2024. április 19. 20:53
KezdőlapSupersportSzámadó Máté készen áll a Supersport 300 VB kihívásaira 2023-ban

Számadó Máté készen áll a Supersport 300 VB kihívásaira 2023-ban

Miután világbajnoki pontokat szerzett a Supersport 300-as világbajnokság franciaországi fordulóján, Magny Cours-ban cserepilótaként, a HUMDA Academy versenyzője, Számadó Máté célja a 2023-as bajnokságban szerepelni egy teljes szezonon keresztül.

A 2022-es szezon

Máté 2021-ben a GP Project csapatnál cserepilótaként debütált a Supersport 300 VB-n a csehországi mosti fordulóban. Bár maguk a versenyek nem sikerültek túl jól, a kvalifikációban mutatott gyorsasága és az első próbálkozásra megszerzett 17. rajtpozíciója nem maradt észrevétlen a paddock csapatai, köztük az élmezőny tagjai számára sem.

IDM Supersport 300

Máté 2022-ben a Hungarian Racing Engineering Team színeiben versenyzett, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség közreműködésével az IDM Supersport 300 bajnokságban, és az eredmények is kezdtek jönni. Egy 3. helyezés Oscherslebenben, majd egy 2. hely Mostban, mindössze 0,017 másodperccel lemaradva a győzelemről, majd júliusban egy 3. hely Schleizben. A szinte minden versenyen elért folyamatos pontszerző helyezések mellett Máté a szezon során egyszer a 3. helyre is feljutott az összesített tabellán, és végül 7. pozícióban végzett, még úgy is, hogy az utolsó futamot kihagyta.

Az IDM Supersport 300 bajnokság végeredménye (az első tíz versenyző)
1 Marvin SIEBDRATH GER Füsport – RT by SKM KAWASAKI 224
2 Leo RAMMERSTORFER AUT Freudenberg KTM KTM 220
3 Walid KHAN NED Freudenberg KTM KTM 189
4 Lennox LEHMANN GER Freudenberg KTM KTM 155
5 Scott DEROUE NED Freudenberg KTM KTM 152
6 Thom MOLENAAR NED Molenaar Racing KAWASAKI 118
7 SZÁMADÓ Máté HUN HRE Team KAWASAKI 113
8 Jorke ERWIG GER Weber Motos KAWASAKI 97
9 Troy BEINLICH GER Roto-Store BRT KAWASAKI 97
10 Oliver SVENDSEN DEN Füsport – RT by SKM KAWASAKI 89

 

Újra a világbajnoki porondon – beugrások a Supersport 300 világbajnokság mezőnyébe

A Német Nemzetközi bajnokságban elért eredményeinek köszönhetően, és a világbajnokságon való elképesztő debütáló versenyzésével nyilvánvalóvá vált, hogy észrevették a tehetségét, amikor megkereste az első számú csapat, a kétszeres világbajnok MTM Kawasaki, hogy cserepilótaként segítse a csapatot a franciaországi Magny Cours-i világbajnoki fordulón.

Számadó Máté az MTM Kawasakin Fotó: World Superbike Media

Nem szabad alábecsülni, milyen nehéz egy olyan csapatnál versenyezni, amellyel még sosem találkoztál, egy olyan motoron, amelyen még sosem ültél, egy olyan versenypályán, ahol még sosem jártál, tesztlehetőség nélkül, de Máté ismét megmutatta gyorsaságát és tehetségét.

A nem túl sikeres kvalifikáció ellenére Máté az első futamon a 14. helyen végzett, és ezzel 2 világbajnoki pontot szerzett. Igazán látványos eredmény a kategóriában a világ egyik legversenyképesebb és legnehezebb bajnokságában.

Számadó Máté (7) Magny-Coursban. Fotó: World Superbike Media

A Magny Cours-i hétvége alatt a HUMDA pilótáját megkereste egy másik csapat, hogy segítsen nekik a következő, barcelonai fordulón. A Füsport RT Motorsport Team-nek szüksége volt Mátéra, hogy helyettesítse Dirk Geigert, aki az utolsó fordulóra átült az IDM-be, hogy segítsen csapattársának a bajnokság megnyerésében.

Máté a Füsport motorján Fotó: Donnyfoto.com

Máté ismét egy új csapatban, új motorral, új pályán versenyzett. A katalán forduló az eddigi legnagyobb kihívásnak bizonyult. Az 1. helytől az utolsóig mindössze 7 másodperc választotta el a mezőnyt, így Máté nem tudott pontot szerezni, de mindkét futamon célba ért a motorral.

A 2023-as tervek

Max Owen, Máté menedzsere elmondta: “Máté most bebizonyította tehetségét a világnak. Készen áll arra, hogy csatlakozzon a világbajnoksághoz és ott 2023-ban egy teljes szezont versenyezzen. Több csapattal is tárgyalásban állunk a világbajnoki paddock-ban, és vannak opcióink 2023-ra.” Így folytatta: „Most már csak az utolsó lökésre van szükségünk, hogy megegyezzünk és aláírjuk Máté szerződését!”