2023. május 30. 22:44
KezdőlapSuperbikeRea és Razgatlıoğlu máshogy látják az ütközést

Rea és Razgatlıoğlu máshogy látják az ütközést

- Hirdetés -

A Superbike világbajnokság 2. futamán történteket igen másképp látják a főszereplők, mind Jonathan Rea, mind Toprak Razgatlıoğlu elmondták saját álláspontjukat a futam után.

A dráma a verseny 6. körében következett be: az első kanyarban az élen álló Toprak Razgatlıoğlu kicsit későn fékezett, lesodródott az ideális ívről, és a kanyar kijáratánál a rázókövek szélére került – de nem hagyta el a pályát. Az aszfaltcsíkra visszatérve a Yamaha versenyzője összeütközött Jonathan Reával.

Az ütközés előtti döntő pillanatok és maga a bukás sem látszik a TV felvételeken. A FIM illetékesei az összes kameraperspektívát tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy versenybaleset történt.

- Hirdetés -

Rea és Razgatlıoğlu elmondták véleményüket az esettel kapcsolatban, és egyértelmű, hogy álláspontjuk eltér.

„Mellette mentem az egyenesben, és 15 méterrel később fékezett, mint szokott”mondta el Rea. „A kanyar kijáratánál a rázókőre került, túl gyorsan ment. Én a szokásos nyomvonalon mentem. Egy ilyen helyzetben Assenben általában a kívül motorozó pilóta enged, mert a többiek kigyorsítanak.”

Razgatlıoğlu ezt másképp látja: „Kicsit erősen fékeztem, szélesre mentem, de nem hagytam el a pályát. Aztán visszatértem az ideális ívre. Johnny hibázott, amikor nem figyelt rám, ezért ütköztünk. Versenybaleset – de Johnny nem figyelt az ívemre. Ő csak a saját ívét nézte, és korán kigyorsított, de én a bal oldalán voltam, és az élen haladtam. Újra meg kell néznie a bukást, az én kamerám szemszögemből, nem az övéből. Én voltam elől, nem láttam őt. Nem tudom elvenni a gázt és hátranézni, ezt nem teheted meg egy versenyen. Gondolom, ki akart szorítani, mert én kívül voltam.”

„A baleset óta nem beszéltem vele, pontosan tudja, mi történt” – mondta a 25 éves versenyző. „Ő elmondja a saját nézőpontját, én a valóságot. Tízszer is megnéztem a kamerám felvételeit, hogy megértsem, az én hibám volt-e vagy az övé. Oké, ez egy versenybaleset volt. De csak azért estünk el, mert ő hibázott. Neki kell visszanéznie, nem voltam a pályán kívül. Jobb, ha ma nem beszélünk többet, talán majd később. Tavaly a csatáink mindig tiszteletteljesek voltak. Mindenki követ el hibákat. Végülis szerencsénk volt, mert az egyenesben ütköztünk. Aggódtam Bautista miatt, aki közvetlenül mögöttünk jött.”

Razgatlıoğlu a szombati futamban Rea és Bautista mögött harmadik lett, a vasárnap délelőtti sprintfutamban pedig Rea mögött második. A világbajnokságban 64 ponttal a harmadik helyen áll, 45 ponttal lemaradva az élen álló Bautistától.

„Tavaly Assenben a második futamon buktam, most megint” – zárta Razgatlıoğlu. „Most már félek, jövőre jobb, ha nem állok rajthoz ezen a versenyen. A bajnokságot sem nézem már, annak vége. A versenyekre tekintek, és megpróbálok nyerni.”

- Hirdetés -