2024. április 20. 05:42
KezdőlapMoto2Portimao - drámai tömeges bukás után Roberts utcahosszal nyerte a futamot

Portimao – drámai tömeges bukás után Roberts utcahosszal nyerte a futamot

A nyugodtan induló versenyt a 2-es kanyarban hirtelen lezuhanó eső kavarta meg, ahol a teljes élmezőny bukott, további versenyzőkkel együtt. Az újraindítás után Roberts magabiztosan – több, mint 4 másodperccel – nyerte a kaotikus futamot Vietti és Navarro előtt.

A futamra a pole-ból induló Aron Canet hangolt legjobban a bemelegítő edzés során, közel fél másodperccel volt gyorsabb az őt követő Tony Arbolinónál.

A szombati időmérőn, a világbajnoki tabellát vezető Celestino Viettinek a 13. hely jutott, míg riválisai, Ai Ogura a 7., Tony Arbolino pedig a 4. pozícióból vághatott neki a 24 körös versenynek.

A futam kezdete előtt sötét felhők kezdtek gyülekezni a pálya felett, csak remélni lehetett, hogy ez nem fog problémát okozni.

Beaubier kapta el legjobban a rajtot, az első kanyarban az amerikai fordult elsőként Arbolino és Canet előtt. Dixon veszített sokat az indulásnál, a 3. helyről a 8. pozícióig esett vissza. Az első kör végén Canet visszavette a vezetést Beaubiertől, a harmadik helyre pedig Chantra zárkózott fel, akire viszont hosszú körös büntetés várt, aminek letöltése után a 8. helyre ért vissza, innen kezdte meg a felzárkózást.

A 3. körben megjelenő esőcseppek kezdték borzolni a kedélyeket, de nem volt számottevő csapadék ekkor a pályán.

Vietti a 4. körig csupán 2 pozíciót tudott javítani, így a 11. helyen körözött a pályán.  Az 5. körben Ogura jött fel a dobogóra, miközben Fernandez és Arbolino kezdett küzdelembe a 4. pozícióért.

18 körrel a kockás zászló előtt a Canet – Beaubier páros kiépített némi előnyt a mezőny előtt, Ogura kezdte meg a felzárkózást, húzva magával Arbolinót és Fernandezt. Chantra már a 8. helyről már a 6. helyig jött előre, majd folytatta a zárkózást, mögötte Dixonnal.

Ezután jöttek a drámai történések. A 9. körben a 2-es kanyarban hirtelen leesett az eső, mintha kirántották volna a szőnyeget a pilóták alól, tömeges bukást láthattunk – 11 versenyző esett el, köztük a versenyt vezető 6 pilóta – majd előkerült a piros zászló. A kiesettek névsora: Canet, Beaubier, Ogura, Fernandez, Arbolino, Chantra, Lowes, Arenas, Acosta, van den Goorbergh és Corsi. A horrorisztikus jelenetek után, csodával határos módon a versenyzők nem szenvedtek komolyabb sérüléseket. Aron Canet-t és Simone Corsit vizsgálatra az orvosi központba szállították.

A versenyzők igyekezete ellenére – hogy minél gyorsabban visszaérjenek a boxba az újraindítás előtt, a bukott versenyzők nem folytathatták a versenyt.

Az újraindítás után a verseny 7 körrel folytatódott, a 8. kör végi sorrendben gyorsított rajtprocedúrával, a teljes élmezőny nélkül. 17 versenyző kezdte meg a „sprintfutamot”, Dixon, Robert, Vietti, Navarro, Aldeguer, Alcoba indulhattak az első két rajtsorból.

Az újraindításnál Dixon és Roberts jól jöttek el, Vietti viszont visszacsúszott az 5. helyre.

Egy kör sem telt el, amikor jött a következő dráma, Dixon bukott az élről, így Roberts, Aldeguer, Schrötter sorrendben haladtak a versenyzők az első háromban.

Az amerikai versenyző 3 másodperccel elhúzott az őt követő bolytól, ahol megkezdődött az adok-kapok. Schrötter és Navarro szakadt el az őket követő versenyzőktől 5 körrel a futam vége előtt, őket követte Vietti, Gonzalez és Aldeguer, azonban hamar felzárkóztak a dobogósok mögé. Közben a VR46-os Antonelli esett el az első szektorban.

4 körrel a kockás zászló előtt Navarro előzte meg Schröttert, így már ő haladt a 2. pozícióban, majd Vietti is elment a német mellett. Schrötter teljesítménye nagyon visszaesett, így Manuel Gonzalez is megelőzte, így 2 körön belül 3 pozíciót is bukott. Navarro mérte el a kanyart, amit a mögötte haladó Vietti könyörtelenül ki is használt és feljött a második helyre. Navarro szorosan követte olasz riválisát, de előzni már nem tudott, így a Roberts – Vietti – Navarro sorrendben motoroztak át a célvonalon. Őket követte Schrötter, Gonzalez, Alcoba, Aldeguer. Aledeguer később pályaelhagyásért büntetést kapott, így végül a 7. helyet szerezte meg. Az első tízbe még Bendsneyder, Baltus és Rodrigo fértek be.

Roberts első győzelmét szerezte, ami egyben az első amerikai győzelem a középső géposztályban 1990 óta, a Moto2-ben pedig ez még nem fordult elő. 11 éve egyetlen géposztályban sem avattak amerikai győztest.

Portimao – Moto2 verseny végeredménye:

1 Joe ROBERTS Italtrans Racing KALEX
2 Celestino VIETTI Mooney VR46 KALEX 2.818
3 Jorge NAVARRO Flexbox HP40 KALEX 2.991
4 Marcel SCHROTTER Liqui Moly Intact KALEX 3.104
5 Manuel GONZALEZ Yamaha VR46  KALEX 3.199
6 Jeremy ALCOBA Liqui Moly Intact GP KALEX 3.821
7 Fermín ALDEGUER Speed Up BOSCOSCURO 3.784
8 Bo BENDSNEYDER Pertamina SAG KALEX 4.648
9 Barry BALTUS RW Racing GP KALEX 8.103
10 Gabriel RODRIGO Pertamina SAG KALEX 8.880
11 Romano FENATI Speed Up BOSCOSCURO 9.511
12 Keminth KUBO Yamaha VR46  KALEX 22.541
13 Sean Dylan KELLY American Racing KALEX 24.669
14 Filip SALAC Gresini Racing KALEX 1’53.045
15 Alessandro ZACCONE Gresini Racing KALEX 1 lap
Nem ért célba
Niccoló ANTONELLI
Nem fejezte be az első kört az újraindítás után
JAKE DIXON GASGAS Aspar KALEX
Nem voltak ott az újraindításnál
Aron CANET Flexbox HP40 KALEX
Cameron BEAUBIER American Racing KALEX
Tony ARBOLINO Marc VDS Racing KALEX
Augusto FERNANDEZ Red Bull KTM Ajo KALEX
Sam LOWES Marc VDS Racing KALEX
Ai OGURA Honda Team Asia KALEX
Somkiat CHANTRA Honda Team Asia KALEX
Albert ARENAS GASGAS Aspar KALEX
Marcos RAMIREZ MV Agusta Forward MV AGUSTA
Zonta VAN DEN GOORB RW Racing GP KALEX
Pedro ACOSTA Red Bull KTM Ajo KALEX
Simone CORSI MV Agusta Forward MV AGUSTA