2024. április 26. 15:42
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró a mezőnyt kritizálja a Q1-es jelenetek után

Aleix Espargaró a mezőnyt kritizálja a Q1-es jelenetek után

Aleix Espargaró tegnapi időmérője nem sikerült a legfényesebben, ennek ellenére még mindig lát esélyt a dobogóra Austinban. Az Aprilia sztárja nem érti a MotoGP-s versenyzők egymásra várását, különösen Alex Márquezt kritizálta a spanyol versenyző.

Korántsem állíthatjuk, hogy az újdonsült futamgyőztesnek könnyű volt a szombati napja. Aleix Espargaró az FP3 után tizenegyedik, a Q1-ben pedig harmadik lett, így lemaradt az időmérő második szakaszáról. A spanyol nemcsak a szombati, 8-as kanyarban történt bukása miatt bosszankodott, hanem azért is, mert MotoGP-s versenytársai Moto3-ra jellemző vonatozásba és helyezkedésbe kezdtek az időmérő első szakaszában.  Elégedetlenségének már a pályán is hangot adott egyértelmű kézjelzéseivel.

„Egyáltalán nem vagyok boldog”kommentálta az FP3 utolsó szakaszában kialakult forgalmi akadályokat. „De azt kell mondanom, hogy az én hibám volt. Nyugodtabbnak kell maradnom, mert tudjuk, hogy ez megtörténhet. Az én hibám volt, hogy elvesztettem a koncentrációmat. Ez nem fordulhat elő. Bár ez tényleg hihetetlen. Alex Marqueznek nulla a tisztelete. Lelassított és megvárt engem az FP4-ben és a Q1-ben az első és a második szettben is. Elképesztő, hogy ilyesmi megtörténhet. De ahogy mondtam, ez az én hibám. Jobban kell koncentrálnom, nem szabad elveszítenem a fókuszt, végeznem kell a munkámat. Ez van.”

„Ez szégyenletes – mondta Aleix Espargaró. „Amikor a legutóbbi biztonsági bizottságban azt mondtam, hogy ez nevetséges, a stewardok azt válaszolták: ha a mögötted lévő pilóta nincs gyors körön, és ha nem a sor közepén van, akkor várhat. Persze nem jó dolog ilyesmit látni a tévében. Az újoncoknál még egy kicsit meg tudom érteni. De ugyan már – a tapasztalt gyári versenyzőknek jó példát kellene mutatniuk. A téli tesztelés óta az egyik célom a fejemben az, hogy egyedül menjek az idei szezonban, és jó munkát végezzek. Soha nem vártam senkire, és idén sem fogok, mindig egyedül próbálok majd helytállni.”

A teljesítményéről is nyilatkozott az Aprilia sztárja:  „Nagyon csalódott vagyok a mai napon, mert rengeteg erőfeszítést tettem ezen a hétvégén, hogy versenyképes legyek. Úgy gondolom, hogy esélyesek vagyunk a dobogóra, mert a tempónk nagyon erős. Ennek nagyon örülök, de a lágy gumival nem sikerült jó kört teljesítenem a pályán. És amikor nagyon gyorsan mentem, buktam. Nem ment jól, de holnap újra megpróbálom.”

Arra a kérdésre, hogy a 13. helyről van-e esélye a dobogóra, optimistán válaszolt: „Igen, úgy gondolom, hogy igen. A verseny fizikailag nagyon megterhelő lesz, a gumik szempontjából pedig még inkább – az FP4-ben majdnem ugyanolyan időt mentem, mint a kvalifikáción egy 12 körös régi gumival. Szóval nagyon erős leszek a verseny második felében. Fizikailag úgy gondolom, hogy a végén egy kis előnnyel indulhatok, mert nagyon jól érzem magam. Elképesztően nehéz lesz a 13. helyről indulni, de megpróbálom.”