2023. október 04. 08:08
KezdőlapMotoGPBefejeződött a Red Bull Ring MotoGP-kompatibilissé tétele

Befejeződött a Red Bull Ring MotoGP-kompatibilissé tétele

Az elmúlt évek komoly balesetei után a MotoGP-nek és az osztrák pályának lépnie kellett. Most a Red Bull Ring egy sikánnal gazdagodott.

Bár a MotoGP Osztrák Nagydíját csak augusztus legvégén rendezik, a Red Bull Ring akár már most készen állna a mezőny fogadására. Spielberg még 2021 novemberében kezdett bele a pálya átépítésébe a FIM, a Dorna és az FIA szoros közös munkája során. Ez ért véget néhány nappal ezelőtt. Videó a munkálatokról:

Az elmúlt évek pályatervező sztárja, Hermann Tilke kivitelezésében most egy sikán került a pálya vonalvezetésébe. Ezt a motorosok használják majd, míg a Forma-1 a korábbi vonalvezetésen versenyez majd.

Mindenképp szükség volt a csökkentett sebességre a MotoGP-ben a pálya ezen szakaszán. Ezt végül ezzel a jobb-bal kombinációval értük el, amelyet ráadásul sikerült úgy megvalósítanunk, hogy nem nyúltunk a pálya többi részéhez. A tervezés a domborzati viszonyok miatt komoly kihívást jelentett” – mondta a munkálatokkal kapcsolatban Hermann Tilke.

A tervezés során tizenöt különböző verzió készült, mielőtt kiválasztották a végleges kialakítást. Ennek során konkrét sebességszámításokat is végeztek, különböző eshetőségekre felkészülve.

A második kanyarkombinációt tehát kimondottan motorversenyek esetére tervezték. Ezzel viszont az illetékesek szerint a pálya jellege érintetlen marad, ráadásul továbbra is pontosan ugyanannyi, 10 kanyarral rendelkezik, mint az átépítés előtt.

A megújult pályaszakasz a munkálatok befejezése után:

Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)