2024. április 20. 04:01
KezdőlapMotoGPÉv végén távozik a Suzuki a MotoGP-ből?

Év végén távozik a Suzuki a MotoGP-ből?

A MotoGP mezőnye a tegnapi Spanyol Nagydíj után Jerezben maradt tesztelni. Ám nem a teszteredmények okozták a legnagyobb szenzációt hétfő este – hanem elkezdett terjedni a motorsport berkein belül egy érdekes pletyka: A SUZUKI A 2022-ES SZEZON VÉGÉVEL TÁVOZIK A MOTOGP-BŐL!

Ez több lehet puszta találgatásnál, mivel több, vezető motorsportos szakportál is lehozta – többek között a The Race nevű magazin ismert újságírója, Simon Patterson is úgy tudja, hogy a hír igaz.

Úgy tudni, a központi vezetőség döntött úgy Japánban, hogy megszüntetik a csapatot – őket is hidegzuhanyként érte az információ. A nemrég leigazolt új csapatvezető, Livio Suppo még Portimaoban nyilatkozott úgy, hogy a két versenyzőjüket, Joan Mirt és Álex Rins-t megtartanák a 2023-as szezonra is. Nem is beszélve arról, hogy a mezőny többi gyártójával egyetemben a Suzuki is aláírta a szerződést a Dornával, miszerint 2026-ig maradnak a Grand Prix porondján.

Amennyiben tényleg igaz lesz a hír, úgy nemcsak a csapat tucatnyi dolgozója marad munka nélkül, hanem a versenyzőpiac is felborul, hiszen a 2020-as világbajnok Joan Mir, valamint a csapattárs Álex Rins is ülés nélkül maradnak. Rins jelenleg a negyedik, Mir pedig a hatodik helyen áll az idei tabellán.

A Suzuki a 2011-es szezon végén egyszer már távozott a MotoGP-ből, de 2014-ben visszatértek. A márka a kétütemű 500-as korszakban érte el a legnagyobb sikereit: Barry Sheene, Marco Lucchinelli, Franco Uncini, Kevin Schwantz és Kenny Roberts Jr. is világbajnok lett a hamamatsuiakkal.
A négyütemű MotoGP-korszak 2002-es bevezetése óta sosem tartoztak az acélos gyártók közé: mindössze hat futamgyőzelmet szereztek – igaz, Joan Mir kiegyensúlyozottsága révén 2020-ban világbajnok tudott lenni a kékekkel.

ForrásThe Race