2024. április 19. 06:53
KezdőlapMotoGPSzakíthat a Yamahával az RNF 2023-ban

Szakíthat a Yamahával az RNF 2023-ban

Márkát válthat a jelenleg Yamahákkal versenyző RNF istálló. Ha ez megvalósul, azzal ők lesznek az első Aprilia-szatelitcsapat, a japánok viszont egyedül maradnának.

Az RNF Yamaha, illetve jogelődje, a Petronas SRT 2019 óta szerepel a MotoGP királykategóriájában, a kezdetektől fogva a Yamaha által biztosított motorokkal. A megállapodás a japánokkal három évre szólt. Első évükben Fabio Quartararo hétszer is dobogóra állhatott az istálló versenyzőjeként, végül ötödikként zárta az évet.

2020-ban aztán már a csapat másik versenyzője, Franco Morbidelli zárta másodikként a szezont, alig lemaradva Joan Mir mögött. 2021 nem sikerült már ennyire erősen. Valentino Rossi utolsó évében végig rettenetesen küszködött, a másik motoron pedig az egymást váltó csapattársak is mindössze egy dobogót tudtak hozni a szezont még itt megkezdő Morbidelli révén.

A csapatból 2022-re RNF MotoGP Team lett a Petronas kivonulása után, de egyelőre még a tavalyinál is nehezebb szezonjuk van. Andrea Dovizioso eddig mindössze nyolc pontot tudott szerezni, de újonc csapattársa, Darryn Binder is csak hattal rendelkezik hat futam alatt. A csapatbajnokságban csak a Tech3 gyengébb náluk, és mivel egyelőre úgy néz ki, kizárólag Fabio Quartararo tudja kezelni a Yamahát a gyári istállónál, felmerült a márkaváltás lehetősége.

A spanyol Marca információi szerint ez végül az Aprilia lehet. A lap szerint az RNF nem számolhatott a Suzukival, amely eleve nem tervezett szatelitistállóval, a legutóbbi hírek szerint pedig egyáltalán a folytatással sem. Így jött képbe információik szerint az Aprilia, amely eddig nem rendelkezett szatelitcsapattal.

Ezzel az Aprilia adatmennyisége kétcsapatnyira bővülhetne, a Yamaha viszont egyedül maradna a gyári istállójával. Annak, hogy a Yamaha jövőre is (minimum) két csapatnak biztosítson motort, a forgatókönyv megvalósulása esetén nagyon kicsi az esélye. Az LCR 2024-ig szerződött a Hondával, hasonlóan a Pramac és a Ducati paktumához. A Tech3 minimum 2026-ig KTM-ekkel versenyez, és a Gresininek is szerződése van a Ducatival.

ForrásMarca