2024. április 25. 12:22
KezdőlapMotoGPAleix Espragaró: Ez a pole egy győzelemmel ért fel

Aleix Espragaró: Ez a pole egy győzelemmel ért fel

Aleix Espargaró számára egy gyerekkori álom vált ma valóra azzal, hogy hazai versenyhétvégéjén megszerezte a pole pozíciót.

Az Espargaró tesók, Granollersben nőttek fel, a versenypályától 3 km-re jártak iskolába, így folyamatosan hallották a motorok zaját, ezért már tinédzserként sem gondoltak másra, mint hogy motorversenyzők lesznek. Ma a testvérek Andorrán élnek, két órányi autóútra, de a Katalán Nagydíj, mint minden évben, most is családi összejövetel lesz nekik, ahol minden barát és ismerős jelen lesz.

„Nagyon-nagyon kemény kvalifikáció volt, sőt, azt is mondhatnám, hogy az idei szezon legnehezebb időmérője, mert a hőség miatt rendkívül csúszós volt a pálya. Nem voltam biztos benne, hogy jobb köridőt tudok menni, mint reggel az FP3-ban. Az FP3-as idő viszonylag könnyen jött, csak egy lágy hátsó gumira volt szükségem hozzá. Nem élveztem ezt a legjobb kvalifikációs kört, mert annyira csúszott, hogy kétszer is megcsúszott az első gumim. Többször fennállt a high-side veszélye, nagyon a határon motoroztam. Viszont az utolsó két kanyarban rendkívül gyors voltam. Nagyon boldog voltam, amikor megláttam, hogy a pole pozíciót szereztük meg a hazai nagydíjon. Ahogy átértem a célvonalon, vettem egy mély levegőt, és arra gondoltam: „Nem estél el, megcsináltad!”. Aztán megláttam a P1-et, ez olyan volt, mint egy győzelem. Eddig remekül sikerült a hétvége.”

Az Aprilia sztárja azonban nem csak egy körön gyors, valószínűleg nem lesz egyszerű őt megfogni a futamon.

„A MotoGP-futamok 90 százalékában a leggyorsabb versenyző nyer – mondta el Espargaró. „Barcelonában ez nem feltétlenül van így. Itt nem annyira fontos, hogy a leggyorsabb legyél, a futamon elsősorban a hátsó gumit kell jó állapotban tartani a versenytáv során. Ez egy kicsit frusztráló. Óvnod kell a gumikat, nem húzhatod csak úgy gázt, és nem kockáztathatod meg kerékkipörgést. Ráadásul a kipörgésgátló nagyon visszafog. Az FP4-een kipróbáltam egy másik elektronikai beállítást, hogy megtudjam, mennyi időt veszítek a gumi megóvásával. Elégedettek vagyunk a teszt eredményeivel.”

„Holnap kötéltáncot kell járnunk, meg kell találnunk az ideális egyensúlyt a sebesség és a gumikopás között” – mondta a spanyol, aki a világbajnokság második helyén áll, mindössze nyolc ponttal lemaradva a listavezető Fabio Quartararo mögött.

A Parc Fermébe bevitte kislányát is, aki szívproblémákkal született és aki egyedi sisakfestését is ihlette.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aleix 41 (@aleixespargaro) által megosztott bejegyzés