonban sosem sikerült elérnie. Cluzel legközelebb 2018-ban került a világbajnoki címhez. Ekkor a Losailban rendezett szezonzáró előtt mindössze öt ponttal volt lemaradva Sandro Cortese mögött. Végig szoros csatában volt a címért, amíg el nem esett.

A következő szezonjait is végigkísérte a balszerencse, de 2022 különösen nagy kihívásokat tartogatott számára, és hat forduló után, dobogós helyezés nélkül, Cluzel bejelentette, hogy visszavonul a sportágtól, az idei szezon végén.

A döntéséről a pilóta az Instagramon beszélt, és így fogalmazott: „Kedves hűséges szurkolóim, a legutóbbi, doningtoni sérülésem óta gondolkodom a jövőmön… A saroksérülésem önmagában nem volt túl komoly, de az arthrodézis bokámról van szó, ezért hosszú lábadozásra kényszerültem. Tegnap Carole-ban motoroztam, minden rendben van. Azonban meghoztam a döntést, hogy jövőre nem indulok. Ránézek a kislányomra, Kimie-re, és elsősorban ő és azok a szép pillanatok, amelyeket a fizikai képességeim teljes birtokában szeretnék vele tölteni, vezettek erre a döntésre. A döntést tényleg nem volt könnyű meghozni, hiszen annyira szeretek versenyezni, és még mindig gyorsnak érzem magam.

„Az is igaz, hogy az eredmények néhány éve nem tesznek jót a motivációmnak, és a jövőbeli kilátások sem nyújtanak több garanciát. Számíthattok rám, hogy a szezon végéig mindent beleadok. Remélem, hogy ezek az utolsó versenyek alkalmat adnak arra, hogy néhány nagyon jó eredményt érjek el.  Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott, és a hétvégén Magny-Cours-ban találkozunk.”

Ami a WorldSSP statisztikáit illeti, Cluzel az egyik legeredményesebb versenyző. 24 győzelmet és 62 dobogós helyezést szerzett, nem beszélve a 24 pole-ról, 56 első soros indulásról és 17 leggyorsabb körről. Annak ellenére, hogy végül soha nem szerezte meg a bajnoki címet, Cluzel személyisége, jelenléte, karizmája és határozott hozzáállása az évek során a rajongók kedvencévé tette őt. Jelen állás szerint ő lesz a legsikeresebb World Supersport versenyző, aki soha nem nyerte meg a világbajnokságot.