2023. február 07. 13:31
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapWheelieCsőbe akarták húzni Jorge Lorenzót - nem sikerült

Csőbe akarták húzni Jorge Lorenzót – nem sikerült

Jorge Lorenzo most újabb győzelmet arathat, immár a másodikat az adóhatósággal szemben. Az egykori baleári versenyzőnek nem kell befizetnie azt a több mint 10 millió eurót, amelyet a spanyol adóhatóság követel tőle a 2016-ban szerzett jövedelmével kapcsolatban, amikor az ötszörös világbajnok Svájcban élt.

Az El Confidencial szerint Jorge Lorenzo 2021-ben is megúszta a rá kiszabott 35 millió euró megfizetését. Az adóhatóság arra hivatkozott ekkor, hogy a mallorcai 2013, 2014 és 2015 folyamán Spanyolországban tartózkodott, és nem fizette meg a megfelelő jövedelemadót.

Lorenzo bebizonyította, hogy eleget tett a követelésnek, és végül a Központi Gazdasági Közigazgatási Bíróság (TEAC) egyetértett a korábbi MotoGP-pilótával, és megdöntötte az adóhatósággal folytatott vitát.

Ezt a vereséget követően az adóhivatal visszatért a Jorge Lorenzo elleni vádhoz, ezúttal a 2016-ban, a Yamahánál töltött utolsó évében szerzett jövedelmét vizsgálva. Az adóhivatal ismét ragaszkodott ahhoz, hogy Jorge fizessen 7,8 millió euró be nem fizetett jövedelemadót arra a szezonra, amelyhez további 3,6 millió euró büntetést is hozzáadtak.

Az adóhatóság először is megpróbálta bizonyítani, hogy a spanyol 2016-ban több mint 183 napot töltött Spanyolországban, de a Katalán Regionális Gazdasági Közigazgatási Bíróság (TEAR) által kiadott legutóbbi ítélet szerint, amelyhez az El Confidencialnak hozzáférése volt, az ellenőrzés csak olyan bizonyítékokat tudott bemutatni, amelyek összesen 168 napot mutattak ki a hazánkban való tartózkodásról. Mivel a törvényben meghatározott határ – legalább fél év – nem teljesült, az eljárás tárgytalan.

A spanyol adóhatóság ezután stratégiát váltott, és arra a négy futamra összpontosított, amelyen Jorge Lorenzo a 2016-os szezonban Spanyolországban indult. Az adóhivatal megpróbálta bizonyítani, hogy Lorenzo olyan gazdasági tevékenységet folytatott, amelyből jövedelme származott.

Az ellenőrzés úgy véli, hogy az adófizető által fizetett éves jövedelem 4/18 része Spanyolországnak tulajdonítható” – áll a határozatban, így az adóhatóság megpróbálja majd beszedni Jorge Lorenzo jövedelmének 4/18 részét, azaz a 2016-os szezon naptárát alkotó 18 futamból a Jerezben, Montmelóban, Aragónban és Valenciában rendezett nagydíjakat érintő összeget.

Jorge Lorenzo ügyvédje, Iñaki Picaza azonban azzal érvelt, hogy ügyfele nem felelős azért, hogy a világbajnoki naptárat alkotó nagydíjakat mely országokban rendezik meg, mivel a részvétel nem Lorenzo ötlete volt, hanem a Dorna írta elő, hogy Spanyolországban versenyezzen.