2024. április 23. 19:40
KezdőlapSuperbikeVisszavonul a korábbi WSBK- és BSB-futamgyőztes japán

Visszavonul a korábbi WSBK- és BSB-futamgyőztes japán

Közel 48 évesen még mindig versenyzett hazája bajnokságában, most befejezi karrierjét a többszörös brit és világbajnoki Superbike-futamgyőztes Yukio Kagayama.

A világéletében Suzuki-motoros Yukio Kagayama annak idején, még 1990-ben kezdett versenyezni hazája bajnokságában, az All-Japan Road Race Championshipben, eleinte a 250-es, majd a Superbike kategóriában. 1997-ben a negyedliteresek között zárta a harmadikként a szezont, 2001-ben a Superbike-ban lett negyedik.

Ezzel párhuzamosan, 1997-ben a negyedliteres világbajnokságon futott szabadkártyás versenyt a szezonzáró ausztrál hétvégén, ahol rögtön hetedik tudott lenni. 1998-tól 2004-ig már a nagyok között (500-as géposztály, majd MotoGP) futott, a világbajnokságon összesen 14 futamot, utoljára a Suzuki hivatalos tesztversenyzőjeként.

Yukio Kagayama a 2005-ös katari Superbike-világbajnoki fordulón
Yukio Kagayama a 2005-ös katari Superbike-világbajnoki fordulón. Fotó: Suzuki Racing

Kagayama legfőbb fókusza ekkor már a brit Superbike volt, ahol 2003-ban mutatkozhatott be. Rögtön első évében futamokat tudott nyerni és hetedik lett összetettben, majd 2004-ben még erre is rápakolva harmadikként fejezte be a szezont. Ez utóbbi Superbike-világbajnoki szerződést ért Kagayama számára.

2001-es és 2003-as beugró futamok után tehát 2005-től immár teljes szezonban a WSBK mezőnyét erősítette. Rögtön első évében úgy nézett ki, hogy akár vb-esélyes is lehet, végül a szezon második felére visszaesett a teljesítménye. Végül ötödikként zárta első teljes idényét, benne egy futamgyőzelemmel. Egy évvel később három futamot is meg tudott nyerni, ebben az összevetésben ez volt a legtermékenyebb szezonja. 2009-ig versenyzett itt, összesen 120 versenyt teljesítve.

2011 óta ismét otthon versenyzett (naná, hogy Suzukival), és még tavaly is negyedikként zárta a szezont. Végül mégis a visszavonulás mellett döntött. „Miután az elmúlt két évben már nem tudtam győzelmekért harcolni, úgy döntöttem, visszavonulok és befejezem a karrieremet. A sok sérülés nyomán néha nem hogy versenyezni, még az ágyból kikelni is nehézkes volt. Nincs már meg az a motiváció, mint fiatalon” – idézi Kagayamát a visordown.

ForrásVisor Down