2024. április 23. 13:27
KezdőlapSuperbikeAssen - Rea nyerte a szoros csatát Bautista ellen

Assen – Rea nyerte a szoros csatát Bautista ellen

A rendkívül izgalmas futamon óriási csatát vívott egymással Rea, Bautista és Razgatlıoğlu. Végül Assen királya, az aszfaltcsík tizenötszörös futamgyőztese, Jonathan Rea nyerte a szoros küzdelmet.

A regnáló világbajnok, Toprak Razgatlıoğlu nyerte az időmérőt meglepetésre nem Rea, hanem Lowes indulhatott mellőle, míg Rea a harmadik rajtkockából vághatott neki a versenynek.

24 versenyző indult el a 21 körös futamon köztük a sérüléséből visszatérő Van der Markkal; Laverty hiányzott a rajtrácsról, miután a szabadedzésen bukott és az orvosi stáb nem engedélyezte számára a hétvége folytatását.

A török kapta el legjobban a rajtot, Lowes esett vissza az ötödik helyre. Rinaldi startja is elképesztően sikerült, a 12. helyről érkezett meg a 6. helyre csapattársa, Bautista mögé.

Razgatlıoğlu mögé Locatelli zárkózott fel, azonban az első körben Rea átvette tőle a második helyet. A második körben a címvédő és Rea kezdett kicsit elnyúlni a mezőnytől, az északír versenyző pedig már nézelődött a török mögött.

A tizenötszörös asseni futamgyőztes, Rea vette át a vezetést a 3. körben, őt követte Razgatlıoğlu és Locatelli. Nem tudott elszakadni a kawasakis versenyző, egy 5 fős vonat alakult ki a mezőny elején: Rea, Razgatlıoğlu, Locatelli, Lowes, Bautista sorrendben.

A tizedik helyért is nagy csata alakult ki a felzárkózó bmw-s Redding és Gerloff között. Előbbinek sikerült előzést bemutatnia kedvenc pályáján, a Sebesség Katedrálisában.

A harmadik helyért Locatelli és Lowes kezdett adok-kapokba 13 körrel a leintés előtt. Végül a helyett, hogy Lowes lépett volna előre, Bautista ment el mellette és jött fel a 4. pozícióba, majd a 10. körben Locattelit előzve már a harmadik helyen húzta a gázt a spanyol.

A verseny felénél a kawasakis Lowes technikai probléma miatt kiállni kényszerült a versenyből.

10 körrel a kockás zászló előtt Bautista teljesen felzárkózott Rea és Razgatlıoğlu mögé, majd elkezdte támadni a török versenyzőt, miközben a yamahás megpróbált előre menekülni és megelőzni Rea-t, aki itt még vissza tudta venni az első pozíciót. Az első hármasban Bautista volt ekkor a leggyorsabb.

Razgatlıoğlu 8 körrel a futam vége előtt elment Rea mellett, akinek ekkor kicsit visszaesett a tempója és már Bautista nézelődött mögötte.

A kawasakis azonban 6 körrel a leintés előtt ismét az élre állt. A gyári ducatis Rinaldi bukott, miközben csapattársa, Bautista ért fel a dobogó második fokára Rea mögé. 

4 körrel a leintés előtt Rea és Bautista kezdték el cserélgetni egymás között az első pozíciót, a kawasakisnak sikerült visszavernie ducatis ellenfele támadásait.

Az utolsó kör végső szektorában Bautista megpróbálkozott egy előzéssel, de ezt elhárította az északír pilóta, így Rea húzta be a szoros versenyen a futamgyőzelmet, zsinórban negyedszer Assenben. Győzelme a 300. brit futamgyőzelmet is jelentette egyben. Razgatlıoğlu végzett a harmadik helyen, megelőzve csapattársát, Locatellit. Iker Lecuona a Honda nyergében futott be az ötödik helyen, elérve ezzel eddigi legjobb helyezését a Superbike világbajnokságon. 

Razgatlıoğlu elmondta a futam után, hogy az első abronccsal akadtak gondjai, egyszerűen elfogyott, így nem tudott versenyben lenni az első helyért.

Bautista nagyon élvezte a futamot, a verseny elején megpróbálta kímélni az abroncsait, majd eldöntötte, hogy elindul előre. A szél némileg hátráltatta őt a versenyen. Reméli, hogy a következő két futam is ilyen élvezetes lesz számára.

Rea a téli teszteken még nem érezte magát teljesen jól a motoron Assenben. A superpole-ra sikerült egy versenyképes motort összeraknia a csapatnak, amit meg is köszönt istállójának.

Assen – WSBK 1. verseny végeredménye:

1 J. REA Kawasaki Racing  Kawasaki
2 A. BAUTISTA Aruba.it Racing Ducati 0.103
3 T. RAZGATLIOGLU Pata Yamaha  Yamaha 1,014
4 A. LOCATELLI Pata Yamaha Yamaha 9,712
5 I. LECUONA Team HRC Honda 17,451
6 L. BAZ Bonovo Action BMW BMW 17,983
7 P. OETTL Team Goeleven Ducati 22,002
8 G. GERLOFF GRT Yamaha Yamaha 24,545
9 S. REDDING BMW Motorrad  BMW 25,118
10 A. BASSANI Motocorsa Racing Ducati 26,938
11 X. VIERGE Team HRC Honda 35,566
12 C. PONSSON Gil Motor Sport-Yamaha Yamaha 41,901
13 M. VAN DER MARK BMW Motorrad  BMW 41,967
14 R. TAMBURINI Yamaha Motoxracing  Yamaha 42,014
15 L. MAHIAS Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki 45,699
16 L. HASLAM TPR Team Pedercini Racing Kawasaki 45,882
17 K. NOZANE GRT Yamaha  Yamaha 45,972
18 L. BERNARDI BARNI Spark Racing  Ducati 47,975
19 L. MERCADO MIE Racing Honda  Honda 48,144
20 H. SYAHRIN MIE Racing Honda  Honda 58,169
21 O. KONIG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki 1’12.087
Nem értek célba:
M. RINALDI Aruba.it Racing  Ducati 5 kör
A. LOWES Kawasaki Racing  Kawasaki 10 kör
G. RUIU Bmax Racing BMW 14 kör