2024. április 27. 00:08
KezdőlapWheelieGiacomo Agostini 80 éves lett

Giacomo Agostini 80 éves lett

Minden idők legnagyszerűbb motorversenyzője ma ünnepli 80. születésnapját. Idézzük fel együtt a legenda sikereit.

14 éven át volt kiemelkedő tagja a száguldó cirkusznak, és ez idő alatt összesen 15 világbajnoki címet szerzett. Akkoriban még elfogadott volt, hogy egyszerre több kategóriában is induljon egy pilóta, így Agostini 1964 és 1977 között a 350 köbcentis és az 500-as kategória versenyein is részt vett.

Szülei nem versenyzőnek szánták, sőt, édesapja nem is igazán fogadta el fia döntését. Azt szerette volna, ha a fiatal Agostini könyvelő lesz. Ám a motoros világ legnagyobb szerencséjére ez nem így alakult. Ami pedig azóta történt, ma már történelem.

Giacomo Agostini 1963-ban mutatkozott be a német nagydíjon a 250 köbcentis világbajnokságban, és rögtön az első futamán a 4. helyet szerezte meg.

A következő szezonban már leigazolta őt az MV Augusta, csapattársa pedig Mike Hailwood lett, akit a kor egyik legjobbjának tartottak akkor. 1966-ban meg is szerezte az első világbajnoki címét az olasz.

1967-ben indult el a második 500-as bajnokság, ami Agostini totális dominanciát jelentette. Az 1968-as idény első futamától kezdve zsinórban 69 futamot nyert a 350-es és 500-as kategóriában. 1972-ig 88 egymást követő versenyéből 86-on diadalmaskodott és mindkét géposztályban bezsebelte a világbajnoki címet.

Hat szezonnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Agostini ne szerezze meg mindkét kategória bajnoki címét 1973-ban. Ebben az idényben a 350-es kategóriában bizonyult a legjobbnak. A következő két évben még begyűjtött egy-egy világbajnoki címet mindkét kategóriában, majd újabb két évvel később váltott.

John Surteeshez és Hailwoodhoz hasonlóan kipróbálta magát az autóversenyzés világában is. Ami a Formula–1-et illeti, csak a világbajnokságon kívüli versenyeken indult, inkább  a Formula–2-t és a brit F1-es sorozatot részesítette előnyben.

A MotoGP körforgásába 1982-ben tért vissza csapatvezetőként, és olyan pilótákat vett szárnyai alá, mint például a háromszoros világbajnok Kenny Roberts Sr., vagy a négyszeres bajnok Eddie Lawson.

14 év, 15 világbajnoki cím, 122 futamgyőzelem. 15 bajnoki címe a mai napig megdönthetetlen rekordnak tűnik. Bár az évek alatt számos próbálkozó volt, gondoljunk csak korunk legnagyobbjaira, Valentino Rossira vagy Marc Márquezre. Ám a rekorddöntés egyelőre várat magára.

Isten éltesse!