2024. április 25. 15:07
KezdőlapMoto2A Speed Up csapat kirúgta Romano Fenatit

A Speed Up csapat kirúgta Romano Fenatit

A Moto2-ben versenyző, és egyedüliként Boscoscuro vázat használó olasz Speed Up csapat egy egyetlen mondatból álló közleményt tett ki május negyedikén a hivatalos weboldalára:

„A Speed Up csapat bejelenti, hogy felbontja a Romano Fenatival kötött szerződést.”

Az olasz Romano Fenati korábban a botrányos, agresszív viselkedésével hívta fel magára a figyelmet, és vívta ki több csapat, valamint a motorsportrajongók ellenszenvét. Hiába volt gyors, és hiába szállított több futamgyőzelmet is, előbb VR46, majd a Rivacold Snipers csapat is kitette a szűrét. A legemlékezetesebb megmozdulása a 2018-as San Marino-i Moto2-es Nagydíjon történt, amikor úgy próbált revansot venni az őt pár kanyarral korábban kishíján kilökő Stefano Manzin, hogy melléérve meghúzta a fékkarját:

Az esetért az FIM felfüggesztette a licenszét az adott év végéig. Bár sokan életre szóló eltiltást kértek a fejére, végül ez nem történt meg: a Rivacold Snipers csapat visszafogadta a Moto3-as alakulatába a következő évre, ahol egy futamot meg is nyert. Ezután két évet töltött Max Biaggi husqvarnás gárdájában, két futamgyőzelmet is szállítva.

A Husqvarnával két győzelmet is szerzett a Moto3-ban. Fotó: PSP / Lukasz Swiderek

Az idei szezonra ismét fellépett a Moto2-es géposztályba, a Speed Up csapathoz. Ám az együttműködés mindössze a jerezi Spanyol Nagydíjig tartott. A közlemény nem írja, azonban a MotoGP paddockba bejáratos újságírók úgy tudják, hogy ezúttal nem a viselkedése, hanem az eredmények miatt menesztik – pontosabban azok hiánya miatt. Idén ugyanis a hat futam során mindössze hét pontot szerzett, és teljesítménye messze elmarad a fiatal spanyol csapattársától, Fermín Aldeguertől.

Alonso Lopez (21) úgy tűnik, újra összeáll tavalyi csapattársával, Fermín Aldeguerrel (54) Fotó: Dorna Sports

Fenati utóda még nincs bejelentve – legnagyobb valószínűséggel azonban a spanyol Alonsó Lopez lesz az, aki tavaly Aldeguer csapattársaként második lett a CEV Moto2 Európa-bajnokságon. A dolog pikantériája, hogy Lopez 2020-ban épp Fenati csapattársa volt a Sterilgarda Max Husqvarna istállónál.

Romano Fenati, bár nem lett világbajnok, egy rekordot magáénak tudhat: ő rendelkezik a legtöbb Moto3-as futamgyőzelemmel, szám szerint 13-al. A géposztály 2012-es indulása óta egyetlen más motoros sem szerzett ennyi futamgyőzelmet a kategóriában.