2024. március 29. 06:27
KezdőlapWheelieKétkedő tanár, kaland a rendőrökkel – 20 dolog, amit kevesen tudnak a...

Kétkedő tanár, kaland a rendőrökkel – 20 dolog, amit kevesen tudnak a születésnapos Rossiról

Valentino Rossi mindig is nagyon karizmatikus és nyitott ember volt rajongói felé, akik a gyorsasági motoros világbajnokságban eltöltött 26 éve alatt mindenféle anekdotát megtudhattak az olasz versenyzőről. A „Doktor” 44. születésnapja alkalmából igyekeztünk összegyűjteni 20 olyan dolgot, mely talán még a legnagyobb Rossi-szurkolók számára is új információként szolgálhat.

Kezdetben nem hittek benne….

A kis Valentino nem volt egy mintadiák, tanárai katasztrofális jövőt jósoltak neki, amikor látták, hogy túl keveset foglalkozik a tanulással és túl sokat a motorozással. A művészettörténet-tanára egyszer azt mondta neki: „Tényleg azt hiszed, hogy ebből a motorozgatásból egyszer majd meg fogsz tudni élni?” Rossi bevallotta, hogy pályafutása során többször is visszagondolt erre a mondatra, és minden alkalommal elmosolyodott, tudva, hogy mégis sikerült.

….pedig motorozásra született

Rossi először a gokartozás által került kapcsolatba a sebességgel, de csak akkor fedezte fel igazi szenvedélyét a sebesség iránt, amikor elkezdett minimotorokkal versenyezni, és úgy döntött, hogy a motorozásnak szenteli az életét. Rossi állítja, két és fél évesen még nem tudott biciklizni, de motorozni már igen.

Konfliktus a törvénnyel

A tavulliai rendőrök jól ismerték Rossit és barátait, mert nap mint nap megállították őket, mivel „illegális” mopedekkel közlekedtek, és „versenypályaként használták az utcákat”.

Egy híres ünneplés

Rossi egyik kedvenc versenye az 1997-es Brit GP, ahol a 125 köbcentisek versenyének megnyerése után Robin Hoodnak öltözött. Ez volt az egyik a sok őrült ünneplés közül, amely a pályafutása során minden rajongóját lázba hozta.

Stresszoldó teknőc

Rossi bal ágyékán van egy nagy jelentőséggel bíró tetoválás. Barátja, a jelenleg a VR46 csapatigazgatójaként dolgozó Alessio ‘Uccio’ Salucci, aki végigkísérte pályafutása minden egyes pillanatát, megajándékozta egy puha anyagból készült „anti-stressz” teknőccel, amelyet a 250-es éveiben szorongatott, ha ideges volt a futamok előtt. Végül a „stresszlabdát” egy tetoválás váltotta fel, amely így most már mindig elkíséri a „Doktort”.

Barátok: Az általunk választott család

A barátság mindig is az egyik legfontosabb érték volt számára. Gyermekkora óta nagyra értékeli a barátait, akikre mindig számíthat. Meggyőződése, hogy az idő őt igazolta, és megmutatta neki, milyen fontos, hogy az igaz barátokat közel tartsa magához.

Ahol a történet kezdődött

Rossi szeret szülővárosában, Tavulliában lenni, mert itt nőtt fel, itt él a családja és a barátai. Amikor a hírnév kezdte elhatalmasodni rajta, úgy döntött, hogy egy időre Londonba költözik, bár ez nem tartott sokáig, hamar visszatért gyökereihez. Ibizán egyébként van egy háza, ahol rendszeresen megfordul és pihenéssel tölti az időt.

Még a legnagyobbaknak is megvan a maga hőse

Rossi egyik hőse a brazil Ronaldo volt, és amikor a labdarúgó az Interhez szerződött, nem tudta megállni, hogy ne menjen oda, és készítsen egy közös képet kedvencével.

Elismerő szavak egy legendától

Rossit a Ferrari négyszer is meghívta, hogy tesztelje az autóikat. 2004 áprilisában először ment Maranellóba, hogy tesztelje Michael Schumacher Ferrariját, és egész nap komoly munkát folytatott a német pilótával, aki azt mondta, hogy nagyon lenyűgözték az olasz képességei.

Schumacher is megdöbbent attól, amit Valentino Rossi művelt a Ferrarival

Az asztal alatt megkötött szerződés

A Hondáról Yamahára való váltás időzítése a világbajnokság egyik legkülönösebb története. Valentino titkos találkozókat kezdett tartani a Yamaha embereivel, akik megpróbálták meggyőzni, hogy csatlakozzon a csapatukhoz. Rossi egyáltalán nem volt biztos a dolgában, de Brnóban találkozott Davide Brivióval egy titkos megbeszélésen. Beosontak egy vendéglátóhelyre, hogy találkozzanak, ahol Rossi megerősítette, hogy a Yamahához igazol. Brivio háromszor tette fel neki a kérdést, hogy megbizonyosodjon róla, mert nem hitte, hogy Rossi komolyan gondolja. A titkos találkozó során még az asztal alá is elbújtak, mert zajt hallottak, és még véletlenül sem akartak lebukni.

Brivio
Fotó: MotoGP Média

Amikor leszáll az éj

A futamok előtt Rossi szeretett éjszaka lemenni a bokszba, és egy kis időt egyedül tölteni a motorral, hogy ellenőrizze, minden tökéletes-e.

Fő a kényelem

Ahogy azt karrierje során minden megjelenése során több mint világossá tette, nem szereti a túl hivatalos viseleteket. Azt állítja, hogy karakteréhez és stílusához inkább a lazább megjelenés illik. Nagyon ritkán láthatjuk öltönyben, ebben az esetben a „Doktor” kényelméről a jól bevált tornacipő gondoskodik.

Az érme két oldala

A Nap és a Hold motívum, amit Rossi a sisakjára választott, jellemének két oldalát jelképezi: „A pályán kívül boldog és laza vagyok, míg a motoron sokkal komolyabb és agresszívabb” mondta az olasz.

A figyelemfelkeltő szín

Másik különleges ismertetőjegye, a neonsárga szín, mely pályafutása kezdetétől elkíséri.

Az a bizonyos szám

A harmadik jellegzetes vonás pedig a rajtszám: 46. Azért választotta ezt a számot, mert Rossi születésének évében, 1979-ben az édesapja Morbidellivel versenyzett, és ez volt a legjobb éve versenyzői pályafutása során, amikor három futamot nyert.

Az ismeretlen becenév

Kevesen tudják, de Rossinak a sok ismert becenevén (Valentinik, Il Dottore, Rossifumi stb) kívül van még egy: „Il Laureato”, azaz a diplomás.

A lelkes támogató

Rossi egyik legemlékezetesebb ünneplése 1998-ban volt, amikor a tiszteletkörre egy csirkének öltözött barátját vitte magával. Elmondása szerint azért, hogy népszerűsítse az Osvaldo névre keresztelt baromfiüzletet, egy olyan vállalkozást, amely segítette őt a kezdetekben. Egy újságíró egyszer el akart látogatni az említett üzletbe, mire Rossi és barátai kénytelenek voltak bevallani, hogy ott csirkehúst soha nem lehetett kapni.

Pizza majonézzel?

Mint jó olasz, Rossi szereti a pizzát, azonban furcsa módon majonézzel eszi. Ennek az az oka, hogy Pesaro környékén, ahonnan ő származik, így szokás fogyasztani.

Rend a lelke mindennek

A MotoGP-versenyzők általában nagyon rendszeretők, hiszen a fegyelem alapvető része a sikerüknek. Nos, Rossi elismeri, hogy ő is rendmániás és nagyon babonás.

A hűséges házikedvencek

Annak ellenére, hogy Valentino Rossi világszerte ismert, nagyon visszafogott és otthonülő ember. Jelenleg két golden retriever kutyája és egy Rossano nevű macskája van. Utóbbit az olasz versenyző egyik nyaralása során fogadta örökbe Ibizán.