back to top
2024. július 27. 01:56
KezdőlapMotoGPFernandez: “Én akarok lenni a KTM első MotoGP világbajnoka”

Fernandez: “Én akarok lenni a KTM első MotoGP világbajnoka”

Raul Fernandez, még tavaly, amikor első ízben a szeptemberi misanói teszten kipróbálhatta a KTM MotoGP motorját mondta azt, hogy ő szeretne lenni a márka első királykategóriás bajnoka. A spanyol csapatfőnöke, Herve Poncharal szerint Fernandez nem is a MotoGP mezőnytöltelékének érkezett a legnagyobbak közé.

Raul Fernandez MotoGP-be kerülésének története mondhatni kissé hektikusan kezdődik, hiszen a sokat emlegetett KTM-es szerződés egy ideig kissé beárnyékolta a felhőtlen örömöt. Úgy tűnik azonban, hogy még ha volt is olyasmiről szó, amit rebesgettek a spanyol motoros és az osztrák gyártó közötti tárgyalásokról, azok mostanra elsimultak és mindkét fél teljes erőbedobással a siker érdekében dolgozik. Amihez kétség sem fér, hogy Fernandez MotoGP-s csapatfőnöke a királykategória paddockjának egyik legszimpatikusabb és gyakorlatilag mindenki által elismert alakja, Herve Poncharal, aki dörzsölheti a tenyerét erre az évre. Megkapta ugyanis (a KTM-nek köszönhetően) a Moto2 2021-es világbajnoki pontversenyének első két helyezettjét Remy Gardner és Raul Fernandez személyében. Természetesen mégiscsak előbbi a regnáló Moto2-es világbajnok, azonban ne felejtsük el, hogy a rutinos Gardnert úgy tudta alaposan megszorongatni Fernandez, hogy ő tavaly újonc volt a Moto2-ben. A 21 éves motoros számára bár nem jött össze a világbajnoki cím, azonban ezt a hiányosságot szívesen pótolná a MotoGP-ben a KTM-mel, ráadásul feljebb említett csapatfőnöke is úgy véli, hogy csak idő kérdése, hogy Ferrnandez feljusson a csúcsra a legnagyobbak között.
„Raul fiatal, heves és tehetséges motoros.” – kezdte Poncharal a speedweek.com-nak adott nyilatkozatát. „Amikor Misanoban az első tesztjét teljesítette velünk, akkor azt mondta a menedzserének, nekem és a többieknek is, hogy ’hé, képes vagyok ezzel a motorral megnyerni a világbajnokságot’. Ezt pedig komolyan is gondolta. Tisztában vagyunk vele, hogy Raulnak versenyzőként milyen felfogása van. Nem azért jött, hogy csak feltöltse a mezőnyt. Azért lépett fel a MotoGP-be, mert győzni akar. Így működik ő, ez a stratégiája. Hamarosan pedig azt is láthatjuk, hogy az első MotoGP-s évében mire lesz képes. Vitathatatlan, hogy Raul egy leírhatatlan tehetség egy jókora adag önbizalommal megáldva. Természetesen a Remy és Raul közötti ádáz rivalizálásnak is szemtanúi lehetünk 2022-ben. Ez azonban a lehető legjobb dolog, ami velünk történhetett, hiszen ha valamire szükség van egy csapaton belül, akkor az az, hogy mindkét pilóta motiválja a másikat. Nem lesz azonban köztük háború, ahogyan az korábban előfordult már. Remy és Raul nem lesznek ugyan a legjobb barátok és talán nem is beszélnek majd egymással, de ez számomra rendben van. Így volt ez 2021-ben a Moto2-ben Aki Ajonál is: Mindegyik pilótának megvan a maga csapata.” – magyarázta Poncharal.
A francia csapatfőnök egyébként felidézte azt is, hogy 2000-ben, a 250-es géposztályban két versenyzője, Nakano és Jacque harcolt a világbajnoki címért, amely szintén egy történelmi rivalizálásnak mondható a Tech3 istálló históriás könyvében. Poncharal ugyanakkor hozzátette, hogy egy csapat számára rendkívül fontos, hogy két erős lábon álljon, ez pedig Gardner és Fernandez jóvoltából véleménye szerint biztosítva van számukra erre az évre.

Fotó: MotoGP Media