2024. április 24. 10:28
KezdőlapWheelieA motorsport is gyászolja II. Erzsébet királynőt

A motorsport is gyászolja II. Erzsébet királynőt

2022.09.08-án, 96 évesen, 70 évnyi uralkodás után II. Erzsébet, brit uralkodó életét vesztette.  Szerkesztőségünk is tiszteleg Őfelsége páratlan életútja előtt.

Korábban már érkeztek aggasztó hírek a királynő állapotáról, de az egész világot, így a motorsport világát is megrázta csütörtökön bejelentett halálhíre.

Amit valószínűleg kevesen tudnak… II. Erzsébet királynő motorozott

Mielőtt II. Erzsébet királynő lett, VI. György király legidősebb lánya a motorkerékpározással barátkozott rövid ideig. A második világháború utolsó napjaiban az akkor 19 éves hercegnő 1945 februárjában csatlakozott az ATS-hez (Auxiliary Territorial Service). Bár otthon lakott, és nem a laktanyában, az újonc társaival együtt, sofőrnek és szerelőnek képezte magát. Elérte az ifjú parancsnoki rangot, és a tanfolyam része volt az is, hogy megtanult katonai motorkerékpárt vezetni. Bár nem egyértelmű, hogy egy BSA vagy egy Royal Enfield 250-es nyergében készült róla az alább látható fénykép.

II. Erzsébet királynő volt az első nő a királyi családban, aki motorkerékpározott.

A motorsport gyászolja az elhunyt királynőt

A mostani hétvége a Brit bajnokság számára valószínűleg egy nagyon nehéz forduló lesz. Bár több sporteseményt töröltek Nagy-Britannia szerte II. Erzsébet halálának hírére, a brit motorversenyzők pályára fognak gurulni a hétvégén Snettertonban. Az alábbi közleményben erősítették ezt meg:

„A a brit motorkerékpár-versenyzés közössége tiszteleg Őfelsége, II. Erzsébet királynő inspiráló életútja és az Egyesült Királysághoz való páratlan hozzájárulása előtt.

A Kormányhivatal ma reggeli iránymutatásának közzétételét követően, valamint a Motorcycle Circuit Racing Board, a sorozat promótere/szervezője és a résztvevő csapatok közötti konzultációt követően a Bennetts Brit Superbike versenye Snettertonban a tervek szerint kerül megrendezésre ezen a hétvégén.

A tisztelet jeléül számos különleges eljárást vezetnek be, a szombati Superbike-futamok és a vasárnapi (első) futam előtt néma tiszteletadásra kerül sor a rajtrácson.

Minden csapatot és versenyzőt arra kérnek, hogy viseljenek fekete karszalagot és/vagy tegyenek ki emblémákat, hogy így tisztelegjenek Őfelsége, a királynő elhunyta előtt.”

II. Erzsébet halálának hírére a Brit Bajnokság logója azonnal feketébe borult.

A Forma-1 mellett a MotoGP is megemlékezett a királynőről:

A versenyzők sem maradtak ki a részvétnyilvánításból.