2024. április 25. 07:34
KezdőlapSuperbikeLecuona: Őrült hétvége volt

Lecuona: Őrült hétvége volt

A Honda a Superbike-világbajnokságba való gyári visszatérése óta csak Álvaro Bautista állhatott eddig dobogóra. Iker Lecuona a második hétvégéjén megtehette ezt.

Volt némi szerencse is abban, hogy Iker Lecuona dobogóra állhatott az asseni második futam után – hiszen előtte Rea és Razgatlioglu bukott. Amint mondani szokás, jókor kell lenni jó helyen, el kellett jutni a célvonalig, a jó eredményt pedig nem kell megmagyarázni. A spanyol versenyző sokat küzdött az eredményért, habár a hétvégéje nem indult könnyen. Pénteken csúnya bukással indított, amikor zúzódásokat szenvedett, majd szombaton a harmadik szabadedzésen ismét esett. A borzalmas kezdés után azonban a Honda versenyzője fel tudott állni és az első versenyen, illetve a sprintfutamon is az ötödik helyen ért célba.

Nem véletlen tehát, hogy amikor harmadikként hagyta el a célvonalat, csapata felhőtlenül boldog volt.

„Őrült egy hétvége volt – mondta Lecuona a SPEEDWEEK.com-nak. „Az FP2-ben csúnyán buktam, és azóta nagyon fáj a lábam. Ugyanakkor azt is éreztem, hogy van itt potenciálunk – talán nem a dobogóra, de a negyedik vagy ötödik helyre mindenképpen. Jól éreztem magam, és az első versenyen és a Superpole futamon is ötödik voltam.”

„Az volt a terv, hogy az első körökben az élmezőnnyel menjen, ami jónka bizonyult, még akkor is, ha jobban elhasználtam az abroncsokat.” – folytatta a korábbi MotoGP versenyző. „Így tudtam előnyt kimotorozni a mögöttem lévő csoporthoz képest. Aztán amikor láttam, hogy Toprak és Johnny bukik, tudtam, hogy itt az esélyem. Elmentem Locatelli és Bautista mellett, de Álvaro túl gyors volt, feljött és megelőzött. Az utolsó öt körben a hátsó gumi elgogyott, de négy másodperces előnyöm volt. Így nyugodt maradtam és befejeztem a versenyt. Nem számítottam a dobogó harmadik helyére, így annál boldogabb vagyok.”

Az összesített tabellán is látszik, hogy a Honda fejlődött. Lecuona 50 ponttal az ötödik helyen áll a bajnokságban, mindössze öt ponttal lemaradva Andrea Locatelli mögött.

„Természetesen a Honda lépésről lépésre fejlődik, de még több időre van szükségünk” – mondta a spanyol. „Ha minden pilóta versenyben marad, az ötödik hely a határunk. Ha valaki kiesik, én ott vagyok, és ki tudom azt használni.”