2024. április 26. 08:04
KezdőlapSuperbikeRea és Razgatlıoğlu máshogy látják az ütközést

Rea és Razgatlıoğlu máshogy látják az ütközést

A Superbike világbajnokság 2. futamán történteket igen másképp látják a főszereplők, mind Jonathan Rea, mind Toprak Razgatlıoğlu elmondták saját álláspontjukat a futam után.

A dráma a verseny 6. körében következett be: az első kanyarban az élen álló Toprak Razgatlıoğlu kicsit későn fékezett, lesodródott az ideális ívről, és a kanyar kijáratánál a rázókövek szélére került – de nem hagyta el a pályát. Az aszfaltcsíkra visszatérve a Yamaha versenyzője összeütközött Jonathan Reával.

Az ütközés előtti döntő pillanatok és maga a bukás sem látszik a TV felvételeken. A FIM illetékesei az összes kameraperspektívát tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy versenybaleset történt.

Rea és Razgatlıoğlu elmondták véleményüket az esettel kapcsolatban, és egyértelmű, hogy álláspontjuk eltér.

„Mellette mentem az egyenesben, és 15 méterrel később fékezett, mint szokott”mondta el Rea. „A kanyar kijáratánál a rázókőre került, túl gyorsan ment. Én a szokásos nyomvonalon mentem. Egy ilyen helyzetben Assenben általában a kívül motorozó pilóta enged, mert a többiek kigyorsítanak.”

Razgatlıoğlu ezt másképp látja: „Kicsit erősen fékeztem, szélesre mentem, de nem hagytam el a pályát. Aztán visszatértem az ideális ívre. Johnny hibázott, amikor nem figyelt rám, ezért ütköztünk. Versenybaleset – de Johnny nem figyelt az ívemre. Ő csak a saját ívét nézte, és korán kigyorsított, de én a bal oldalán voltam, és az élen haladtam. Újra meg kell néznie a bukást, az én kamerám szemszögemből, nem az övéből. Én voltam elől, nem láttam őt. Nem tudom elvenni a gázt és hátranézni, ezt nem teheted meg egy versenyen. Gondolom, ki akart szorítani, mert én kívül voltam.”

„A baleset óta nem beszéltem vele, pontosan tudja, mi történt” – mondta a 25 éves versenyző. „Ő elmondja a saját nézőpontját, én a valóságot. Tízszer is megnéztem a kamerám felvételeit, hogy megértsem, az én hibám volt-e vagy az övé. Oké, ez egy versenybaleset volt. De csak azért estünk el, mert ő hibázott. Neki kell visszanéznie, nem voltam a pályán kívül. Jobb, ha ma nem beszélünk többet, talán majd később. Tavaly a csatáink mindig tiszteletteljesek voltak. Mindenki követ el hibákat. Végülis szerencsénk volt, mert az egyenesben ütköztünk. Aggódtam Bautista miatt, aki közvetlenül mögöttünk jött.”

Razgatlıoğlu a szombati futamban Rea és Bautista mögött harmadik lett, a vasárnap délelőtti sprintfutamban pedig Rea mögött második. A világbajnokságban 64 ponttal a harmadik helyen áll, 45 ponttal lemaradva az élen álló Bautistától.

„Tavaly Assenben a második futamon buktam, most megint” – zárta Razgatlıoğlu. „Most már félek, jövőre jobb, ha nem állok rajthoz ezen a versenyen. A bajnokságot sem nézem már, annak vége. A versenyekre tekintek, és megpróbálok nyerni.”