2024. április 19. 05:53
KezdőlapWheelieCsőbe akarták húzni Jorge Lorenzót - nem sikerült

Csőbe akarták húzni Jorge Lorenzót – nem sikerült

Jorge Lorenzo most újabb győzelmet arathat, immár a másodikat az adóhatósággal szemben. Az egykori baleári versenyzőnek nem kell befizetnie azt a több mint 10 millió eurót, amelyet a spanyol adóhatóság követel tőle a 2016-ban szerzett jövedelmével kapcsolatban, amikor az ötszörös világbajnok Svájcban élt.

Az El Confidencial szerint Jorge Lorenzo 2021-ben is megúszta a rá kiszabott 35 millió euró megfizetését. Az adóhatóság arra hivatkozott ekkor, hogy a mallorcai 2013, 2014 és 2015 folyamán Spanyolországban tartózkodott, és nem fizette meg a megfelelő jövedelemadót.

Lorenzo bebizonyította, hogy eleget tett a követelésnek, és végül a Központi Gazdasági Közigazgatási Bíróság (TEAC) egyetértett a korábbi MotoGP-pilótával, és megdöntötte az adóhatósággal folytatott vitát.

Ezt a vereséget követően az adóhivatal visszatért a Jorge Lorenzo elleni vádhoz, ezúttal a 2016-ban, a Yamahánál töltött utolsó évében szerzett jövedelmét vizsgálva. Az adóhivatal ismét ragaszkodott ahhoz, hogy Jorge fizessen 7,8 millió euró be nem fizetett jövedelemadót arra a szezonra, amelyhez további 3,6 millió euró büntetést is hozzáadtak.

Az adóhatóság először is megpróbálta bizonyítani, hogy a spanyol 2016-ban több mint 183 napot töltött Spanyolországban, de a Katalán Regionális Gazdasági Közigazgatási Bíróság (TEAR) által kiadott legutóbbi ítélet szerint, amelyhez az El Confidencialnak hozzáférése volt, az ellenőrzés csak olyan bizonyítékokat tudott bemutatni, amelyek összesen 168 napot mutattak ki a hazánkban való tartózkodásról. Mivel a törvényben meghatározott határ – legalább fél év – nem teljesült, az eljárás tárgytalan.

A spanyol adóhatóság ezután stratégiát váltott, és arra a négy futamra összpontosított, amelyen Jorge Lorenzo a 2016-os szezonban Spanyolországban indult. Az adóhivatal megpróbálta bizonyítani, hogy Lorenzo olyan gazdasági tevékenységet folytatott, amelyből jövedelme származott.

Az ellenőrzés úgy véli, hogy az adófizető által fizetett éves jövedelem 4/18 része Spanyolországnak tulajdonítható” – áll a határozatban, így az adóhatóság megpróbálja majd beszedni Jorge Lorenzo jövedelmének 4/18 részét, azaz a 2016-os szezon naptárát alkotó 18 futamból a Jerezben, Montmelóban, Aragónban és Valenciában rendezett nagydíjakat érintő összeget.

Jorge Lorenzo ügyvédje, Iñaki Picaza azonban azzal érvelt, hogy ügyfele nem felelős azért, hogy a világbajnoki naptárat alkotó nagydíjakat mely országokban rendezik meg, mivel a részvétel nem Lorenzo ötlete volt, hanem a Dorna írta elő, hogy Spanyolországban versenyezzen.