2024. április 24. 07:11
KezdőlapMotoGPA jövőjéért versenyzett Álex Márquez

A jövőjéért versenyzett Álex Márquez

Nagy mentés volt Álex Márquez katalán futama. A spanyol szénája nem áll jól, már csak ezért is fontos volt egy értelmezhető eredmény.

Bár Álex Márquez az eddig teljesített kilenc futam nagyobbik részén célba tudott érni, az eredmények nem igazán jönnek. Hiába ugyanis a mindössze két kiesés (szemben mondjuk Jorge Martín négy DNF-jével), Márquez általában a pontszerzésért kell, hogy küzdjön. Legjobb eredménye egy estorili hetedik hely, ezen kívül most Katalóniában mindössze másodszor fért be a top 10-be.

Márquez a tabellán mindössze a 18. helyen áll ezzel az eredménnyel. Legutóbbi futamát ráadásul nehezítette a tény, hogy mivel egy agyrázkódás miatt kihagyta az időmérőt, csak a rajtrács legvégéről vághatott neki a rá váró távnak. Innen lett tizedik. Fontos eredményként értékeli ezt.

Kiváló nem, attól nagyon messze vagyunk” – szögezi le Álex Márquez a Motorsport.com kérdésére. „Jónak jó, de közel sem kiváló. Sikerült többé-kevésbé megmenteni a hétvégét az utolsó kockás rajt után. Próbáltam minden körben 100 százalékot adni és élvezni a versenyt. Ennyi. Próbáltam emellett a lehető legjobban bánni a lágyabb hátsó gumival. Számomra ez volt az egyetlen megfontolásra érdemes opció a versenyre. A HRC és a Michelin is százszor megkérdezte, biztos vagyok-e ebben. Viszont a közepes és kemény gumikkal lehetetlen lett volna normálisan bemenni a kanyarokba.

Márquez nem nyugodhat meg. „Innentől minden egyes verseny ugyanilyen fontos lesz a jövőmet illetően. Így kell tovább folytatni. Segíteni kell a HRC-nek és a Honda fejlesztésében.

Márquez gyengébb teljesítménye mellett a csapattárs Takaaki Nakagami sem lehet nyugodt a 2023-as üléssel kapcsolatban. A japánra össztűz zúdult azután, hogy felelőtlen manőverével telibe találta Bagnaiát és vitte magával Álex Rinset is. Utóbbbinak az eset következtében eltört a bal csuklója. Az LCR két versenyzőjét a Moto2 szintén japán vb-aspiránsa, Ai Ogura fenyegeti.